«Απρόβλεπτη» λένε τώρα η θεομηνία στη Σαμαριά

Στο έλεος του ακραίου καιρικού φαινομένου άφησαν οι υπεύθυνοι της Πολιτικής Προστασίας κυρίως χιλιάδες περιπατητές στο δημοφιλές φαράγγι

Στο έλεος της θεομηνίας άφησαν οι υπεύθυνοι της Πολιτικής Προστασίας τους εκατοντάδες κυρίως ηλικιωμένους περιπατητές στο φαράγγι της Σαμαριάς, με αποτέλεσμα να εκτυλιχτεί η τραγωδία, με την 33χρονη γυναίκα από την Ουκρανία, που βρήκε φρικτό θάνατο από ακατάσχετη αιμορραγία, όταν ένας βράχος έπληξε τη μηριαία αρτηρία της. «Δεν υπήρχε το προμήνυμα για ακραίο καιρικό φαινόμενο που δημιούργησε σίφουνες» δήλωσε χθες ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος επισκέφτηκε το φαράγγι μία ημέρα μετά την έντονη βροχόπτωση που οδήγησε στον θάνατο την τουρίστρια.

Πραγματοποιώντας αυτοψία στον εθνικό δρυμό, επεσήμανε ότι «το φαράγγι της Σαμαριάς και τα άλλα φαράγγια έχουν υψηλό κίνδυνο και πρέπει να το αποδεχτούμε. Βεβαίως κάνουμε καθετί για να μειώσουμε την έκθεσή μας σε αυτόν τον κίνδυνο», καθώς έχουν σημειωθεί πολλές καταπτώσεις και κατολισθήσεις σε ένα μεγάλο μήκος του φαραγγιού. Ερωτηθείς γιατί οι αρμόδιες Αρχές δεν προχώρησαν στο κλείσιμο του φαραγγιού, όπως έγινε στο Ναυάγιο της Ζακύνθου, ο σεισμολόγος ξεκαθάρισε πως στην περιοχή ξέσπασε ένα τοπικό καιρικό φαινόμενο, σχεδόν ακραίο, για το οποίο δεν υπήρχε κανένα προμήνυμα.

«Δεν μπορούσε να προβλεφθεί, καθώς δεν υπήρχε στη γενική πρόγνωση του καιρού. Ηταν ένα τοπικό φαινόμενο, που πολύ δύσκολα θα μπορούσε να αποφευχθεί» υποστήριξε. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, πολύ δύσκολα οι αρμόδιες Αρχές κλείνουν έναν χώρο με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και τεράστιο διεθνές ενδιαφέρον. «Στο Ναυάγιο της Ζακύνθου δεν υπήρχαν περιθώρια για αδράνεια, συνεπώς το κλείσαμε. Εδώ πρέπει να δούμε αν ο κίνδυνος υπερβαίνει το επίπεδο του αποδεκτού κινδύνου» σημείωσε. Κατά τη χθεσινή αυτοψία, εμπειρογνώμονες της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και ομάδα γεωλόγων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών εντόπισαν τα τρωτά σημεία κατά μήκος των πρανών του φαραγγιού της Σαμαριάς, το οποίο παραμένει κλειστό μέχρι νεωτέρας.

«Αυτό που μας προβληματίζει είναι ότι δεν υπήρξε η πρόνοια, δεν υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση για τα καιρικά φαινόμενα. Ισως θα πρέπει να δούμε ξανά τα μοντέλα μέσω της ΕΜΥ. Θα πρέπει να δούμε τους σταθμούς της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας που υπάρχουν μέσα στο φαράγγι. Να έχουμε καλύτερη ενημέρωση» τόνισε ο δήμαρχος Σφακίων Γιάννης Ζερβός. Ας σημειωθεί πως τη στιγμή της προχθεσινής κακοκαιρίας βρίσκονταν στο φαράγγι συνολικά 1.074 επισκέπτες, που απομακρύνθηκαν με ασφάλεια μετά την κατολίσθηση. Η τραγωδία εκτυλίχθηκε σε ένα στενό σημείο, που αποκαλείται Πόρτες. Δύο βίντεο που αναρτήθηκαν στα social media από τουρίστες που ήταν στο φαράγγι δείχνουν κάποιο κοντινό τους σημείο που μετατράπηκε σε ένα ορμητικό ποτάμι, που μετέφερε βράχια, χώματα και άλλα φερτά υλικά, κόβοντας στα δύο το μονοπάτι. Ενας από αυτούς τους βράχους που αποκολλήθηκαν χτύπησε θανάσιμα την 33χρονη τουρίστρια…

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα