Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα εν μέσω προχωρημένου θέρους, με την κυβέρνηση να προωθεί με χαρακτηριστική βιασύνη και στο παρά ένα του κλεισίματος της Βουλής σκανδαλώδες νομοσχέδιο για την υποτιθέμενη αναδιάρθρωση του «πόθεν έσχες».
Το θέμα έφεραν στο φως η «δημοκρατία» αλλά και η «Εστία», όπως και το «Documento», με την κυβέρνηση να επιχειρεί να περάσει εν κρυπτώ και χωρίς πολλές πολλές αντιδράσεις το νομοσχέδιο με το οποίο επιχειρείται η αποδυνάμωση της Αρχής Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος, αλλά και άλλων ελεγκτικών μηχανισμών, που δεν θα μπορούν, ακόμα και εάν έχουν ενδείξεις κακουργημάτων, να κάνουν ελέγχους, καθώς, εάν ο έλεγχος γίνει ακόμα και μία ημέρα μετά την παρέλευση πενταετίας, θα έχουν καταστραφεί τα δεδομένα.
Την ίδια ώρα, με άλλη προκλητική διάταξη του ίδιου νομοσχεδίου προβλέπεται ότι θα διαγράφονται τα δεδομένα των δηλώσεων «πόθεν έσχες», πέντε χρόνια μετά τη λήξη του έτους υποβολής, για λόγους προσωπικών δεδομένων. Αυτό σημαίνει στην ουσία παραγραφή φορολογικών κακουργημάτων στα 5 χρόνια, αντί για τα 15 ή 20, που ισχύει μέχρι τώρα. Η συγκεκριμένη άνευ προηγουμένου διάταξη συγκεντρώνει προσώρας τις μεγαλύτερες αντιδράσεις από πλευράς αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ρωτά την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης πώς είναι δυνατόν να διαγράφει στοιχεία τα οποία θα έπρεπε να διατηρούνται μέχρι την ποινική παραγραφή για κακουργηματικά αδικήματα δηλώσεων «πόθεν έσχες», με σκόπιμα «ξεχασμένες» ιδιοκτησίες ή ανακρίβειες, ζητώντας να μάθει τι θέλει να κρύψει και ποιους επιθυμεί να καλύψει.
Την ίδια ώρα, το νομοσχέδιο του Γιώργου Φλωρίδη προβλέπει ότι δεν θα περιλαμβάνονται στα περιουσιακά στοιχεία που πρέπει να δηλώνονται τα μετρητά και τα κινητά μεγάλης αξίας, εξέλιξη η οποία οδηγεί στην ευκολία συγκάλυψης παράνομων εισοδημάτων. Το νομοσχέδιο εισάγεται αύριο στην Ολομέλεια προς ψήφιση, μία ημέρα, δηλαδή, προτού η Βουλή ολοκληρώσει τις εργασίες της πριν από την αυγουστιάτικη ανάπαυλα. Μένει να φανεί εάν ο Γιώργος Φλωρίδης θα κάνει έστω και μισό βήμα πίσω, υπό το βάρος των σφοδρών αντιδράσεων.