Πού δείχνει τα δόντια της η «Αtena»

Πλημμύρες και κατολισθήσεις σημειώθηκαν στα νησιά του Ιονίου. Στο επίκεντρο πλέον και η βόρεια Ελλάδα

Στη δίνη της κακοκαιρίας βρέθηκε τα τελευταία 24ωρα η δυτική Ελλάδα, με τα νησιά του Ιονίου να αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, αφού η «Αtena» άφησε πίσω της κατολισθήσεις και πλημμυρισμένους δρόμους.

Ο τεράστιος όγκος βροχής που καταγράφηκε στη Ζάκυνθο είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσει τμήμα από τοιχίο στο μετόχι του Αγίου Διονυσίου, στην περιοχή Καλλιτέρο, στην επαρχιακή οδό Ζακύνθου – Καλαμακίου, με αποτέλεσμα να κλείσει τμήμα του δρόμου. Ακόμα έγιναν τουλάχιστον τέσσερις αντλήσεις υδάτων από κατοικίες και καταστήματα, απεγκλωβίστηκαν τέσσερα άτομα από αυτοκίνητο στο χωριό Μαχαιράδο και έπιασε φωτιά ένας προβολέας στο σχολείο στο χωριό της Λιθακιάς. Κατολίσθηση σημειώθηκε και στην περιοχή Πελαγάκι, πριν από τα Ξύγκια, στα βορειοανατολικά του νησιού.

Νωρίτερα είχε ηχήσει στα κινητά των κατοίκων μήνυμα από το 112, το οποίο τους προέτρεπε να δείξουν προσοχή λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Αντιμέτωπη με αρκετές δυσκολίες ήρθε και η Κέρκυρα, με σπασμένα κλαδιά δέντρων να συνθέτουν το σκηνικό σε τουλάχιστον τρεις δήμους, ενώ κάτοικοι με σκούπες στα χέρια προσπαθούσαν να απομακρύνουν τα νερά, που είχαν μετατρέψει σε ποτάμια τα σπίτια και τα καταστήματά τους. Χθες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής προχώρησαν σε άντληση υδάτων σε ξενοδοχείο στη Μεσόγγη, ενώ νωρίτερα κλήθηκαν να απομακρύνουν τα δέντρα από τους δρόμους. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο που το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε τις περιοχές όπου έβρεξε περισσότερο στη χώρα, με τη Ζάκυνθο και την Κέρκυρα να βρίσκονται στις δύο πρώτες θέσεις, με 70 χιλιοστά βροχής. Ακολούθησαν οι σταθμοί στην Αχαΐα και στους Παξούς.

Πλέον, η κακοκαιρία βρίσκεται στην τρίτη φάση, με τη βόρεια Ελλάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο. Για τον λόγο αυτόν χθες, λίγο μετά τις 5 το απόγευμα, εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης, της Θάσου, της Σαμοθράκης, της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, που αναμένεται να «χτυπήσουν» τις επόμενες ώρες. Παράλληλα ζητήθηκε από τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.


Εως σήμερα το απόγευμα η τρίτη φάση της κακοκαιρίας στο ανατολικό Αιγαίο

Συνεχίζεται η επέλαση του κύματος κακοκαιρίας «Atena», που πλήττει από το βράδυ της Δευτέρας αρκετές περιοχές της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προχώρησε στην επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, προειδοποιώντας για ισχυρά φαινόμενα ως και σήμερα το απόγευμα.

«Η κακοκαιρία “Atena”, που συνοδεύεται από βαρομετρικό χαμηλό στο Ιόνιο, κινείται ανατολικά και επηρεάζει τα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά, καθώς και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι σήμερα το απόγευμα. Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ριπαίους ανέμους» αναφέρει στο σχετικό δελτίο η ΕΜΥ και συνεχίζει: «Αναλυτικά, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως σήμερα το μεσημέρι στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία. Μάλιστα, τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως έντονα στην ανατολική Μακεδονία. Καταιγίδες αναμένονται ως το απόγευμα και στη Θράκη και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, κατά τόπους και κατά διαστήματα ισχυρές».

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνονται και οι μετεωρολόγοι, με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη να προειδοποιεί πως η τρίτη φάση της κακοκαιρίας θα εκτονωθεί ως σήμερα το απόγευμα. Μάλιστα, εφιστά την προσοχή στους πολίτες, καθώς ενεργοποιείται η θερμική αστάθεια, με αποτέλεσμα να ενισχύονται ακόμα περισσότερα τα φαινόμενα. «Η τρίτη φάση της κακοκαιρίας αναμένεται μέχρι το απόγευμα περίπου και θα αφορά το ανατολικό Αιγαίο και τα βόρεια βορειοανατολικά τμήματα της χώρας μας. Σε ό,τι αφορά τον νομό Αττικής, δεν αναμένουμε κάτι το αξιόλογο, σε αντίθεση με τον νομό Θεσσαλονίκης, όπου τα πράγματα θα είναι σαφώς πιο δύσκολα – επικίνδυνα» σημείωσε στην πρόγνωσή του ο μετεωρολόγος του Open.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα