Πανώλη: Χτυπάει κόκκινο η αγωνία των κτηνοτρόφων

Εχουν ήδη θανατωθεί 14.000 αιγοπρόβατα, προκαλώντας τεράστια οικονομική ζημιά στον κλάδο. Με φρενήρη ρυθμό συνεχίζονται οι έλεγχοι από τους κτηνιάτρους

Κυριευμένοι από πανικό είναι οι κτηνοτρόφοι ανά την επικράτεια, με τα κρούσματα πανώλης να οδηγούν σε θανάτωση 14.000 αιγοπρόβατα, προκαλώντας τεράστια οικονομική ζημιά στον κλάδο. Την ίδια ώρα οι έλεγχοι από τα κλιμάκια των κτηνιάτρων συνεχίζονται με φρενήρη ρυθμό, ώστε να ανακοπεί η διασπορά του ιού στα ζώα.

Οπως δήλωσε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, η πανώλη έχει μεγαλύτερη διασπορά στη Ρουμανία, όπου έχουν θανατωθεί μέχρι στιγμής τουλάχιστον 200.000 αιγοπρόβατα, ενώ παράλληλα ζήτησε τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων προκειμένου να εκριζωθεί η νόσος.

Μέτρα από τη Ρουμανία

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας έκανε χθες αναφορά όχι μόνο στις αποζημιώσεις που ζητούν οι κτηνοτρόφοι για την τεράστια ζημιά που έπαθαν, αλλά και στην προέλευση της πανώλης. «Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για τον τρόπο προέλευσης και τη χώρα προέλευσης της νόσου στη χώρα μας. Από το απόγευμα της Τρίτης έχουμε και μια απαγόρευση της Ρουμανίας για εξαγωγή αμνοεριφίων προς την Ελλάδα, γνωστοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ρουμανία από μόνη της έλαβε μέτρα.

Συνεχίζεται λοιπόν η επιδημιολογική έρευνα. Εχει παρέμβει ο εισαγγελέας. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι από εκεί ήρθαν. Εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε και συνεχίζουμε να το κάνουμε με εντατικό τρόπο, ώστε να την περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο» είπε ο υφυπουργός και συνέχισε: «Οι κτηνοτρόφοι έχουν απόλυτο δίκιο, βεβαίως και έχουν την αγωνία τους, πέραν του ψυχικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν. Διότι, να ξέρετε, οι κτηνοτρόφοι είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένοι με τα ζώα τους. Εχουν ιδιαίτερη σχέση, πέραν της οικονομικής. Από εκεί και πέρα προβλέπεται αποζημίωση για τα αιγοπρόβατα μέχρι 125 ευρώ για το κάθε ζώο.

Αυτή τη στιγμή όμως δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αποζημιώσεις. Είναι δεδομένο ότι το κράτος θα σταθεί δίπλα στους κτηνοτρόφους μας, διότι η κτηνοτροφία μας αποτελεί σημαντικό παράγοντα της οικονομίας μας και πυλώνα της οικονομίας του κράτους, αλλά και για τις εξαγωγές που γίνονται στα διάφορα προϊόντα του γάλακτος. Με χαρακτηριστικότερο από όλα και πιο γνωστό τη φέτα. Θέλουμε πρώτα να περιορίσουμε τη νόσο και να την εκριζώσουμε, ώστε να είμαστε σε θέση μετά να μιλήσουμε για τις αποζημιώσεις, αφού ξέρουμε το ύψος της ζημιάς, την έκταση, τον αριθμό των αιγοπροβάτων που έχουν θανατωθεί κ.λπ.».

Τέλος, ο κ. Κέλλας εξέφρασε την πεποίθηση πως σύντομα η κατάσταση θα είναι καλύτερη. «Δεν μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή, ίσως μέχρι τέλος της εβδομάδας να έχουμε μια καλύτερη εικόνα, αλλά θα μπορούμε να μιλάμε με σχετική ασφάλεια ότι έχουμε περιορίσει ή έχει σταματήσει η νόσος στην Ελλάδα όταν περάσουν 30 μέρες από το τελευταίο κρούσμα. Δηλαδή κάθε φορά που διαπιστώνουμε ένα θετικό κρούσμα πηγαίνουμε 30 μέρες πίσω. Με άλλα λόγια, θέλω να πω ότι 30 μέρες μετά το κάθε θετικό κρούσμα, εάν δεν εμφανιστεί άλλο, λέμε ότι εκεί δεν υπάρχει. Πρέπει λοιπόν να περιμένουμε μετά από κάθε κρούσμα 30 μέρες. Οπως σας είπα, δεν μας ανησυχεί τόσο το γεγονός ότι υπάρχουν θετικά κρούσματα σε διπλανές περιοχές όπου έχουμε ήδη θετικό κρούσμα. Δηλαδή όταν εμφανιστεί στη ζώνη προστασίας, είναι λίγο πολύ αναμενόμενο. Μας ανησυχεί όμως όταν βρίσκουμε κρούσμα από τα Τρίκαλα στην Κόρινθο και από την Κόρινθο στον Ασπρόπυργο, στη Δυτική Αττική» κατέληξε.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα