Σε εξέλιξη είναι η εισαγγελική έρευνα για την απόδοση των ευθυνών που έγιναν «μπαλάκι» όλες αυτές τις ημέρες
Συνεχίζεται ο αγώνας των συνεργείων να απομακρύνουν τους εκατοντάδες τόνους νεκρά ψάρια που κάλυψαν τις ακτές του Βόλου σαν να ήταν πληγή του Φαραώ. Η δυσοσμία παραμένει έντονη στην περιοχή, είναι όμως πραγματικότητα ότι έπειτα από την απομάκρυνση εκατοντάδων τόνων και την τοποθέτηση τριών φραγμάτων στους χειμάρρους που εκβάλλουν στον Παγασητικό η κατάσταση βελτιώνεται.
Διακόσιοι εβδομήντα τόνοι νεκρά ψάρια έχουν μεταφερθεί για καύση σε εργοστάσιο της Λάρισας, ενώ πέντε τόνοι ενταφιάστηκαν σε έκταση του Δήμου Ρήγα Φεραίου, έπειτα από απόφαση που έλαβε το δημοτικό συμβούλιο της περιοχής και τη σχετική περιβαλλοντική άδεια. Την ίδια ώρα, όμως, είναι σε εξέλιξη η εισαγγελική έρευνα για την απόδοση των ευθυνών που έγιναν «μπαλάκι» όλες αυτές τις ημέρες.
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, που κατηγορείται για τους χειρισμούς του από τον Δήμο Βόλου, υποστήριξε ότι «όλοι κάθονταν στην καρέκλα και έβριζαν και μόνο η Περιφέρεια ανέλαβε δράση». Οπως επισήμανε ο κ. Κουρέτας, «σε δείγματα που λήφθηκαν από εννέα σημεία οι μικροβιακοί δείκτες βρέθηκαν εντός ορίων, εκτός ενός σημείου, και τις επόμενες ημέρες θα δοθεί άδεια κολύμβησης. Σε τέσσερις ημέρες θα έχει λυθεί το πρόβλημα. Την ευθύνη δεν την έχει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το δίχτυ θα μπορούσε να έχει μπει πολύ νωρίτερα. Ειδοποιήσαμε και ανταποκρίθηκαν την Τρίτη, όταν ήταν ήδη αργά».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος επισκέφθηκε τον χώρο όπου η Περιφέρεια Θεσσαλίας θάβει τα νεκρά ψάρια. Με δηλώσεις του διατήρησε την κόντρα με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, λέγοντας πως «ο πολιτικός απατεώνας με το όνομα Κουρέτας, που είναι υπεύθυνος γι’ αυτό το χάλι, είχε δηλώσει ότι θα πάνε για καύση. Και ξαφνικά βλέπουμε να τα θάβουνε, ενώ σύμφωνα με τον Λέκκα και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τα ψάρια απαγορεύεται να θάβονται. Δεν ξέρω τι γίνεται, είναι όμως σίγουρο ότι η υγειονομική ταφή είναι μία πρόχειρη λύση. Προσπάθησαν να το κάνουν αυτό μέσα στον Βόλο δίπλα στο Διμήνι στην κοίτη του ποταμού και τους πιάσαν με τη γίδα στην πλάτη».
Από την πλευρά του το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε τέσσερα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων στους Δήμους Βόλου και Νοτίου Πηλίου που επηρεάστηκαν από τη μόλυνση, προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα εν όψει της σημερινής επίσκεψης του κυβερνητικού κλιμακίου στην περιοχή.
Συγκεκριμένα: Επιχορήγηση των επιχειρήσεων με απώλεια στον κύκλο εργασιών τους. Αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις. Ενεργοποίηση του Thessaly Pass και την επόμενη χρονιά, αλλά και αύξηση του ποσού για αυτό που είναι σε εξέλιξη. Διασφάλιση χρηματοδότησης της προβολής του Παγασητικού κατά την επόμενη περίοδο. Τα μέτρα σχολίασε στο Open ο Αριστοτέλης Μπασδάνης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας. «Eχουν φύγει οι τουρίστες, έχουμε πτώση τζίρου 80% στις επιχειρήσεις που βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο κι έχουμε ακυρώσεις στα ξενοδοχεία.
Eχει πάθει ζημιά το brand name του Βόλου. Υπάρχει μεγάλο ζήτημα και στα τσιπουράδικα. Είναι εκατοντάδες επιχειρηματίες που επλήγησαν» είπε, μεταξύ άλλων. Ζημιά έχει υποστεί και ο κλάδος της αλιείας. Την αγωνία του επισημαίνει και ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Βόλου Παναγιώτης Περράκης, μιλώντας στον «Ταχυδρόμο». «Βλέπω ότι ο κόσμος δεν θα πάρει ψάρι, γιατί φοβάται. Τα ψάρια θα υπάρχουν στους πάγκους, το ζήτημα είναι η ανταπόκριση του καταναλωτικού κοινού. Εμείς από αυτό καταστρεφόμαστε» τόνισε.