«Φρένο» στη σπατάλη νερού από τον Αρ. Πάγο

Με εγκύκλιo προς τους εισαγγελείς της χώρας, η κυρία Αδειλίνη ζητά να παρεμβαίνουν όταν διαπιστώνουν αλόγιστη χρήση

«Φρένο» στη σπατάλη νερού εν μέσω «περιβαλλοντικής κρίσης και λειψυδρίας» επιχειρεί να βάλει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, ζητώντας από τους εισαγγελείς της χώρας να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές να εντείνουν τους ελέγχους προς κάθε κατεύθυνση, «ήτοι των γεωτρήσεων βιομηχανιών, αγροτών, ξενοδοχείων και κάθε είδους άλλων επιχειρήσεων», με στόχο «την ορθολογικότερη, κατά το δυνατόν, διαχείριση των υδατικών πόρων όλης της επικράτειας».

Με εγκύκλιό της προς τους εισαγγελείς Πρωτοδικών και Εφετών της χώρας, η κυρία Αδειλίνη τούς ζητεί να παρεμβαίνουν όταν διαπιστώνουν αλόγιστη σπατάλη νερού και να προχωρούν, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις, στην άσκηση ποινικών διώξεων για αξιόποινες πράξεις που εμπίπτουν στο πεδίο της νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος.

«Οι παράνομες γεωτρήσεις, όσο και η ανέλεγκτη λήψη ύδατος από τις νόμιμες γεωτρήσεις, χωρίς την τήρηση οιουδήποτε ανωτάτου ορίου (πλαφόν) για την ποσότητα που δικαιούνται οι κατά νόμο δικαιούχοι αυτών, συνιστούν, εκτός των άλλων και αξιόποινες πράξεις, αφού εμπίπτουν στο πεδίο του άρθρου 28 του ν. 1650/1986, για την προστασία του περιβάλλοντος» αναφέρει χαρακτηριστικά η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και απευθυνόμενη στους συναδέλφους της τους ζητεί να παρεμβαίνουν «δυναμικά, εφαρμόζοντας τον νόμο με τη συνδρομή των αρμόδιων Αρχών ελέγχου των παράνομων γεωτρήσεων (Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού, αλλά και της ΕΛ.ΑΣ.)», προς αξιολόγηση των σχετικών περιπτώσεων και «την άσκηση της ενδεδειγμένης κατά περίπτωση ποινικής δίωξης».

Μάλιστα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κάνει και ένα ακόμη βήμα, υπενθυμίζοντας στους συναδέλφους της πως είναι αυτονόητο «ότι θα πρέπει να διώκεται και η αυθαίρετη επέμβαση στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης των ΟΤΑ από ιδιώτες, και συγκεκριμένα η κλοπή του νερού, η οποία έχει ως συνέπεια να το στερούνται οι νόμιμοι χρήστες του για την αντιμετώπιση των βασικών αναγκών τους, όπως ύδρευση και καθαριότητα, αλλά ενδεχομένως και τη βλάβη των δικτύων αυτών και εν γένει την παρεμπόδιση ή διατάραξη της παροχής στο κοινό νερού (άρθρα 372 παρ. 1, 378 παρ. 2, 293 Π.Κ. κ.λπ.)».

Σύμφωνα με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στην αλόγιστη χρήση νερού «συμβάλλουν ουσιωδώς τόσο οι παράνομες γεωτρήσεις όσο και η ανέλεγκτη λήψη ύδατος από τις νόμιμες γεωτρήσεις», ενώ «είναι αμφίβολο αν και πώς διασφαλίζεται στις νόμιμες γεωτρήσεις ότι και ο καθορισμός της ποσότητας που λαμβάνει κάθε δικαιούχος καλύπτει σε κάθε περίπτωση τις πραγματικές του ανάγκες για τον χώρο στον οποίο υπάρχει γεώτρηση και όχι αυτές που ο ίδιος δημιουργεί με ψευδή ή παραπλανητικά στοιχεία, (…)». Με το σκεπτικό αυτό, η κυρία Αδειλίνη καλεί τους εισαγγελικούς λειτουργούς να βρίσκονται σε εγρήγορση και να εφαρμόζουν τον νόμο ώστε, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «να μην μπορεί συνεπώς, έστω και καθ’ υπερβολή, να πει κανείς ότι στη χώρα μας το νερό το πετάμε».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα