Δύο νέοι θυσιάστηκαν για τον φίλο τους

Ένας 35χρονος και ένας 40χρονος βρήκαν φρικτό θάνατο στην προσπάθειά τους να σώσουν από την πύρινη λαίλαπα στην Κορινθία την περιουσία κτηνοτρόφου

Η φετινή αντιπυρική περίοδος θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη του πανελληνίου ως μία από τις πιο τραγικές, αφού μετά την 65χρονη γυναίκα που άφησε την τελευταία της πνοή, τον Αύγουστο, μέσα στην επιχείρηση όπου εργαζόταν, στο Πάτημα Χαλανδρίου, δύο νέοι οικογενειάρχες από το Ξυλόκαστρο βρήκαν φρικτό θάνατο, στην προσπάθειά τους να σώσουν τις ανθρώπινες περιουσίες από την πύρινη λαίλαπα!

Η τεράστια φωτιά, που από το απόγευμα της Κυριακής έχει μετατρέψει σε στάχτη σπίτια και στρέμματα γης στην Κορινθία, στοίχισε τη ζωή στον Βασίλη και τον Δημήτρη, που περικυκλώθηκαν από τις φλόγες. Τα ίχνη τους χάθηκαν προχθές, όταν πήραν τα μηχανάκια τους κι επιχείρησαν να φτάσουν στο μαντρί ενός καλού φίλου τους, προκειμένου να το προστατεύσουν. Ωστόσο, οι θυελλώδεις άνεμοι και η ταχύτητα με την οποία εξαπλώθηκαν οι πύρινες γλώσσες δεν τους άφησαν περιθώριο, αφού σύντομα εγκλωβίστηκαν στο σημείο, με αποτέλεσμα να εντοπιστούν απανθρακωμένοι τα ξημερώματα από άνδρες της ΟΠΚΕ. Η είδηση του θανάτου των δύο ανδρών, που μέχρι την τελευταία στιγμή πάλευαν να σώσουν τους κόπους του φίλου τους από τις φλόγες, προκάλεσε «μούδιασμα» στην περιοχή, με τις οικογένειές τους να προχωρούν το μεσημέρι της Δευτέρας στο επώδυνο βήμα της αναγνώρισης.

«Ημουν μαζί τους και βλέπαμε τη φωτιά να πλησιάζει. Ηταν αδύνατο να φύγουμε. Μαζί μας ήταν κι ένα όχημα της Πυροσβεστικής και μας λέει ο πυροσβέστης “Ελάτε μέσα κι όπου μας βγάλει…”. Εγώ τον ακολούθησα, τους φώναξα να μη φύγουν μόνοι τους, να έρθουν μαζί μας, γιατί ήταν επικίνδυνο. Η φωτιά πλησίαζε, θα μας έκαιγε… Αλλά αυτοί τίποτα. “Εμείς θα πάμε από δω” μας είπαν κι έφυγαν…» περιέγραψε ο πρόεδρος του χωριού Πιτσών Γιάννης Νικολακόπουλος, ο τελευταίος άνθρωπος που είδε ζωντανούς τους δύο φίλους, και συμπλήρωσε: «Δεν μπορώ να το πιστέψω. Τη μια στιγμή ήμασταν μαζί και λέγαμε πώς θα σωθούμε από τη φωτιά και την άλλη μαθαίνω ότι απανθρακώθηκαν…Ολόκληρο το χωριό θρηνεί τα καλύτερα παιδιά του…»

Τραγικές φιγούρες είναι οι οικογένειές τους, που αδυνατούν να πιστέψουν πως οι δύο άνδρες έφυγαν για να προστατεύσουν την περιουσία του φίλου τους και δεν γύρισαν ποτέ. Ο άνδρας ηλικίας 40 ετών διατηρούσε φαναρτζίδικο και ήταν πατέρας τριών μικρών παιδιών, ενώ ο 35χρονος ασχολιόταν με γεωργικές εργασίες και είχε δύο παιδιά, με τη σύζυγό του να είναι έγκυος στο τρίτο. Φανερά συγκλονισμένη από το χτύπημα της μοίρας, η αδερφή του 40χρονου καταγγέλλει την έλλειψη συντονισμού και οργάνωσης που οδήγησε τους δύο νέους στον θάνατο. «Δεν αντέχεται αυτό που συνέβη, εδώ μιλάμε για έναν ξεκληρισμό, δεν φεύγεις και αφήνεις τρία παιδιά πίσω σου, μωρά. Είχαν πάει να βοηθήσουν. Η φωτιά τους κύκλωσε. Δεν υπήρχε καμία οργάνωση. Ηρθαν όλοι, ο Στρατός, η Πυροσβεστική, αλλά δεν βοήθησαν. Του αλλουνού παιδιού θα γεννήσει η γυναίκα σε 20 μέρες. Σε αυτή τη χώρα πεθαίνεις σαν το σκυλί στο αμπέλι» ανέφερε, και συνέχισε: «Νομίζω ότι λέω ένα παραμύθι. Δεν αλλάζει τίποτα από αυτό που έγινε, ό,τι και να πω. Δεν τον φέρνει πίσω. Εμεινε να συνεχίσει εκεί πέρα να βοηθήσει, δεν ξέρω γιατί».

Την ίδια ώρα, η μάχη με τις αναζωπυρώσεις δεν έχει τέλος στο μέτωπο της Κορινθίας, με το 112 να ηχεί συνεχώς στα κινητά των πολιτών, καλώντας τους σε εκκένωση. Χθες εστάλησαν προειδοποιητικά sms στους κατοίκους των περιοχών Λαγκαδαίικα, Σπαρτιναίικα, Πελλήνη και Ανω Καλλιθέα να απομακρυνθούν προς Σοφιανά – Ρέθι. Νωρίτερα εκκενώθηκαν και οι περιοχές Χελυδόρεο και Ζάχολη Κορινθίας. Επί τόπου επιχειρούσαν ως αργά χθες το απόγευμα περίπου 400 πυροσβέστες με 130 οχήματα, 15 ομάδες της ΕΜΟΔΕ, επτά ελικόπτερα και έξι αεροσκάφη.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα