Από… Αύγουστο χειμώνα: Κύμα κακοκαιρίας με κεραυνούς και χαλαζόπτωση

Η ΕΜΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για απότομη επιδείνωση με έντονα φαινόμενα. Ποιες περιοχές της χώρας θα πληγούν περισσότερο από τις ισχυρές βροχοπτώσεις. Πού καταγράφηκαν οι πρώτες ζημιές

Εχει ο καιρός γυρίσματα» λέει η σοφή λαϊκή ρήση και ο καιρός με τα τερτίπια του συνεχίζει να αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, τη λιακάδα και τις υψηλές θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών διαδέχονται οι ισχυρές βροχές, οι καταιγίδες και οι χαλαζοπτώσεις, οι οποίες θα συνοδεύονται από κεραυνούς, με την κακοκαιρία να έχει ήδη δείξει τα «δόντια» της σε αρκετές περιοχές της χώρας!

Με έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η ΕΜΥ χτυπά «καμπανάκι» για τοπικές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται τοπικά από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Για σήμερα προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη Μακεδονία, στη Θράκη και πιθανόν στη Θεσσαλία. Την ίδια ώρα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Χθες το μεσημέρι ήχησε το 112 στην Ηγουμενίτσα, προειδοποιώντας τους κατοίκους για έντονα καιρικά φαινόμενα που θα διαρκέσουν έως σήμερα, τις προμεσημβρινές ώρες.

Oι περιφέρειες

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Παναγιώτη Γιαννόπουλο, το φθινοπωρινό σκηνικό του καιρού «θα είναι μικρής διάρκειας, αλλά τοπικά θα έχει μεγάλη ένταση». Ο ίδιος εξήγησε ότι η μίνι αλλαγή του καιρού θα «αγγίξει» περισσότερο τις περιοχές της δυτικής, της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας. «Θα έχουμε αρκετούς κεραυνούς τις επόμενες δύο ημέρες. Ήδη στην Κέρκυρα από το πρωί της Δευτέρας έχει βγάλει αρκετούς κεραυνούς και έβρεξε σχεδόν 30 χιλιοστά» συμπλήρωσε ο κ. Γιαννόπουλος, τονίζοντας ότι δεν αποκλείεται σήμερα να εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες στα βόρεια του νομού Αττικής. «Την Τετάρτη είναι πιο πιθανό να βρέξει στην πρωτεύουσα» ανέφερε, για να καταλήξει με την εξής φράση: «Το πολύ σημαντικό που πρέπει να εστιάσουμε είναι οι πολλοί κεραυνοί που θα πέσουν σε τμήματα της κεντρικής, δυτικής και βόρειας χώρας. Μπορεί να υπάρξουν και κάποιες χαλαζοπτώσεις στις συγκεκριμένες περιοχές».

Η επιδείνωση του καιρού, με κύρια χαρακτηριστικά της τη δυνατή βροχή και το χαλάζι, είχε ήδη αρχίσει από το απόγευμα της Κυριακής, όταν δρόμοι των Ιωαννίνων μετατράπηκαν σε ποτάμια και η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε πολλές κλήσεις για άντληση υδάτων από υπόγεια. Επίσης, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, έσπασαν κλαδιά δέντρων, ξηλώθηκαν στέγες σπιτιών, ακινητοποιήθηκαν αυτοκίνητα, ενώ μια κολόνα της ΔΕΗ κατέληξε σε… μπαλκόνι διαμερίσματος. Τέλος, οι εργαζόμενοι στα καταστήματα εστίασης στον Μώλο έδωσαν μάχη να κρατήσουν τα νερά έξω από τις επιχειρήσεις.

Στο χωριό Μικρόβαλτο Σερβίων, στην Κοζάνη, το απόγευμα της Κυριακής εκδηλώθηκε έντονη χαλαζόπτωση, με τους κατοίκους να αποτυπώνουν με τα κινητά τηλέφωνά τους τη στιγμή που οι ουρανοί στην περιοχή άνοιξαν και η ορατότητα άρχισε να περιορίζεται αισθητά! Από την έντονη χαλαζόπτωση, που συνοδευόταν από βροχή και αέρα, επλήγησαν ανεπανόρθωτα οι αγρότες του κάμπου του Καλονερίου – Εράτυρας στον Δήμο Βοΐου, καθώς το διάστημα της μισής ώρας που διήρκεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες οπωροκηπευτικών, κόκκινης πιπεριάς, βιομηχανικής ντομάτας και σε δεκάδες στρέμματα καρπουζιών και πεπονιών.

Τέλος, εξαιτίας του κύματος κακοκαιρίας που έφτασε στη χώρα μας από την Ιταλία υπήρξαν ακυρώσεις δύο πτήσεων στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας και διακοπή της ηλεκτροδότησης σε πολλά σπίτια και επιχειρήσεις του νησιού, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να παρατηρούνται στα βόρεια, χωριά της Πέλλας έμειναν χωρίς ρεύμα, ενώ σε χωριά της Θεσσαλονίκης εκδηλώθηκαν φωτιές έπειτα από την πτώσεις κεραυνών.


Αλεξανδρούπολη: Περίμεναν έναν χρόνο να εγκρίνουν τα αντιπλημμυρικά!

Στην Ελλάδα, όταν καίγεται μια περιοχή και καταθέτουν αίτηση χρηματοδότησης για αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων, η έγκριση δίνεται από την κυβέρνηση έναν χρόνο αργότερα! Συμπληρώνονται 12 μήνες από την περσινή καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή του Εβρου και η κυβέρνηση ενέκρινε τώρα το αίτημα που υπέβαλε πέρυσι ο Δήμος Αλεξανδρούπολης για έργα αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων.

Χρειάστηκε να υπάρξουν συνεχείς υπενθυμίσεις, δημόσιες τοποθετήσεις, αλλά και μέσω της υπηρεσιακής οδού από τον δήμαρχο Γιάννη Ζαμπούκη και τους συνεργάτες του, με αποκορύφωμα όσα είπε στην παρέμβασή του ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην έναρξη του συνεδρίου «Κλιματική Ανθεκτικότητα και Τοπική Κοινωνία», όταν έθεσε μέσα σε μόλις δύο λεπτά τον έντονο προβληματισμό του για τις κωλυσιεργίες και όσα καθυστερούν και δεν έχουν γίνει ακόμη στον τόπο μας.

Ολα αυτά, για να εγκριθεί το ποσό που είχε ζητήσει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Τελικά, ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος εδέησε να εγκρίνει χρηματοδότηση 1.800.000 ευρώ και υπέγραψε την ένταξη της Πράξης «Εργα αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων σε περιοχές του Δήμου Αλεξανδρούπολης» με Κωδικό ΟΠΣ 5223500 στο ΤΠΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 2021-2025.

Η Πράξη χρηματοδοτείται από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) και αποτελείται από τρία υποέργα: Υποέργο 1: Προμελέτη εκτίμησης επικινδυνότητας των καταστροφών που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά του Αυγούστου 2023 στο Δήμο Αλεξ/πολης, 360.000,00 ευρώ. Υποέργο 2: Οριστική μελέτη για το έργο «Κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων ανατολικά του Γ.Π.Σ Αλεξ/πολης για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πυρκαγιών του Αυγούστου 2023», 640.000,00 ευρώ. Υποέργο 3: Χρηματοδότηση 2ης Τροποποίηση Σύμβασης για το έργο «Αποκατάσταση καταστροφών οδικού δικτύου και υποδομών Δημοτικής Ενότητας Αλεξανδρούπολης – Υποέργο 1: Αποκατάσταση καταστροφών οδικού δικτύου και υποδομών Δημοτικής Ενότητας Αλεξανδρούπολης (Δυτικός και Ανατολικός Τομέας)», 800.000,00 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα