Ο (αμίλητος) Μητσοτάκης διέκοψε τις διακοπές του!

Εκκωφαντική η σιωπή του μετά την ενημέρωσή του στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων

Ο … βασιλιάς της στάχτης έκανε την επανεμφάνισή του στον τόπο του εγκλήματος για να μοιράσει χάντρες και καθρεφτάκια στους… καμένους ιθαγενείς. Ο υπεύθυνος -για το έγκλημα- αλλά ανεύθυνος -ως προς τη λειτουργία του κράτους- Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε το βράδυ της Κυριακής να βάλει φρένο στις καλοκαιρινές του διακοπές, ώστε να έρθει στην Αθήνα.

Η επιστροφή του όμως συνοδεύτηκε χθες, Δευτέρα, με την επιδείνωση της κατάστασης, την επέκταση της πυρκαγιάς σε κατοικημένες περιοχές των βορείων προαστίων και της ανατολικής Αττικής, αλλά και με την παντελή απουσία του κράτους από τις μάχες με τις πυρκαγιές που για ακόμα ένα καλοκαίρι έδιναν μόνοι τους οι ελάχιστοι πυροσβέστες, αλλά και οι κάτοικοι που αρνούνταν να γίνουν κομμάτι ενός κυβερνητικού σχεδίου που εξαντλείτο για ένα ακόμα καλοκαίρι στο 112 και στην άμεση εκκένωση.

Οι πληροφορίες από την παρουσία του πρωθυπουργού στο ενιαίο συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων βγήκαν με το σταγονόμετρο, κάτι που αποδεικνύει με τον πλέον σαφή τρόπο πως η αποτυχία δεν μπορούσε να καλυφθεί ακόμα και από την προπαγανδιστική μηχανή του Μαξίμου. Το εντυπωσιακό μάλιστα είναι πως για μία ολόκληρη ημέρα δεν υπήρξε η παραμικρή ανακοίνωση ή διαρροή από μια κουβέντα του πρωθυπουργού ή μια οδηγία του προς τον κρατικό μηχανισμό.

Η μόνη διαρροή του Μαξίμου ήταν πως «ο πρωθυπουργός βρέθηκε το πρωί στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, και ενημερώθηκε για την εξέλιξη της πυρκαγιάς στην Αττική και τις επιχειρήσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων που βρίσκονται σε εξέλιξη». Με άλλα λόγια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποχρεώθηκε να έρθει στην Αθήνα όχι για να λειτουργήσει, αλλά για να φωτογραφηθεί ως πρωθυπουργός που δήθεν ενδιαφέρεται για μια κατάσταση την οποία ο ίδιος με την πολιτική του ανεπάρκεια δημιούργησε.


«Κάρφωσαν» την κυβέρνηση οι δήμαρχοι των περιοχών που κάηκαν

Καταγγελίες για την απουσία του κρατικού μηχανισμού από τα πύρινα μέτωπα, οδηγίες προς τους πολίτες για τήρηση των μέτρων ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα, αλλά και εκκλήσεις για περαιτέρω στήριξη των επίγειων και των εναέριων δυνάμεων ώστε να περιοριστούν τα πύρινα μέτωπα περιελάμβαναν οι παρεμβάσεις των δημάρχων.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας η χαρακτηριστικότερη της κατάστασης δήλωση έγινε από τη δήμαρχο Πεντέλης. Σε δραματικούς τόνους, η Νατάσα Κοσμοπούλου απηύθυνε έκκληση για εναέρια μέσα καθώς, όπως είπε, οι φλόγες πλησιάζουν επικίνδυνα τους πυλώνες του ΔΕΔΔΗΕ. «Εχουμε αναζωπύρωση στην Περικλέους, η οποία δεν είναι περιοχή για να αντιμετωπιστεί με επίγεια μέσα. Αυτή τη στιγμή δεν έχουν φτάσει τα ελικόπτερα, με αποτέλεσμα να πλησιάζει η φωτιά τους πυλώνες του ΔΕΔΔΗΕ. Θα ανατιναχτούμε» τόνισε η δήμαρχος Πεντέλης σε δηλώσεις της. Χείμαρρος κατά της κυβέρνησης ήταν όμως και ο δήμαρχος Χαλανδρίου, που κατήγγειλε την απουσία επίγειων και εναέριων μέσων.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν επαρκείς πυροσβεστικές δυνάμεις στο σημείο, ο δήμαρχος απάντησε με απογοήτευση ότι «δεν έχω δει Πυροσβεστική. Υπάρχουν 5 υδροφόρες, που προσπαθούν να βοηθήσουν στην κατάσβεση», συμπληρώνοντας πως τα πύρινα μέτωπα έχουν προξενήσει ανυπολόγιστες ζημιές σε γειτονιές και περιουσίες. Ο δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας, μιλώντας στην ΕΡΤ για τη φωτιά που ξέσπασε στον Βαρνάβα κι επεκτάθηκε γρήγορα, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «είναι μια βιβλική καταστροφή, έχουμε ένα τεράστιο μέτωπο. Οι άνεμοι δεν έχουν κοπάσει καθόλου. Στο σημείο βρίσκονται μεγάλες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εθελοντές που κάνουν υπεράνθρωπο αγώνα, αλλά είναι κάτι πέραν των δυνατοτήτων μας. Εχει εκκενωθεί ο Μαραθώνας. Η φωτιά έχει φτάσει πάνω από τον Μαραθώνα».

Εκκενώσεις

Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσίρκας υπογράμμισε ότι το σημαντικότερο όλων είναι να απομακρυνθούν οι κάτοικοι με ασφάλεια και «δυστυχώς είναι αυτό το πρόβλημά μας, δεν φεύγουν από τις περιουσίες τους κι έτσι προσπαθούμε να φύγουν με όποιον τρόπο είναι δυνατό». Υπάρχουν υλικές ζημιές σε καλλιέργειες και σε σπίτια, αν και ακόμα δεν υπάρχει ακριβής εικόνα του μεγέθους των ζημιών, ανέφερε ο δήμαρχος Μαραθώνα. Την ίδια ώρα ο φακός των τηλεοπτικών σταθμών «έπιασε» τον δήμαρχο των Βριλησσίων Κωνσταντίνο Βαφειάδη με λάστιχο να προσπαθεί να σώσει ό,τι σώζεται. Ωστόσο, η υπερπροσπάθεια που έκαναν χθες οι δήμαρχοι αλλά και οι δημόσιες εκκλήσεις τους δεν ελαφρύνουν τις ευθύνες που έχουν για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε πολλούς δήμους. Οι εικόνες άλλωστε μαρτυρούν πως το έργο τους στο κομμάτι της πρόληψης μόνο καλό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.


Πυρά της αντιπολίτευσης για έλλειψη αντιπυρικού σχεδίου

Αν και συγκρατημένοι στις δηλώσεις τους οι πολιτικοί αρχηγοί, καθώς, όπως είπαν ορισμένοι, προέχει η κατάσβεση της πυρκαγιάς, άφησαν αιχμές κατά της κυβέρνησης για έλλειψη προληπτικού και επιχειρησιακού αντιπυρικού σχεδίου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης χθες συνομίλησε τηλεφωνικώς με τη Δήμητρα Τσεβά – Μήλα, δήμαρχο Ραφήνας, τον Γιώργο Γιασεμάκη, δήμαρχο Ωρωπού, και τον Στέργιο Τσίρκα, δήμαρχο Μαραθώνα, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του και τονίζοντας ότι είναι στη διάθεσή τους για όποια υποστήριξη χρειαστούν, είτε πολιτειακή είτε εθελοντική.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε πως «αυτή την ώρα πρωτεύει η κατάσβεση, όμως την επόμενη μέρα επείγει επιτέλους ένα εθνικό σχέδιο πρόληψης της κλιματικής κρίσης. Κάθε καλοκαίρι χάνουμε τους λιγοστούς εναπομείναντες πνεύμονες πρασίνου, καταστρέφονται περιουσίες και κινδυνεύουν ζωές».

Αιχμηρός κατά της κυβέρνησης ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος: «Η Αν. Αττική έχει γίνει παρανάλωμα του πυρός, παρά τις διθυραμβικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης. Η αλήθεια είναι ότι με τη Ν.Δ. η Ελλάδα μετατρέπεται σε ένα απέραντο “αποτεφρωτήριο”».

Ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μετέβη χθες στην κοινότητα Βαρνάβα του Δήμου Μαραθώνα. «Θα έπρεπε να υπάρχει συνεχές και μόνιμο ενδιαφέρον όλων των κυβερνήσεων, να υπάρχει πρόληψη, ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας των δασών» είπε. H πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είναι ασυγχώρητο έγκλημα η κοινωνία έντρομη να εγκαταλείπεται απροστάτευτη από μια κυβέρνηση υπόλογη, υπαίτια και ένοχη, μια κυβέρνηση που παρέλειψε συστηματικά και συνειδητά να κάνει τα αυτονόητα».

Η πρόεδρος της Φωνής Λογικής Αφροδίτη Λατινοπούλου δήλωσε: «Στα χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έχουν καεί τα περισσότερα στρέμματα από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους και τα 4/5 των δασών της Αττικής». Αφού έθεσε σειρά ερωτημάτων για τις κυβερνητικές ευθύνες, απαίτησε από την κυβέρνηση να κηρύξει άμεσα αναδασωτέες τις πληγείσες περιοχές, αποζημιώνοντας παράλληλα πλήρως και ολοσχερώς τους πυροπλήκτους.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα