Το Ιράν προσέλαβε τρομοκράτες για χτύπημα στην Αθήνα

Το Reuters επαναφέρει την απόπειρα κατά του εβραϊκού εστιατορίου- συναγωγής στου Ψυρρή, τον Μάρτιο του 2023, που ετοίμαζαν δύο Πακιστανοί

Την απόπειρα τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα, σε εβραϊκό εστιατόριο-συναγωγή στου Ψυρρή τον Μάρτιο του 2023, επαναφέρει δημοσίευμα του Reuters, με αφορμή την έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, επισημαίνοντας πως το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για πλήγματα στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η επίθεση που σχεδίαζαν δύο Πακιστανοί εξιχνιάστηκε ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ, αν και οι φερόμενοι ως δράστες κυκλοφορούν ελεύθεροι έναν χρόνο μετά τη σύλληψή τους.

Οι δύο δράστες θα πληρώνονταν με 15.000 ευρώ για κάθε νεκρό από το μαζικό χτύπημα στο εβραϊκό εστιατόριο-συναγωγή kosher στο κέντρο της Αθήνας. Από το κρησφύγετό του στο Ιράν, ένας Πακιστανός, ονόματι Σαγιέντ Φαχάρ Αμπάς, είχε στρατολογήσει έναν παλιό γνωστό του που ζούσε στην Ελλάδα και τον οδήγησε να επιτεθεί στον ισραηλινό στόχο. Σύμφωνα με έγγραφα που υποβλήθηκαν στις δικαστικές Αρχές, τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του Reuters, ο Αμπάς είχε πει στον έναν από τους δύο Πακιστανούς ότι εργαζόταν για μια ομάδα που θα πλήρωνε περίπου 15.000 ευρώ ανά φόνο.

Σε μια ανταλλαγή WhatsApp τον Ιανουάριο του 2023, που περιγράφεται λεπτομερώς στα έγγραφα, οι δύο άνδρες είχαν συζητήσει για το αν θα χρησιμοποιούσαν εκρηκτικά ή θα προκαλούσαν εμπρησμό. Ο Αμπάς είχε τονίσει την ανάγκη παροχής αποδείξεων για απώλειες μετά το πλήγμα. «Υπάρχουν μυστικές υπηρεσίες» είχε αναφέρει στον συνομιλητή του, προτρέποντάς τον: «Κάντε τη δουλειά με τρόπο που δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο».

Τα αποδεικτικά στοιχεία

Τα έγγραφα περιλαμβάνουν εκατοντάδες σελίδες αποδεικτικών στοιχείων που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της προανακριτικής έρευνας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων μαρτύρων, αστυνομικών και λεπτομερειών μηνυμάτων WhatsApp. Υπενθυμίζεται πως οι ελληνικές Αρχές είχαν συλλάβει τον Σιέντ Ιρτάζα Χάιντερ και έναν δεύτερο Πακιστανό, εξαρθρώνοντας το τρομοκρατικό δίκτυο που φαίνεται πως κατευθυνόταν από το εξωτερικό και είχε σκοπό να προκαλέσει ανθρώπινη απώλεια.

Οι δύο άνδρες που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τρομοκρατία τις αρνούνται. Μάλιστα, ο Χάιντερ αφέθηκε ελεύθερος την περασμένη άνοιξη, έναν χρόνο μετά την προφυλάκισή του, με περιοριστικούς όρους. Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο 28χρονος δήλωσε ότι έστειλε στον Αμπάς εικόνες του κτιρίου, αλλά εμπόδισε σκόπιμα οποιαδήποτε επίθεση, ελπίζοντας να πληρωθεί χωρίς να βλάψει κανέναν. Ο Χάιντερ, που περιμένει να δικαστεί, λέει ότι εργάζεται σε δύο δουλειές στη Ζάκυνθο, ως υπάλληλος εστιατορίου και ως φύλακας ασφαλείας.

Οπως λέει, ακόμα κι αν αθωωθεί τελικά δεν μπορεί να επιστρέψει ποτέ στην πατρίδα του, επειδή φοβάται την τιμωρία από τον Αμπάς ή τον κύκλο του. «Φοβάμαι γιατί δεν ξέρω τι θα συμβεί εδώ, και δεν μπορώ να επιστρέψω στο Πακιστάν» υποστηρίζει. Οπως τονίζεται στο ίδιο ρεπορτάζ του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου, τον περασμένο Δεκέμβριο γερμανικό δικαστήριο καταδίκασε έναν Γερμανοϊρανό σε φυλάκιση δύο ετών με την κατηγορία ότι σχεδίαζε να κάψει μια συναγωγή «για λογαριασμό του ιρανικού κράτους». Ο κατηγορούμενος φέρεται ότι πέταξε βόμβα μολότοφ σε κτίριο δίπλα στη συναγωγή. Είχε στρατολογηθεί, όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας, από έναν συμπατριώτη του, επίσης Γερμανοϊρανό. Είπε κι εκείνος ότι ο συμπατριώτης του αναφερόταν σε «εντολές των ιρανικών κυβερνητικών υπηρεσιών». Εξάλλου, στις ΗΠΑ καταγράφηκαν τουλάχιστον πέντε δολοφονίες ή απαγωγές που οι Αμερικανοί συνδέουν με το Ιράν. Τρεις αφορούσαν σχέδια δολοφονίας με επαγγελματίες εκτελεστές Πακιστανούς, καθώς και άλλων εθνικοτήτων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα