Δικαιολογούν… τα αδικαιολόγητα για το λούνα παρκ!

Οι τρεις εμπλεκόμενοι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις με βάση το πόρισμα του πραγματογνώμονα που κατατέθηκε στο Α.Τ. Κασσάνδρας

Σε εξέλιξη είναι η έρευνα για τις συνθήκες και τα αίτια του δυστυχήματος στο λούνα παρκ στο Πευκοχώρι της Χαλκιδικής, τον περασμένο Αύγουστο, που στοίχισε τη ζωή σε έναν 19χρονο. Χθες κλήθηκαν για εξηγήσεις ο 58χρονος ιδιοκτήτης του λούνα παρκ και ο χειριστής του μοιραίου παιχνιδιού «Crazy dance», μετά το πόρισμα του πραγματογνώμονα που καταλογίζει ευθύνες, καθώς ξηλώθηκε το κάθισμα όπου καθόταν ο άτυχος Γιάννης, με αποτέλεσμα να εκσφενδονιστεί και να βρει φρικτό θάνατο μπροστά στα μάτια των αδερφών και της μητέρας του.

Ο 58χρονος επιχειρηματίας, που διαθέτει και δεύτερο λούνα παρκ στη Χαλκιδική, και ο νεαρός χειριστής του παιχνιδιού κλήθηκαν να εξεταστούν ως ύποπτοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων. Με την ίδια διαδικασία έχει κληθεί να καταθέσει ως ύποπτος ο μηχανικός που είχε εκδώσει βεβαιώσεις για την καλή λειτουργία των παιχνιδιών του λούνα παρκ. Ο μηχανικός, που έχει λάβει προθεσμία, θα εξεταστεί ως ύποπτος αύριο, Τετάρτη. Οι τρεις εμπλεκόμενοι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις με βάση τα ευρήματα του πραγματογνώμονα, το πόρισμα του οποίου κατατέθηκε προ 10ημέρου στο Αστυνομικό Τμήμα Κασσάνδρας, καταγράφοντας μια σειρά από αστοχίες και παραλείψεις όσον αφορά τη λειτουργία του παιχνιδιού. Μεταξύ άλλων, στην πορισματική του έκθεση ο πραγματογνώμονας διαπιστώνει ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν ιδιοκατασκευή, με συρραφή και συναρμολόγηση επιμέρους εξαρτημάτων και τμημάτων που δεν παρείχαν κανένα εχέγγυο ή πρότυπο ασφάλειας κατασκευαστή.

Το πόρισμα καταλήγει στα ακόλουθα συμπεράσματα:

• Η αιτία που οδήγησε στο θανατηφόρο συμβάν είναι η θραύση των μεταλλικών δομικών στοιχείων της καμπίνας του περιστρεφόμενου μηχανήματος («Crazy dance»).

• Η θραύση οφείλεται σε διάβρωση ή/και γήρανση των μεταλλικών στοιχείων, και ήταν αναμενόμενο να συμβεί ανά πάσα στιγμή, ανεξάρτητα από την ταχύτητα κίνησης του μηχανήματος και το βάρος των χρηστών του.

• Οι αστοχίες ήταν προβλέψιμες και έπρεπε να είχαν διαπιστωθεί πριν από το τραγικό περιστατικό.

• Το μοιραίο παιχνίδι ήταν ιδιοκατασκευή, με συρραφή και συναρμολόγηση επιμέρους εξαρτημάτων και τμημάτων που δεν παρείχαν κανένα εχέγγυο ή πρότυπο ασφάλειας κατασκευαστή.

• Εφόσον το μηχάνημα εξεταζόταν κατ’ ορθή εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, θα ήταν αδύνατον να λάβει πιστοποιητικό έγκρισης, ενώ το θανατηφόρο συμβάν θα είχε αποφευχθεί.

• Καθώς το λούνα παρκ φέρεται ότι λειτουργούσε χωρίς προηγούμενη έγκριση ή γνωστοποίηση λειτουργίας, συνάγεται ότι όλες οι εγκαταστάσεις του θεωρούνται δυνάμει επικίνδυνες. Κατά την προσωπική άποψη του πραγματογνώμονα, εάν ο αρμόδιος δήμος ενεργούσε όπως έπρεπε, το περιστατικό θα είχε αποτραπεί.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας παροχής εξηγήσεων από τους τρεις υπόπτους, η δικογραφία θα διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκιδικής, που θα αποφασίσει για την περαιτέρω ποινική τους μεταχείριση, προσωποποιώντας τις σε βάρος τους ποινικές διώξεις με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα