Υπόθεση Κατσούρη: Δίωξη 5 αστυνομικών για τους Κροάτες οπαδούς

Οι υψηλόβαθμοι που είχαν χρεωθεί τον έλεγχο των Κροατών χούλιγκαν, που επέδραμαν στην Ελλάδα, αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες

Εναν και πλέον χρόνο μετά τις άγριες συμπλοκές μεταξύ οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και της ΑΕΚ, με αποτέλεσμα τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη, πέντε υψηλόβαθμοι αστυνομικοί, οι οποίοι είχαν χρεωθεί με τον επιχειρησιακό χειρισμό της έλευσης των Κροατών οπαδών στη χώρα μας, βρίσκονται αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες και συγκεκριμένα με το κακούργημα της έκθεσης με ενδεχόμενο δόλο. Την εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί διάταξη της Εισαγγελίας Εφετών, με την οποία ζητήθηκε ο φάκελος της συγκεκριμένης δικογραφίας όχι μόνο να μην μπει στο αρχείο, όπως είχε προτείνει η Εισαγγελία Πρωτοδικών, αλλά και να ασκηθούν κακουργηματικές ποινικές διώξεις στους πέντε αστυνομικούς.

Ετσι, η έρευνα για τις ποινικές ευθύνες των πέντε υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. ανοίγει ξανά και οι πέντε αστυνομικοί θα κληθούν σε ανωμοτί καταθέσεις για τους χειρισμούς τους στην όλη υπόθεση. Κατά την Εισαγγελία Εφετών, και για τα πέντε αυτά πρόσωπα στοιχειοθετείται το κακούργημα της έκθεσης, με το αδίκημα να διέπεται, σύμφωνα με το σκεπτικό της, από ενδεχόμενο δόλο ως προς την επέλευση του κινδύνου και από αμέλεια ως προς το αποτέλεσμα, δηλαδή των τραυματισμό φιλάθλων και τη δολοφονία του οπαδού της ΑΕΚ, Μ. Κατσουρή. Αντίθετα, η Εισαγγελία Εφετών έκρινε ότι θα πρέπει να αρχειοθετηθεί το σκέλος της υπόθεσης που αφορά τις ποινικές ευθύνες των υπεύθυνων οργάνων της Διεύθυνσης Τροχαίας Αστυνόμευσης.

Εκ διαμέτρου αντίθετη ήταν, όμως, η νομική προσέγγιση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, που είχε ερευνήσει την υπόθεση και είχε καταλήξει σε πρόταση για αρχειοθέτηση. Ειδικότερα, η αρμόδια εισαγγελέας Πρωτοδικών, αν και δεχόταν ότι οι αστυνομικοί τελούσαν σε θέση εγγυητή της δημόσιας τάξης και των έννομων αγαθών των πολιτών και ήταν αρμόδιοι να εντοπίζουν, να παρακολουθούν και να καταγράφουν τους οπαδούς, αποτρέποντας ενδεχόμενα επεισόδια, έκρινε ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για να στοιχειοθετηθεί οποιοδήποτε αδίκημα σε βάρος τους και ειδικά αυτό της παράβασης καθήκοντος, ελλείψει δόλου.

Ακόμα, η εισαγγελέας Πρωτοδικών καταλόγιζε στους ελεγχόμενους αστυνομικούς πως δεν ενήργησαν ως όφειλαν, αλλά -άλλοτε με παραλείψεις και άλλοτε με εσφαλμένες ενέργειες- συντέλεσαν στην είσοδο των Κροατών στη χώρα και στην… άνετη άφιξή τους στο γήπεδο της ΑΕΚ, όπου επιδόθηκαν σε συμπλοκές, εμπρησμούς και καταστροφές, προκαλώντας εν τέλει, μεταξύ άλλων, τον τραυματισμό ατόμων και τον θανάσιμο τραυματισμό του Μιχάλη Κατσούρη. Παρά τις παραπάνω παραδοχές, η εισαγγελέας Πρωτοδικών έκρινε ότι οι αστυνομικοί δεν έπρεπε να διωχθούν, έλλειψη δόλου, και ζητούσε με πρότασή της αρχειοθέτηση της υπόθεσης, άποψη που δεν συμμερίστηκε η Εισαγγελία Εφετών, η οποία άνοιξε ξανά τη δικογραφία.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα