Χωρίς άδεια το λούνα παρκ του τρόμου!

«Πινγκ πονγκ» οι ευθύνες! Η δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά, ενώ γνώριζε ότι τα μηχανήματα λειτουργούσαν παράνομα, υποστήριξε ότι το Ανάπτυξης δεν έκανε τη δουλειά του! Το υπουργείο τής επέστρεψε τις κατηγορίες «νίπτοντας τας χείρας του»

Η εγκληματική αδιαφορία των αρμοδίων του Δήμου Κασσάνδρας, που έκαναν τα «στραβά μάτια» στο παράνομο λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής με τα σάπια παιχνίδια, αν και λειτουργούσε επί έναν μήνα χωρίς καμία άδεια, οδήγησε στο κακό. Ο… τρελός χορός των περιστρεφόμενων καρεκλών «Crazy dance» οδήγησε στον θάνατο ένα 19χρονο παλικάρι, όταν ξεκόλλησε το πλαστικό κάθισμά του κι εκείνος εκσφενδονίστηκε και έπεσε στο έδαφος με δύναμη, χτυπώντας το κεφάλι του σε μια κολόνα. Από τη σφοδρή πρόσκρουση έσπασε ο αυχένας του και διαλύθηκε το πρόσωπό του, χάνοντας τη ζωή του ακαριαία, όπως διαπίστωσε στη συνέχεια ο ιατροδικαστής.

Το παιχνίδι στο λούνα παρκ εξελίχθηκε σε τραγωδία λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας για την οικογένεια από τη Βέροια που είχε πάει στη Χαλκιδική για τις καλοκαιρινές της διακοπές. Ο άτυχος Γιάννης ξεψύχησε μπροστά στα μάτια του 16χρονου αδερφού του, ο οποίος είχε επίσης ανέβει στο μοιραίο παιχνίδι. Στο λούνα παρκ ήταν και ο τρίτος αδερφός και η μητέρα τους, που είδαν σοκαρισμένοι τον Γιάννη να εκσφενδονίζεται στο έδαφος… Αμέσως μετά το δυστύχημα ο 21χρονος χειριστής του μοιραίου παιχνιδιού δεν παρέμεινε για να βοηθήσει τον 19χρονο, αλλά εξαφανίστηκε από το σημείο της τραγωδίας, ενώ παραδόθηκε λίγες ώρες αργότερα στο Αστυνομικό Τμήμα Κιλκίς. Νωρίτερα οι αστυνομικοί είχαν συλλάβει τον 58χρονο ιδιοκτήτη του λούνα παρκ.

Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα Πολυγύρου που άσκησε σε βάρος τους δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια, ενώ στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι προκειμένου να διενεργηθεί προανάκριση για τα αίτια της τραγωδίας. Ηδη ορίστηκε δικαστικός πραγματογνώμονας, ο οποίος ήταν χθες στο λούνα παρκ εξετάζοντας τα αίτια και τις συνθήκες της τραγωδίας. «Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι έχω πλήρη εικόνα όσον αφορά τα αίτια» δήλωσε ο πραγματογνώμονας Λάμπρος Γκλαβόπουλος. Αυτό που προκύπτει από την πρώτη στιγμή είναι πως το λούνα παρκ λειτουργούσε εδώ και έναν μήνα παράνομα, χωρίς καμία άδεια. Ο ιδιοκτήτης δεν είχε κάνει γνωστοποίηση της λειτουργίας του στον Δήμο Κασσάνδρας.

Μάλιστα, αστυνομικοί είχαν ενημερώσει τον δήμο πως δεν διέθετε καμία άδεια, αλλά η δημοτική Αρχή δεν είχε προχωρήσει στη σφράγισή του ώστε να μη λειτουργεί παράνομα, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια εκατοντάδων ανυποψίαστων παιδιών και νέων που διασκέδαζαν στο λούνα παρκ κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών τους διακοπών. Σε δηλώσεις της η δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά παραδέχθηκε ότι το λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής δεν είχε κάνει γνωστοποίηση λειτουργίας και πως λειτουργούσε παράνομα. «Στο Πευκοχώρι έρχονται 2-3 λούνα παρκ κάθε καλοκαίρι. Το συγκεκριμένο ήταν υποχρεωμένο να κάνει γνωστοποίηση και μας ενημέρωσε η Αστυνομία ότι φέτος δεν είχε κάνει, και το Τμήμα Αδειών του δήμου είναι υποχρεωμένο να επιβάλει κυρώσεις» ανέφερε. Ομως, αντί να αναλάβει την ευθύνη που αναλογεί στην ίδια και στις υπηρεσίες του δήμου, αρκέστηκε να ρίξει το… μπαλάκι των ευθυνών αλλού και ειδικότερα στο υπουργείο Ανάπτυξης.

«Τα μηχανήματα, για το αν είναι καλά για να χρησιμοποιηθούν, παίρνουν άδεια από το υπουργείο Ανάπτυξης. Εμείς, οι δήμοι, είμαστε υπεύθυνοι για τη γνωστοποίηση. Αυτό το λούνα παρκ έρχεται εδώ και περίπου δέκα χρόνια στην περιοχή και φέτος δεν έκανε αυτό που έπρεπε» υποστήριξε. Απαντώντας, το υπουργείο Ανάπτυξης επέστρεψε το… μπαλάκι των ευθυνών στη δήμαρχο, ανακοινώνοντας πως «μοναδική αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή του νομικού πλαισίου σχετικά με τη χορήγηση των αδειών και τον έλεγχο της τήρησης των απαιτήσεων λειτουργίας των λούνα παρκ είναι ο δήμος»…

Ερωτήματα

Αυτό που δεν είπε η δήμαρχος στις δηλώσεις της είναι γιατί, αν και είχαν ενημερωθεί από την Αστυνομία, οι αρμόδιοι του δήμου κωλυσιεργούσαν να σφραγίσουν το λούνα παρκ, με τον επιχειρηματία να κερδοσκοπεί παίζοντας με τις ζωές των ανυποψίαστων παιδιών και νέων που ανέβαιναν στα σάπια παιχνίδια του… Κατόπιν εορτής, μετά την τραγωδία ο δήμος σφράγισε αργά χθες το απόγευμα το μοιραίο λούνα παρκ…


«Ο χειριστής μάς είπε ότι θα το πάει τέρμα»!

Ανείπωτος είναι ο πόνος για την οικογένεια του 19χρονου Γιάννη, που ήταν για διακοπές στη Χαλκιδική και ανέβηκε με τον 16χρονο αδερφό του στο μοιραίο παιχνίδι του λούνα παρκ. Τραγική φιγούρα, ο 16χρονος, που είδε τον αδερφό του να ξεψυχάει. Σοκαρισμένος, περιέγραψε τις δραματικές στιγμές που θα μείνουν βαθιά χαραγμένες μέσα του.

«Ανεβήκαμε πάνω στο παιχνίδι μαζί με τον αδερφό μου. Λίγο πριν ξεκινήσουμε, αυτός που θα το οδηγούσε μας άλλαξε θέσεις και τον ακούσαμε να μας λέει: “Θα το πάω τέρμα, θα το πάω δυνατά”. Στην αρχή το πήγαινε σταθερά, μετά όμως άρχισε να πηγαίνει πολύ γρήγορα. Καθόμουν στο ίδιο κάθισμα με τον αδερφό μου και, ξαφνικά, βλέπω το κάθισμα να ξεκολλάει. Κοιτάζω τον αδερφό μου και του λέω: “Γιάννη, το κάθισμα ξεκολλάει”. Με κοίταζε στα μάτια, δεν πρόλαβε να πει κουβέντα και βλέπω τον αδερφό μου να εξαφανίζεται. Πετάχτηκε στον αέρα από τη μεγάλη ταχύτητα που πήγαινε το παιχνίδι και σκοτώθηκε. Κάτω ήταν η μητέρα μου με τον άλλον αδερφό μου και ούρλιαζαν. Είδαν τον αδερφό μου να σκοτώνεται» διηγήθηκε.

Ο ίδιος κατάφερε να σωθεί, καθώς κρατήθηκε από ένα σίδερο, καταγγέλλοντας τον 21χρονο χειριστή του παιχνιδιού που τους παράτησε και εξαφανίστηκε, αφήνοντάς τους στην τύχη τους! «Αυτός που οδηγούσε το παιχνίδι κατάφερε να ξεφύγει, ενώ το παιχνίδι ήταν ακόμα εν κινήσει κι εγώ κρατιόμουν από ένα σίδερο για να σωθώ. Αλλοι το σταμάτησαν το μηχάνημα, το καταλαβαίνετε; Θα σκοτωνόμουν κι εγώ αν δεν έβρισκα τη δύναμη να κρατηθώ γερά. Νομίζω ότι βλέπω έναν εφιάλτη, δεν μπορώ να συνέλθω» ανέφερε κλαίγοντας. Εξοργισμένος είναι ο πατέρας του 19χρονου, ο οποίος είναι αποφασισμένος να κυνηγήσει όσους ευθύνονται για τον χαμό του παιδιού του. «Θα το φτάσω μέχρι εκεί που δεν πάει» δήλωσε ο χαροκαμένος πατέρας.

«Σάπια παιχνίδια χωρίς άδειες, χωρίς έλεγχο, χωρίς τίποτα. Το θέμα αυτό θα φτάσει πάρα πολύ ψηλά, και όχι μόνο επειδή έχασα το παιδί μου. Εχασα το παλικάρι μου. Εξαφανίστηκε ο χειριστής. Ο χειριστής έβαλε σε μεγάλη ταχύτητα το παιχνίδι, και αυτό ήταν σάπιο. Είναι έγκλημα, και δεν είναι εξ αμελείας» κατήγγειλε.

Η οργή του πατέρα

«Ανέβηκαν τα δυο παιδιά μου να παίξουν και μας φύλαξε ο Θεός που δεν χάσαμε και το δεύτερο. Τα παιδιά μου συνομιλούσαν μεταξύ τους όταν άρχισαν να ξεκολλάνε τα καθίσματα. Ο μικρότερος πρόλαβε και πιάστηκε από το χερούλι» συμπλήρωσε. «Ο αδερφός του, που κάθονταν μαζί στο ίδιο κάθισμα, προσπάθησε το παιδί να κρατήσει τον αδερφό του από την μπλούζα, αλλά σκίστηκε η μπλούζα και έπεσε. Τι τραύματα θα έχει αυτό το παιδί, πόση ψυχολογική υποστήριξη θα χρειαστεί για να ξεπεράσει το σοκ… Σε λίγες μέρες, ο Γιάννης μας θα πήγαινε σε σχολή αεροπορίας. Του είχαν ετοιμάσει και στολή, αλλά η μοίρα μάς τσάκισε όλους. Είναι άδικο αυτό που συνέβη στην οικογένειά μας, είναι άδικο… Χάθηκε το παιδί μας άδικα» ανέφερε συντετριμμένη η γιαγιά του 19χρονου. Ο επίλογος της οικογενειακής τραγωδίας γράφεται σήμερα στις 11 το πρωί, με την κηδεία του 19χρονου Γιάννη Καμπαϊλή-Καμπανταΐδη στη Βέροια, ενώ η ταφή θα γίνει στο κοιμητήριο του χωριού του, τον Διαβατό.


Τα παιχνίδια αδρεναλίνης που εξελίχθηκαν σε τραγωδίες

Από καθαρή τύχη φαίνεται πως λειτουργούν πολλά λούνα παρκ στη χώρα, λόγω της αδιαφορίας των αρμόδιων δήμων, περιφερειών και άλλων συναρμόδιων Αρχών (Πυροσβεστική, Πολεοδομία, Εθνική Αρχή Διαφάνειας κ.ά.) να ελέγξουν τα παιχνίδια, πολλά από τα οποία είναι σάπια και επικίνδυνα για χιλιάδες ανυποψίαστα παιδιά και νέους. Ο τραγικός θάνατος του 19χρονου στο λούνα παρκ στο Πευκοχώρι της Χαλκιδικής έρχεται να προστεθεί σε μία μακάβρια λίστα νεκρών και τραυματιών, λόγω δυσλειτουργιών των παιχνιδιών και ελλείψεων σε προδιαγραφές ασφαλείας.

Στις 27 Απριλίου του 2014, σε υπαίθριο λούνα παρκ του Ελληνικού βρήκε τραγικό θάνατο ένας 13χρονος που βρισκόταν με την 9χρονη αδερφή του σε ένα φουσκωτό κύλινδρο μέσα σε μία φουσκωτή πισίνα. Οταν ο αέρας φύσηξε δυνατά, σήκωσε τον κύλινδρο-μπαλόνι και πέταξε τον 13χρονο σε απόσταση περίπου 30 μέτρων μακριά από την πισίνα, με μοιραία κατάληξη. Στις 30 Αυγούστου του 2019, μία 14χρονη έχασε τη ζωή της σε λούνα παρκ στον Αλμυρό, στον Βόλο. Το λούνα παρκ είχε στηθεί σε εμποροπανήγυρη. Η 14χρονη τραυματίστηκε θανάσιμα, όταν έπεσε από μεγάλο ύψος, καθώς είχε ανέβει στο λεγόμενο «χαλί». Τότε είχαν ασκηθεί διώξεις σε βαθμό κακουργήματος στην ιδιοκτήτρια του λούνα παρκ, στον τεχνικό ασφαλείας και τον χειριστή του παιχνιδιού.

Ομως αυτά τα δύο δυστυχήματα είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου», καθώς και σε άλλα περιστατικά έχουν σημειωθεί τραυματισμοί. Στις 29 Οκτωβρίου του 2019 τραυματίστηκε ελαφρά στο κεφάλι ένα κοριτσάκι μόλις τριών ετών, όταν έπεσε από παιδικό τρενάκι που είχε στηθεί σε παζάρι στη Ναύπακτο. Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2022, σε λούνα παρκ στου Ρέντη, τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν όταν εκσφενδονίστηκαν από τρενάκι που έκανε κυκλική πορεία και περνούσε μέσα από το νερό, και προσγειώθηκαν σε θάμνους.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα