Οι 11 αλλαγές που φέρνει το πρώτο κουδούνι που θα χτυπήσει στις 11 Σεπτεμβρίου στις μονάδες όλων των βαθμίδων
Οχι μία ούτε δύο, αλλά 11 μεγάλες αλλαγές που αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό της διδακτικής διαδικασίας αναμένεται να φέρει το πρώτο κουδούνι που θα χτυπήσει στις 11 Σεπτεμβρίου στα σχολεία όλων των βαθμίδων σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.
Τις αλλαγές που θα εισαχθούν τη νέα σχολική χρονιά συζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Προς μεγάλη τους απογοήτευση, οι μαθητές θα πρέπει στο εξής να… ξεχνούν τα κινητά τους στις σχολικές τσάντες τόσο κατά της διάρκεια του μαθήματος και του διαλείμματος όσο και κατά την προσέλευση ή την αποχώρησή τους από το σχολείο, αφού θα απαγορευτεί η εμφανής κατοχή και χρήση τους, με τη μη συμμόρφωση να επιφέρει μονοήμερη αποβολή!
Στην περίπτωση, δε, που κάποιος μαθητής ή κάποια μαθήτρια πιαστεί να βιντεοσκοπεί, να φωτογραφίζει ή να μαγνητοφωνεί συμμαθητές του, χωρίς συγκατάθεση, θα παίρνει τριήμερη αποβολή, ενώ με συναίνεση θα αποβάλλεται για μία έως τρεις ημέρες. Στο πλαίσιο του νέου κανονισμού λειτουργίας των σχολείων ο διευθυντής του σχολείου θα μπορεί, επίσης, να αποφασίσει έως τριήμερη αποβολή, από μία ημέρα που ίσχυε έως σήμερα, ενώ ο Σύλλογος Διδασκόντων θα μπορεί να αποφασίσει έως πενθήμερη αποβολή!
Διορισμοί
Οπως επισημάνθηκε, για το σχολικό έτος 2024-25 έχουν γίνει ακόμα 10.000 διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων, με αποτέλεσμα το διδακτικό προσωπικό των δημόσιων σχολείων να έχει ενισχυθεί με περισσότερους από 37.500 δασκάλους και καθηγητές από το 2019 έως σήμερα. Παράλληλα, στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό έγινε επισκόπηση των νέων μέσων διδασκαλίας που εγκαινιάζονται φέτος. Οι πιλοτικές ζωντανές παραδόσεις του δωρεάν ψηφιακού φροντιστηρίου θα αρχίσουν στις 16 Σεπτεμβρίου για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, ενώ έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία το σκέλος των ασύγχρονων ενισχυτικών παραδόσεων για όλους τους μαθητές. Εως το τέλος του 2025 θα έχουν αναρτηθεί 2.500 εύληπτα, συνοπτικά βίντεο για 47 μαθήματα που διδάσκονται από την Ε’ Δημοτικού έως τη Β’ Λυκείου, συν υλικό για την Ιστορία και τα Μαθηματικά της Γ’ Λυκείου.
Επιπλέον, το νέο σχολικό έτος θα ενεργοποιηθούν πρώτη φορά οι αυτόνομες τάξεις για απομακρυσμένες περιοχές, αρχής γενομένης από τη Γαύδο, όπου τρεις εκπαιδευτικοί θα διδάσκουν διά ζώσης τα κύρια μαθήματα, ενώ οι υπόλοιπες παραδόσεις θα γίνονται live μέσω τηλεδιάσκεψης. Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στο μάθημα, τονίστηκε πως η εγκατάσταση των διαδραστικών ψηφιακών πινάκων για τις ανάγκες όλων των τάξεων από την Ε’ Δημοτικού έως τη Γ’ Λυκείου έχει πλέον ολοκληρωθεί σε ποσοστό 78,6%, με 28.504 συσκευές να βρίσκονται ήδη σε σχολικές αίθουσες.
Στο επίπεδο της επαφής με τους γονείς και της καταπολέμησης του σχολικού εκφοβισμού έχει δημιουργηθεί η πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr. Παράλληλα, μέσω της εφαρμογής e-Parents γονείς και κηδεμόνες ενημερώνονται για τη βαθμολογία των παιδιών και για ανακοινώσεις που εκδίδει η σχολική μονάδα. Σημαντικές αλλαγές αποτελούν, επίσης, ο εμπλουτισμός του προγράμματος σπουδών με Δράσεις Ενεργού Πολίτη, οι οποίες συνδέονται με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης που έχει θέσει ο ΟΗΕ, και η αναμόρφωση του μαθήματος της Πληροφορικής στο γυμνάσιο με επικαιροποίηση του περιεχομένου των βιβλίων και τον σχεδιασμό νέου πιστοποιητικού πληροφορικής.
Ταυτόχρονα, στην Α’ Λυκείου εισάγεται διαδικτυακά ο σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός και δίνεται βαρύτητα στην ενίσχυση της φιλαναγνωσίας, αφού εισάγεται η ανάγνωση, με εργασίες και δραστηριότητες, ολόκληρων λογοτεχνικών έργων από κορυφαίους Ελληνες και ξένους συγγραφείς. Προς τον σκοπό αυτόν προωθείται και το πολλαπλό βιβλίο που οι μαθητές θα έχουν στη διάθεσή τους από τον Απρίλιο του 2025, αρχικά σε ψηφιακή μορφή.