Η πυρκαγιά συνεχίζει το καταστροφικό έργο της. Οι φλόγες από το Ξυλόκαστρο έφτασαν στα βόρεια των Τρικάλων. Τεράστια η οικολογική καταστροφή. Εφιάλτης οι αναζωπυρώσεις
Τιτάνια μάχη με τις φλόγες δίνουν οι ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής για τέταρτη ημέρα, αφού ο πύρινος εφιάλτης μαίνεται στην Κορινθία, με τις αναζωπυρώσεις και τους θυελλώδεις ανέμους να οδηγούν σε διαδοχικές εκκενώσεις χωριών. Χθες, η τεράστια φωτιά έφτασε στα βόρεια των Τρικάλων, με τους εκατοντάδες άνδρες της Πυροσβεστικής να δίνουν μάχη με πολλές διάσπαρτες εστίες. Μεγάλες αναζωπυρώσεις καταγράφηκαν σε Γελίνι, Σοφιανά, Σπατανέικα, Ψαθοχώρι, Ευρωστίνα και Μαύρο Ορος, ενώ νωρίς χθες το πρωί είχε σταλεί και προειδοποιητικό μήνυμα στους κατοίκους μέσω του 112. Σύμφωνα με την πρώτη αποτίμηση από τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, 40.000-50.000 στρέμματα γης έχουν μετατραπεί σε στάχτη, ενώ δύο νεκροί οικογενειάρχες και αμέτρητα καμένα σπίτια συμπληρώνουν το παζλ της φρίκης των τελευταίων ημερών.
Κραυγή αγωνίας
«Αντιμετωπίζουμε μία πολύ δύσκολη κατάσταση. Στην αρχή επίγειες δυνάμεις δεν μπόρεσαν να περάσουν τον δρόμο λόγω δύσβατων σημείων. Χρησιμοποιήσαμε μηχανήματα για να μπουν τα πυροσβεστικά. Η πυρκαγιά έχει δημιουργήσει το δικό της κλίμα, ήταν δύσκολο να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, χρειάζεται ψυχραιμία και υπομονή» επεσήμανε. Αναφορά στην τεράστια οικολογική ζημιά έκανε και ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης Βλάσης Τσιώτος, τονίζοντας πως η φωτιά έχει κάψει 50.000 στρέμματα, σπίτια και μία εκκλησία στην περιοχή. «Ο απολογισμός είναι σίγουρα οι δύο νέοι νεκροί άνθρωποι. Από εκεί και πέρα υπάρχουν παλιά σπίτια που κάηκαν και υπάρχει ολοκληρωτική καταστροφή σε καλλιέργειες, σε υποδομές και γεωτρήσεις» επεσήμανε και συμπλήρωσε: «Σίγουρα έχουν καεί πάνω από 50 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε όλο τον δήμο. Ο δήμος μας είναι 420 τετραγωνικά χιλιόμετρα και κάηκαν πάνω από 50 χιλιάδες στρέμματα. Κάηκε ολοσχερώς και η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου, στην περιοχή της Λυγιάς».
Ως αργά χθες το απόγευμα στη μάχη της κατάσβεσης είχαν ριχτεί εκατοντάδες άνδρες της Πυροσβεστικής. Ειδικότερα, από εδάφους επιχειρούσαν 478 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 154 οχήματα, εθελοντές και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, αλλά και δυνάμεις της Δασικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας. Από αέρος συνέδραμαν 14 ελικόπτερα -εκ των οποίων τα δύο για συντονισμό- και οκτώ αεροσκάφη.
Εγινε στάχτη το εκκλησάκι της Παναγίας των Καταφυγίων
Το πύρινο θηρίο που τα τελευταία 24ωρα «καταπίνει» τα πάντα στο πέρασμά του και μετατρέπει σε στάχτη καλλιέργειες και περιουσίες στην Κορινθία περικύκλωσε και την εκκλησία της Παναγίας των Καταφυγίων, η οποία έπειτα από άνιση μάχη τη Δευτέρα παραδόθηκε στις φλόγες και καταστράφηκε ολοσχερώς. Πρόκειται για μία ιστορική εκκλησία, που βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα νότια από το Δερβένι Κορινθίας, επί του δρόμου που οδηγεί στο ορεινό Σαραντάπηχο και πήρε το όνομά της από τα Καταφύγια, όπου και οικοδομήθηκε. Ειδικότερα στην περιοχή και μέσα σε δυσπρόσιτες σπηλιές και σε απόκρημνα βράχια είχαν καταφύγει οι Ζαχολίτες στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, με σκοπό να κρυφτούν και να αποφύγουν τους διωγμούς των κατακτητών.
Σύμφωνα με την παράδοση, η χρονολογία μετάβασης των ανθρώπων στην περιοχή και η κατασκευή της εκκλησίας άρχισαν το 1782. Μέχρι το 1880 στο εξωκλήσι διακονούσε μία μοναχή, η οποία το εγκατέλειψε λόγω της δύσκολης πρόσβασης, αλλά και διαβίωσης σε αυτό. Με την πάροδο του χρόνου, οι θρησκευόμενοι κάτοικοι της περιοχής, που μαζί με την Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία Κούτου και τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ζάχολης τα θεωρούσαν θρησκευτικά «στολίδια» της περιοχής, άρχισαν έργα, με σκοπό τη βελτίωσή της. Στο πλαίσιο αυτό, το 1969, επί εφημερίας του μακαριστού π. Παπανδρεάδη Νικολάου, άρχισε το σκάλισμα στους βράχους σκαλοπατιών που συνέδεσαν την εκκλησία με τον δημόσιο δρόμο, που οδηγεί από το Δερβένι στη Ζάχολη. Αργότερα, το 1983, η εκκλησία υδροδοτήθηκε με πρωτοβουλία του μακαριστού π. Χρ. Διαμαντίδη, ενώ μόλις το 2002 απέκτησε και ηλεκτρικό ρεύμα.
Η Παναγία των Καταφυγίων ανήκει διοικητικά στη Μητρόπολη Κορινθίας και κάθε καλοκαίρι στις 23 Αυγούστου γινόταν πανηγύρι, όπου συγκεντρωνόταν πλήθος κατοίκων από την ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο, το απόγευμα της Δευτέρας οι πιστοί και οι ιερείς είδαν την πύρινη λαίλαπα να σαρώνει την ιστορική εκκλησία στο πέρασμά της και να αφήνει πίσω της μόνο στάχτες και αποκαΐδια.