Συνεχίζεται ο εφιάλτης με την πανώλη στα ζώα

Η απόφαση του ΥπΑΑΤ πάρθηκε μετά την εργαστηριακή επιβεβαίωση νέων κρουσμάτων και σε άλλες Περιφέρειες, πέρα από τη Θεσσαλία

Σε κατάσταση συναγερμού παραμένουν οι κτηνοτρόφοι ανά την επικράτεια, καθώς η πανώλη των αιγοπροβάτων εξακολουθεί να απειλεί τις μονάδες τους. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε όλη τη χώρα σε 40, ενώ ήδη έχουν οδηγηθεί προς θανάτωση 18.335 αιγοπρόβατα. Στο πλαίσιο αυτό, χθες ανακοινώθηκε η παράταση για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα των περιοριστικών μέτρων που αφορούν τις μετακινήσεις και σφαγές ζώων, ως και τις 19 Αυγούστου.

Οπως έγινε γνωστό, η παράταση αποφασίστηκε, σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά την εργαστηριακή επιβεβαίωση νέων κρουσμάτων πανώλης στις Περιφέρειες Ροδόπης, Δράμας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας και Καρδίτσας, καθώς και τη συνέχιση καταγραφής νέων κρουσμάτων στην Περιφέρεια Λάρισας, Τρικάλων και Κορίνθου, με αποτέλεσμα την εμπλοκή στη διαχείριση του νοσήματος των Περιφερειών Αν. Μακεδονίας Θράκης και Δυτικής Ελλάδας. Ως εκ τούτου, απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων για πάχυνση, αναπαραγωγή, σφαγή και προς θερινούς βοσκότοπους, καθώς και των βοοειδών που προέρχονται από εκτροφές συνδεδεμένες υγειονομικά με εκτροφές αιγοπροβάτων, είτε στεγάζονται εντός του ίδιου οικοπέδου είτε στεγάζονται σε διαφορετικό οικόπεδο αλλά χρησιμοποιούν το ίδιο προσωπικό, κοινά οχήματα ή εξοπλισμό. Τη Δευτέρα 19 Αυγούστου πρόκειται να επαναξιολογηθούν από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και τις αρμόδιες κτηνιατρικές Αρχές τα επιδημιολογικά δεδομένα της επιζωοτίας και θα καθοριστούν στοχευμένες δράσεις για τον έλεγχο και την εκρίζωση του νοσήματος.

Την ίδια ώρα, την ανησυχία των κτηνοτρόφων που ζητούν τη διαρκή στήριξη των υπηρεσιακών κτηνιάτρων μεταφέρει, με δηλώσεις του, ο διευθυντής στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Νίκος Φωτεινιάς. «Να εξεταστεί αν υπάρχουν διασταυρώσεις ζωοτροφών, κοπαδιών σε κοινές ποτίστρες και βοσκοτόπους, ώστε να προσέλθουμε στις πλησιέστερες στο θετικό κρούσμα μονάδες και να τις ελέγξουμε αν εκδηλώσουν συμπτώματα – και αν χρειαστεί να προβούμε σε λήψη δειγμάτων» υπογραμμίζει και συνεχίζει: «Η Περιφέρεια δεν ζήτησε συνδρομή από άλλες μέχρι τώρα, γνωρίζοντας ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα το νόσημα με τις απαραίτητες απολυμάνσεις των κλιμακίων. Ενδοπεριφερειακά, η Ροδόπη έχει την αρωγή της Ξάνθης στους ελέγχους στη ζώνη επιτήρησης, τηρώντας τα μέτρα βιοασφάλειας κατά το καλύτερο δυνατόν. Μας ενδιαφέρει να μην έχουμε διασπορά του νοσήματος και απαιτούνται οργανωμένοι και στοχευμένοι έλεγχοι».

Ανάμεσα στα κοινά αιτήματα κτηνιάτρων και κτηνοτρόφων περιλαμβάνεται η πολυσυζητημένη λειτουργία του Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων στη Νέα Ορεστιάδα, το οποίο ιδρύθηκε πριν από αρκετά χρόνια, διαθέτει σχετικό εξοπλισμό, αλλά δεν λειτούργησε ποτέ. «Ενδεχομένως να χρειάζεται αντικατάσταση ορισμένων μηχανημάτων με κάποια σύγχρονα και, βέβαια, πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία προσλήψεων προσωπικού. Το κέντρο μπορεί να συνδράμει στην εξάλειψη αυτών των εξωτικών νοσημάτων σε επίπεδο Περιφέρειας και ευρύτερα Βορείου Ελλάδος» καταλήγει ο Νίκος Φωτεινιάς.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα