Το ζήτημα άρχισε να λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις πριν από περίπου δύο χρόνια, όταν έγιναν ορατά τα πρώτα σημάδια της ανομβρίας
Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι επιστήμονες σχετικά με τα αποθέματα νερού στην Αττική, που μειώνονται με φρενήρεις ρυθμούς! Η απειλή της λειψυδρίας βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ, με τα επίσημα στοιχεία που επικαλέστηκε τη Δευτέρα η ΕΥΔΑΠ να αποτυπώνουν το μέγεθος του προβλήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα συνολικά αποθέματα νερού σε Εύηνο, Μαραθώνα, Μόρνο και Υλίκη ανέρχονταν στα 659.899.000 κυβικά, σύμφωνα με την αρμόδια εταιρία υδρεύσεως.
Το ζήτημα άρχισε να λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις πριν από περίπου δύο χρόνια, όταν έγιναν ορατά τα πρώτα σημάδια της ανομβρίας. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι τον Σεπτέμβριο του 2022 οι ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ ήταν γεμάτοι με 1.113.666.000 κυβικά μέτρα νερού, που σημαίνει ότι μέσα σε δύο χρόνια μειώθηκαν κατά 50%. Το νερό χάνεται, οι βροχοπτώσεις γίνονται ολοένα πιο σπάνιες και οι ταμιευτήρες αδειάζουν, ενώ, σύμφωνα με την ΕΥ∆ΑΠ, τα υπάρχοντα αποθέµατα αρκούν για περίπου τέσσερα έτη σε περίπτωση συνέχισης της ανοµβρίας.
Την ίδια ώρα, τα προγραµµατισµένα µέτρα για την αντιµετώπιση της κατάστασης χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Στα βραχυπρόθεσµα περιλαµβάνεται η ενεργοποίηση γεωτρήσεων στη Μαυροσουβάλα και εφεδρικών γεωτρήσεων µέσου όρου του βοιωτικού Κηφισού (75.000.000 κ.μ./έτος). Στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης, με βασικότερο την παροχέτευση νερού στον ταμιευτήρα του Ευήνου από τη λίμνη Κρεμαστών. Εντούτοις, πρόκειται για ένα έργο με ορίζοντα υλοποίησης κάποιων χρόνων, ενώ η κατάσταση απαιτεί πιο άμεση αντιμετώπιση, που βασίζεται και στην αλλαγή της χρήσης του νερού από την πλευρά των καταναλωτών.
«Ακόμη, όσο κι αν φωνάζουμε για ορθή χρήση του νερού, το μήνυμα δυστυχώς δεν έχει περάσει. Χρειάζεται αλλαγή κουλτούρας, να ξεκινήσει η εκπαίδευση από τα σχολεία για να μπορεί να μεταφερθεί το ερέθισμα στα νοικοκυριά από τα παιδιά» επισημαίνει σχετικά με το ζήτημα η διδάκτωρ Υδρολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Ελισάβετ Φελώνη και συνεχίζει: «Αντίστοιχη κρίση στα αποθέματα νερού αντιμετώπισε η Αθήνα στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Τα μέτρα τότε είχαν πετύχει μια μείωση της κατανάλωσης περίπου στο 30%, ωστόσο υπάρχει μια διαφορά, ότι τότε το Λεκανοπέδιο δεν χρησιμοποιούσε τα νερά του Ευήνου, ο ταμιευτήρας του οποίου ξεκίνησε να λειτουργεί στις αρχές του 2000. Οπότε, σήμερα δεν είμαστε στα ίδια επίπεδα επικινδυνότητας με τότε, παρόλο που περιβαλλοντικά μιλάμε για ίδιου μεγέθους κρίση στην ποσότητα νερού».
Τα βλέμματα των αρμόδιων φορέων είναι στραμμένα και στην ενοποίηση των ΔΕΥΑ σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΥΔΑΠ αναμένεται να επεκταθεί σε Κορινθία, Βοιωτία και Φθιώτιδα, και η ΕΥΑΘ στη λοιπή Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, ενώ θα υπάρξει αντίστοιχος φορέας για τα νησιά και την Κρήτη.