Βρήκαν το πρόσωπο του νεκρού

Τις νέες τεχνολογίες αξιοποίησε το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής Ανθρωπολογίας, προχωρώντας σε μια εντυπωσιακή ανακατασκευή προσώπου πτώματος που είχε βρεθεί σε αποσύνθεση

Τις νέες τεχνολογίες αξιοποίησε το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, προχωρώντας σε μια εντυπωσιακή ανακατασκευή προσώπου πτώματος που είχε βρεθεί πριν από πέντε μήνες σε αποσύνθεση σε θαλάσσια περιοχή της Κρήτης. Πρόκειται για άγνωστο νεαρό άνδρα που είχε εντοπιστεί στην παραλία του Καρτερού, έξω από το Ηράκλειο.

Σχεδόν πέντε μήνες μετά την ανάσυρση της σορού του, που ήταν σε αποσύνθεση, παραμένει στα… αζήτητα. Για τον λόγο αυτόν οι άνθρωποι του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης έλαβαν την πρωτοβουλία να ανασυνθέσουν μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή το πρόσωπο του αγνώστου, σε μια προσπάθεια να εντοπιστεί από τους δικούς του ανθρώπους.

Η σορός εξετάστηκε στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης από την αν. καθηγήτρια Ιατροδικαστικής Ελενα Κρανιώτη και την ειδικευόμενη Ιατροδικαστικής Δέσποινα Φλουρή. Διενεργήθηκαν ολόσωμη μεταθανάτια αξονική τομογραφία και πλήρης ανθρωπολογική εξέταση με σκοπό τον προσδιορισμό του βιολογικού προφίλ του ατόμου. Δηλαδή, να διακριβωθούν το φύλο, η ηλικία και το ανάστημα. Οπως προέκυψε, πρόκειται για νεαρό ενήλικο άνδρα, πιθανώς μεταξύ 25-35 ετών, αναστήματος 1,74-1,76 μ. Εκτιμάται ότι το σώμα παρέμεινε στο νερό τουλάχιστον 3 έως 4 μήνες, χωρίς να μπορεί να εκτιμηθεί το ακριβές μεταθανάτιο διάστημα.

Εξαιτίας της προχωρημένης αποσύνθεσης, δεν ήταν δυνατή η οπτική αναγνώριση του ατόμου, ούτε η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων. Για τον λόγο αυτόν ελήφθη δείγμα οστού για εξαγωγή γενετικού υλικού (DNA), προκειμένου να γίνει σύγκριση με το γενετικό υλικό αγνοούμενων προσώπων. Η ανακατασκευή του προσώπου του άτυχου άνδρα έγινε σε συνεργασία με τη δρα Sarah Shrimpton του εργαστηρίου Face Lab του John Moores University of Liverpool. Η μέθοδος προσφέρει μία κατά προσέγγιση εκτίμηση του πώς έμοιαζε ο άνθρωπος εν ζωή.

Για την ανακατασκευή χρησιμοποιήθηκαν μετρικά και μορφολογικά δεδομένα του κρανίου. Για τον σκοπό αυτόν ελήφθησαν στοιχεία από την τρισδιάστατη ανακατασκευή του κρανίου μέσω αξονικής τομογραφίας. Στην εικόνα της ανακατασκευής αξιοποιήθηκαν, επίσης, πληροφορίες σχετικά με το χρώμα και το μήκος των μαλλιών, καθώς και τα ρούχα που έφερε η σορός κατά την ανεύρεση. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και εκτιμάται από τους ειδικούς ότι η εικόνα του προσώπου προσεγγίζει σε μεγάλο βαθμό το πώς έμοιαζε ο νεαρός άνδρας όταν ήταν στη ζωή. Η φωτογραφία αυτή έχει ήδη σταλεί στο Τμήμα Αναζητήσεων της ΓΑΔΑ με την ελπίδα πως κάποιος που αναζητά τον άγνωστο νεαρό θα τον αναγνωρίσει…

Στην Κρήτη δεν υπάρχει κάποια ενεργή δήλωση εξαφάνισης με χαρακτηριστικά βιολογικού προφίλ που να ταιριάζουν στον άγνωστο. Μια πιθανή εκδοχή είναι η σορός του να έφτασε στην παραλία του Καρτερού είτε από άλλη περιοχή της Ελλάδας είτε από πιθανό ναυάγιο πλοίου. Οι ερευνητές της Αστυνομίας εξέτασαν το ενδεχόμενο να πρόκειται για αγνοούμενο από περιοχή της Αττικής με βάση κάποια κοινά χαρακτηριστικά, αλλά δεν επιβεβαιώθηκε από την εξέταση DNA. Οι έρευνες συνεχίζονται με βάση και τη φωτογραφία από την ανακατασκευή του προσώπου του πτώματος που παραμένει στα αζήτητα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα