Σοκ! 500 αυτοκτονίες κάθε χρόνο στην Ελλάδα

Η 10η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας. Σοκάρουν τα στοιχεία για τους συνανθρώπους μας που θέτουν τέλος στη ζωή τους

Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας είναι η 10η Σεπτεμβρίου και τα στοιχεία σχετικά με την αυτοκτονικότητα στη χώρα μας προκαλούν προβληματισμό και ανησυχία! Οπως προκύπτει από τις καταγραφές των αρμόδιων Αρχών, περίπου 500 άτομα αποφασίζουν ετησίως να βάλουν τέλος στη ζωή τους στην Ελλάδα, ενώ εκτιμάται πως στην πραγματικότητα ο αριθμός αυτός είναι ακόμα μεγαλύτερος

Ενδεικτικό των διαστάσεων που έχει λάβει το φαινόμενο σε παγκόσμια κλίμακα είναι το γεγονός ότι από την αρχή της χρονιάς μέχρι σήμερα καταγράφηκαν 738.753 αυτοκτονίες, σύμφωνα με στοιχεία του Worldmeter – real time world statistics, όπου σημειώνονται ζωντανά οι αυτοκτονίες, ενώ ο αριθμός τους αυξάνεται καθημερινά. Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνει και η οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια – ψυχοπαιδαγωγός, επιστημονική συνεργάτιδα της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ Αιμιλία Αξιωτίδου, η οποία κάνει λόγο για τους ανθρώπους που βρίσκονται στη συγκεκριμένη ψυχιατρική κατάσταση.

Γραμμή Παρέμβασης

«Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Κλίμακας -κέντρο ημέρας για την πρόληψη της αυτοκτονίας- η γραμμή 1018/Γραμμή Παρέμβασης για την αυτοκτονία, που λειτουργεί σε 24ωρη βάση, δέχτηκε το 2023 περισσότερες από 20.750 κλήσεις. Τουλάχιστον 1.500 άτομα έχουν αυτοκτονήσει από το 2022 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών. Το ίδιο διάστημα πραγματοποιήθηκαν 57 αυτοκτονίες σε μέσα μαζικής μεταφοράς και 163 αυτοκτονίες σε σημεία γνωστά ως hotspots» σημειώνει η κυρία Αξιωτίδου.

Παράλληλα τονίζει πως οι απόπειρες αυτοκτονίας που μπορεί να πραγματοποιήσει κάποιος, οι οποίες οδηγούν σε θάνατο, είναι 20 φορές περισσότερες από τις καταγεγραμμένες αυτοκτονίες. «Επειδή το 95% των περιστατικών θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί, υπάρχει ανάγκη για ουσιαστική καταγραφή του προβλήματος και της κατανόησής του, με στόχο να παρέχουμε αποτελεσματικούς τρόπους πρόληψης, που θα είναι εξατομικευμένοι και βοηθούμενοι από τις σύγχρονες εξελίξεις της επιγενετικής και των νευροεπιστημών. Το να προβλέψει κάποιος την επικινδυνότητα είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς όταν ένας άνθρωπος είναι αποφασισμένος να βάλει τέλος στη ζωή του, είναι πολύ πιθανό να το κάνει. Οι άνθρωποι, βέβαια, που έχουν αυτοκτονικό ιδεασμό και εμφανίζουν υψηλή προδιάθεση για να τον πραγματοποιήσουν αποτελούν το χαμηλότερο ποσοστό. Περισσότεροι είναι αμφιθυμικοί ως προς την αυτοκτονία και στην πραγματοποίηση μιας απόπειρας αυτοκτονίας» επισημαίνει η Αιμιλία Αξιωτίδου.


Έτσι αναγνωρίζονται τα σημάδια της προδιάθεσης

Η ψυχοπαιδαγωγός χτυπά «καμπανάκι» σχετικά με τα στοιχεία εκείνα που πρέπει να θορυβήσουν τους πολίτες και να τους ωθήσουν να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους. «Μπορούμε να αναγνωρίζουμε κάποια σημάδια, αν ένα άτομο μας εκφράζει τις σκέψεις του ή κρατάει σημειώσεις, όπου αναφέρεται στον θάνατο και στην αυτοκτονία ή αν είναι συχνά οργισμένο, απελπισμένο, θυμωμένο.

Ακόμα αν νιώθει παγιδευμένο σε αδιέξοδες καταστάσεις, αν έχει παρορμητικές συμπεριφορές, που δεν τις συνήθιζε προηγουμένως, διαταραχές στην όρεξη και στον ύπνο ή αν κάνει κατάχρηση αλκοόλ και ουσιών» αναφέρει και συνεχίζει: «Επιπλέον, αν κάνει αρνητικά σχόλια για τον εαυτό του, αν έχει ανεξέλεγκτο άγχος ή ξαφνική αλλαγή της διάθεσης. Τέλος, αναγνωρίζουμε κάποια σημάδια αν ένα άτομο απειλεί πως θα κάνει κακό στον εαυτό του».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα