Κίνδυνος οι παραλίες χωρίς ναυαγοσώστες

Ενώ αυξάνονται οι πνιγμοί στις ελληνικές θάλασσες, τα στοιχεία δείχνουν ότι το 68% των θανάσιμων ατυχημάτων συνέβη σε ακτές χωρίς την παρουσία ειδικών

Αύξηση των θανάτων στις θάλασσες είχαμε κατά τη διάρκεια του παρατεταμένου καύσωνα από την 1η Ιουνίου 2024 έως και τις 16 Ιουλίου 2024, διάστημα στο οποίο καταγράφηκαν 98 πνιγμοί, εκ των οποίων οι 38 σε παραλίες της Αττικής. Η αύξηση των θανάτων οφείλεται φυσικά στη μαζική φυγή προς τις θάλασσες. Το μπάνιο προ ημερών στην ελεύθερη παραλία Μεσάγγαλα της Λάρισας, χωρίς παρουσία ναυαγοσώστη, λίγο έλειψε να εξελιχθεί σε τραγωδία για ένα κοριτσάκι, μόλις τριών ετών, το οποίο διέσωσε εθελόντρια διασώστρια που βρέθηκε με την οικογένειά της στην παραλία. Η περιγραφή της είναι συγκλονιστική.

«Ξαφνικά, κατά τις 13.15, ακούω έναν άντρα να φωνάζει “το παιδί μου πνίγεται, το παιδί μου πνίγεται”. Τον βλέπουμε να τρέχει, να βουτάει στη θάλασσα και να αρπάζει το παιδί του μέσα από το νερό. Μόλις το βγάζει έξω, έτρεξα και εγώ, όχι ως διασώστρια, περισσότερο ως άνθρωπος να δω αν το παιδί είναι καλά. Οταν το είδα μελανιασμένο, κατάλαβα ότι το παιδί δεν είχε οξυγόνο. Ετσι, ξεκίνησα αυτό που ορίζει το πρωτόκολλο για την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ)» περιέγραψε η εθελόντρια διασώστης Δέσποινα Ταστεμίρογλου, μέλος της Εθελοντικής Ομάδας Διάσωσης και Υγειονομικών Αποστολών Λάρισας.

«Ξεκίνησα και μετά από 1 λεπτό το παιδί άρχισε να βγάζει το νερό που είχε μέσα του. Το βάλαμε σε μια θέση ασφαλείας και για καλή μας τύχη το ασθενοφόρο βρισκόταν κοντά στη περιοχή. Πρώτα πήγε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας και έπειτα στη ΜΕΘ Θεσσαλονίκης» εξηγησε η Δέσποινα Ταστεμίρογλου. Το νήπιο νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, καθώς έχει μεγάλη εισρόφηση νερού στους πνεύμονες.

Σε άλλο περιστατικό στην παραλία της Σωζόπολης στη Χαλκιδική, η οποία είναι πολυσύχναστη και κοσμική και διαθέτει ναυαγοσωστική κάλυψη, ο ναυαγοσώστης Ακτής το πρωί της Παρασκευής (26/07) είχε μεταβεί στο πόστο του νωρίτερα για να προετοιμαστεί, επιλογή-σωτηρία για 76χρονο λουόμενο, ο οποίος κινδύνεψε από πνιγμό. «Ενώ τακτοποιούσα τον εξοπλισμό μου, είδα έναν ηλικιωμένο άνδρα, στα 6 μέτρα από την ακτή, να γλιστράει και να πέφτει, καθώς προσπαθούσε να βγει. Αμέσως αντιλήφθηκα πως δεν μπορούσε να σηκωθεί. Σαν να «κόλλησε», δηλαδή, δεν είχε δύναμη. Κατευθείαν έτρεξα και τον τράβηξα έξω. Αμέσως άρχισε να βγάζει νερό από το στόμα και του παρείχα οξυγόνο, διότι είχε πέσει αρκετά» περιεγραψε το περιστατικό ο ναυαγοσώστης Χρήστος Γαζής.

Στο σημείο μετεβη πλήρωμα διασωστών με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και μετέφερε στο Γενικό Νοσοκομείο Πολυγύρου τον ηλικιωμένο για ιατρική περίθαλψη. Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο περίπου 360 άτομα χάνουν τη ζωή τους από πνιγμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2023, το 68% των θανάσιμων ατυχημάτων έλαβε χώρα σε παραλίες χωρίς ναυαγοσώστη, ενώ την τελευταία πενταετία τα περισσότερα περιστατικά πνιγμού καταγράφονται τον Ιούλιο και ακολουθεί ο Αύγουστος.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα