Εύβοια: Στο εδώλιο ο Σπανός για τις φονικές πλημμύρες

Μαζί με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας θα δικαστούν και άλλοι 18 αυτοδιοικητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν 19 αυτοδιοικητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες, ανάμεσα στους οποίους ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, για τις φονικές πλημμύρες στην Εύβοια τον Αύγουστο του 2020, που στοίχισαν τη ζωή σε οκτώ ανθρώπους και προκάλεσαν σοβαρές καταστροφές. Η κακοκαιρία με την ονομασία «Θάλεια» είχε πλήξει το νησί στις 9 Αυγούστου 2020, με έντονες βροχοπτώσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα την υπερχείλιση των ποταμών Λήλαντα, Μεσσαπίου, αλλά και του ρέματος Πολιτικών. Το ύψος του νερού σε διάφορα σημεία έφτανε το 1,5 μέτρο.

Οι πλημμύρες προκάλεσαν τον θάνατο οκτώ ανθρώπων. Στα Πολιτικά έχασαν τη ζωή τους δύο ενήλικες και ένα βρέφος 8 μηνών, στην Αμφιθέα δύο ενήλικες, στην περιοχή Μπούρτζι, κοντά στο Λευκαντί, έχασαν τη ζωή τους δύο ενήλικες, ενώ στο Λευκαντί παρασύρθηκαν από τα νερά μία γυναίκα 73 ετών και ένας άντρας 72 ετών. Η ηλικιωμένη διασώθηκε από τη θάλασσα, αλλά ο άντρας εντοπίστηκε νεκρός στους Αγίους Αποστόλους Καλάμου, στην Αττική, στην απέναντι ακτή του Νότιου Ευβοϊκού. Ακόμα, από τα λασπόνερα προκλήθηκαν ζημιές σε 2.500 σπίτια, επιχειρήσεις και καλλιέργειες. Λόγω των εγκληματικών ελλείψεων σε αντιπλημμυρικά και άλλα έργα, ο εισαγγελέας Εφετών Ευβοίας παραπέμπει 19 άτομα στο Μονομελές Εφετείο προκειμένου να δικαστούν στις 12 Δεκεμβρίου.

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός κατηγορείται ως από αμέλεια υπαίτιος πρόκλησης πλημμυρών, από τις οποίες προήλθε θάνατος ανθρώπων και κίνδυνος ξένης περιουσίας. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, διώκεται γιατί «από έλλειψη προσοχής, την οποία όφειλε κατά τις περιστάσεις και μπορούσε να καταβάλει, δεν προέβλεψε τα αξιόποινα αποτελέσματα που προκάλεσε με τις παραλείψεις του, οι οποίες συνιστούν μη πλήρωση των ιδιαίτερων νομικών υποχρεώσεών του, που πήγαζαν εκ του νόμου λόγω της ιδιότητάς του».

Ειδικότερα, παρέλειψε:

• Να κατευθύνει και να δρομολογήσει την υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στην ευρύτερη περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Ληλαντίων και του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων.

• Να ασκήσει εποπτεία στις αρμόδιες υπηρεσίες για τον έλεγχο και τη συντήρηση των υφιστάμενων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας ως προϊστάμενος των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

• Να δρομολογήσει και να ολοκληρώσει την οριοθέτηση των υδατορεμάτων στις πληγείσες περιοχές.

• Να εκπονήσει έργα ανάσχεσης και ορεινής υδρονομίας.

• Να εποπτεύει τις πολεοδομικές υπηρεσίες της Περιφέρειας ως προς τις αυθαίρετες κατασκευές.

Εκτός από τον περιφερειάρχη, κατηγορούμενος είναι ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Κελαϊδίτης, ο οποίος είχε εκλεγεί περιφερειακός σύμβουλος επί θητείας Κώστα Μπακογιάννη στην Περιφέρεια και από το 2019 κατέχει τη θέση του αντιπεριφερειάρχη. Οι υπόλοιποι 16 κατηγορούμενοι είναι ο τότε αναπληρωτής προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων της Περιφερειακής Εύβοιας, στην οποία υπάγεται η Επιτροπή Αστυνόμευσης Ρεμάτων, τέσσερις τεχνικοί υπάλληλοι της Περιφέρειας, αρμόδιες για την επιτήρηση καθαρισμού των ρεμάτων, η προϊσταμένη του Τμήματος Δομών και και Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας, ο δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων, η δήμαρχος Χαλκίδας, ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Χαλκιδέων, τρεις υπάλληλοι της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Χαλκιδέων, αρμόδιοι για τη διενέργεια αυτοψιών, η αναπληρώτρια προϊσταμένη του Τμήματος Δασοπροστασίας του Δασαρχείου Χαλκίδας, ο αναπληρωτής προϊστάμενος του Τμήματος Εκτέλεσης Δασοτεχνικών Εργων του Δασαρχείου Χαλκίδας και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Εύβοιας.
Αξίζει να σημειωθεί πως στο κλητήριο θέσπισμα τονίζεται ότι οι κατηγορούμενοι «σε περίπτωση μη εμφανίσεως ή νόμιμης εκπροσωπήσεως των καλουμένων με συνήγορο, θα δικασθούν ερήμην».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα