Μονή Αββακούμ: Καθαίρεση και των τριών μοναχών!

Απόφαση του Συνοδικού Δικαστηρίου της Κύπρου. Δεν δείχνουν διατεθειμένοι να βγάλουν τα άμφια και να ξυριστούν. Προανήγγειλαν χτίσιμο νέου μοναστηριού

Για τα Σόδομα και τα Γόμορρα στη Μονή Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι της Κύπρου, ο πέλεκυς έπεσε βαρύς πάνω απ’ τα κεφάλια των τριών μοναχών που με τα καμώματά τους και το σεξουαλικό σκάνδαλο τον περασμένο Μάρτιο σόκαραν και εξόργισαν όσο κανείς το χριστεπώνυμο πλήθος. Και οι τρεις τελούσαν υπό αργία, αλλά τώρα το Συνοδικό Δικαστήριο της Κύπρου τούς καθαίρεσε μια και καλή και διά παντός. Ωστόσο, δεν δείχνουν διατεθειμένοι να βγάλουν τα άμφια και να ξυριστούν…

Εκ μέρους των τριών, τούτη τη φορά τη σκυτάλη πήρε ο καθαιρεθείς αρχιμανδρίτης Πορφύριος, πλαισιωμένος από τον λαλίστατο αρχιμανδρίτη Νεκτάριο και τον ιερομόναχο Αββακούμ. Και οι τρεις προανήγγειλαν τη συγγραφή βιβλίου που θα κυκλοφορήσει με τίτλο «Εκκλησία: Tο κράτος-μαφία της Κύπρου». Τώρα μάλιστα δηλώνουν πως θα χτίσουν εκ βάθρων δικό τους μοναστήρι, χωρίς μάλιστα να υπάρχει ούτε παγκάρι. Παραλείπουν βέβαια ότι στη Μονή Αββακούμ -λίγο πριν από τις αποκαλύψεις- έσερναν νύχτα έξω απ’ το μοναστήρι το χρηματοκιβώτιο με περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ.

Σε δηλώσεις του έξω απ’ την Αρχιεπισκοπή, ο αρχιμανδρίτης Πορφύριος ξιφούλκησε, λέγοντας: «Αδικη δίκη, ναι, σε καμία των περιπτώσεων δίκαιη. Κανένας αγώνας δεν χάθηκε. Θα τα πούμε με τον μητροπολίτη Ησαΐα Κυκκώτη στα πολιτικά δικαστήρια, και εκεί θα επέλθει η πραγματική δικαιοσύνη. Η πέτρα του σκανδάλου ήταν ο ίδιος ο μητροπολίτης και ο αρχιμανδρίτης Βαρνάβας, οι οποίοι θα βγουν αλώβητοι από αυτή την ιστορία, διότι η Ιερά Σύνοδος θα τα κουκουλώσει και θα σκεπάσει με την αγάπη της τα λάθη τους». «Ενώπιον του Συνοδικού Δικαστηρίου», συνέχισε ο Πορφύριος, «τέθηκαν υπόψη ανήθικα και οικονομικά σκάνδαλα άλλων κληρικών της Μητροπόλεως Ταμασού, και κατ’ επέκταση της Εκκλησίας της Κύπρου, τα οποία το Συνοδικό Δικαστήριο αποφάσισε να σκεπάσει». Πρόσθεσε ότι η καθαρότητα και η κάθαρση της Εκκλησίας πρέπει επιτέλους να επέλθουν «και όχι να ορίζει χειροτονίες ανήθικων κληρικών» ή να τους στέλνει στο εξωτερικό «για να τα κουκουλώνει».

Έκκληση

Ο Πορφύριος αναφέρθηκε και στη διαδικασία ενώπιον της πολιτικής Δικαιοσύνης κατά του μητροπολίτη Ταμασού, Ησαΐα, κάνοντας παράλληλα έκκληση στον γενικό εισαγγελέα «να προβεί στις δέουσες ενέργειες, διότι έμειναν παγωμένες οι υποθέσεις αυτές εδώ και 7 μήνες και ενώ πληροφορηθήκαμε ότι στοιχειοθετήθηκαν 19 κατηγορίες κατά του μητροπολίτη και των συνεργών του στις 5 Μαρτίου 2024 δεν έγινε απολύτως τίποτε».

Ο Πορφύριος κάλεσε τη νέα διοίκηση και ηγεσία της Αστυνομίας, η οποία έχει αναλάβει να ερευνήσει αντικειμενικά όλες τις καταγγελίες εναντίον του μητροπολίτη Ταμασού, οι οποίες, όπως είπε, «δεν έχουν ερευνηθεί με αντικειμενικότητα από την προηγούμενη ηγεσία λόγω γνωριμιών, και συγχαίρουμε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την απόφαση να αλλαχτεί η ηγεσία της Αστυνομίας».

Επίσης αναρωτήθηκε κατά πόσο «έχουν τελεστεί εκκλησιαστικά και ποινικά αδικήματα εκ μέρους του μητροπολίτη Ησαΐα Κυκκώτη» και αν «έχει στην κατοχή του μεταφορές από τον λογαριασμό της μονής προς προσωπικούς λογαριασμούς του μητροπολίτη και του αδελφού του, ύψους χιλιάδων ευρώ». Και οι τρεις μοναχοί ρωτήθηκαν αν μετά την καθαίρεσή τους θα βγάλουν τα ράσα, αλλά απάντησαν: «Τα ράσα θα μείνουν πάνω στο πετσί μας κολλημένα μέχρι τον τάφο, είτε σε κάποιους αρέσει είτε σε κάποιους δεν αρέσει».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα