Η έκθεση της Αστυνομίας για το 2022 περιέχει με λεπτομέρειες στοιχεία για το οργανωμένο έγκλημα, τα χαρακτηριστικά των ομάδων που εμπλέκονται σε αυτό, καθώς και τις συνέπειες της δράσης τους
Τα σκήπτρα στην εγκληματικότητα τα τελευταία χρόνια κρατούν οι Ρομά και ακολουθούν σε απόσταση οι Αλβανοί, όπως προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία που εμπεριέχονται σε έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. για το 2022. Η έκθεση περιέχει με λεπτομέρειες στοιχεία για το σοβαρό και οργανωμένο Εέγκλημα στην Ελλάδα, τα χαρακτηριστικά των εγκληματικών ομάδων, τις συνέπειες της δράσης τους και την πιθανή μελλοντική εξέλιξη τους.
Το 2022 έδρασαν 342 εγκληματικές ομάδες, οι οποίες απαρτίζονταν συνολικά από 2.549 μέλη. Περίπου μία στις δύο εξ αυτών (51,75%) είναι εγχώριες. Το 30,12% επί του συνόλου είναι οι αλλοδαπές εγκληματικές ομάδες. Οι εγκληματικές ομάδες με την σύμπραξη ημεδαπών και αλλοδαπών αποτελούν το 18,13% επί του συνόλου. Από τις αλλοδαπές εγκληματικές ομάδες, οι αλβανικές αποτελούν το 36,89% επί του συνόλου των αλλοδαπών ομάδων, ακολουθούμενες από τις βουλγαρικές (σε ποσοστό 18,44%), τις πακιστανικές (σε ποσοστό 12,62%), τις συριακές (σε ποσοστό 6,79%) και τις γεωργιανές (σε ποσοστό 5,82%).
Το κέρδος το οποίο αποκόμισαν οι εγκληματικές ομάδες συνολικά από τις εν λόγω δραστηριότητες εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 158 εκατ. ευρώ περίπου. Το μεγαλύτερο εκτιμώμενο κέρδος προέρχεται από την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, ακολουθούμενη από τις κλοπές-διαρρήξεις, τις απάτες, την παράνομη μετανάστευση, το λαθρεμπόριο, την παράνομη διακίνηση απομιμητικών, την πλαστογραφία, τις ληστείες, τις εκβιάσεις και τις κλοπές τροχοφόρων. Στις εγκληματικές ομάδες κλοπών-διαρρήξεων κυρίαρχος είναι ο ρόλος των εγχώριων ομάδων (72% επί του συνόλου), 22% επί του συνόλου ήταν το ποσοστό των αλλοδαπών ομάδων και σε ποσοστό 6% οι ομάδες αποτελούνταν από Ελληνες και αλλοδαπούς. Στις ελληνικές εγκληματικές ομάδες κυριαρχούν αυτές με μέλη Ρομά με ποσοστό 86%.
Κλοπές και διαρρήξεις
Το 2021, το ποσοστό αυτό ήταν 84%. Και στις ληστείες οι ελληνικές εγκληματικές ομάδες κατέχουν τα πρωτεία σε ποσοστό 59%. «Και εδώ εξακολουθεί να είναι έντονη η συμμετοχή ατόμων Ρομά (ποσοστό 49% επί του συνόλου των μελών των εγχώριων ομάδων απαρτίζονταν από μέλη καταγωγής Ρομ). Επιπρόσθετα, στις ημεδαπής προέλευσης ομάδες παρατηρείται και συμμετοχή ομογενών από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ (σε ποσοστό 15% επί του συνόλου), αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό σε σχέση με τους Ρομά» αναφέρεται στην έκθεση της ΕΛ.ΑΣ.
Στις κλοπές οχημάτων, πάλι οι εγχώριες ομάδες κατέχουν τα πρωτεία το 2022 με ποσοστό 72%. Σε ποσοστό 39% απαρτίζονται από άτομα Ρομά και σε ποσοστό 9% από ομογενείς της πρώην ΕΣΣΔ. Αντίστοιχες αναλυτικές εκθέσεις δεν συντάσσονται κάθε χρόνο. Ομως, για τους Ρομά, από το 2017 που υπάρχουν στοιχεία, προκύπτει ανησυχητική εμπλοκή τους στο έγκλημα. Το 2017 αποτελούσαν το 57% των μελών των εγχώριων εγκληματικών ομάδων (εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας). Το 2020, το ποσοστό συμμετοχής των Ρομά σε εγκληματικές ομάδες (εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας) ήταν 70% και το ποσοστό τους που μετείχε σε ομάδες που διέπραξαν κλοπές και διαρρήξεις ήταν 82%. Το 2021 τα ποσοστά ήταν 71% και 84%, αντίστοιχα, και δυστυχώς το 2022 77% και 86%, αντίστοιχα.