Μάτι: Ανοιχτή πληγή έξι χρόνια μετά!

Η 23η Ιουλίου 2018 θα μείνει χαραγμένη για πάντα στη ζωή εκείνων που έζησαν δραματικές ώρες μέχρι να σωθούν ή είδαν συνανθρώπους τους να χάνονται, ενώ άλλοι ακόμα υποφέρουν από τα εγκαύματα. Μαρτυρίες που συγκλονίζουν

Εξι ολόκληρα χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από την ανείπωτη τραγωδία που σημειώθηκε στο Μάτι και ακόμη οι συγγενείς των 104 νεκρών και των δεκάδων τραυματιών από τη φονική πυρκαγιά περιμένουν την… κάθαρση. Στέκονται όρθιοι και ζητούν δικαίωση για όλους όσους έχασαν προκειμένου να ηρεμήσουν οι ψυχές τους…

Η 23η Ιουλίου 2018 θα μείνει χαραγμένη για πάντα στη ζωή των ανθρώπων αυτών που έζησαν δραματικές ώρες μέχρι να σωθούν ή είδαν συνανθρώπους τους να χάνονται για πάντα, ενώ άλλοι ακόμα υποφέρουν από τα εγκαύματα στο σώμα τους. «Στην πραγματικότητα κάθε μέρα για εμάς είναι επέτειος και κάθε μέρα δικάσιμη είναι μια κηδεία, αυτό δεν το έχει καταλάβει κανένας» δήλωσε ο επιζών Γιάννης Οικονομίδης.

Ο Γιάρεκ βρισκόταν στο Μάτι για διακοπές με την οικογένειά του. Η 38χρονη γυναίκα του και ο 9χρονος γιος τους κάηκαν. Κάθε χρόνο τέτοια μέρα βρίσκεται στο σημείο όπου άλλαξε για πάντα η ζωή του. «Προσπαθούσα να τους βρω, η γυναίκα μου πήρε τον αδερφό μου στην Πολωνία και του είπε “είμαστε καλά, μπαίνουμε σε μία βάρκα για τη Ραφήνα” και του ζήτησε να ψάξει να βρει εμένα» διηγήθηκε στην ΕΡΤ μη μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

«Εβλεπα το χέρι μου να λιώνει σαν το κερί… Εστελναν τον κόσμο στον θάνατο» κατήγγειλε ο εγκαυματίας Δημήτρης Φιλιππίδης. Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία της κυρίας Πηνελόπης, της πιο μεγάλης σε ηλικία επιζήσασας από την τραγωδία, που μίλησε στην ΕΡΤ για τα σωματικά και ψυχικά της τραύματα. «Επεφταν πάνω μου κουκουνάρια, που ήταν σαν αναμμένα κάρβουνα. Ηταν τέτοια η αδρεναλίνη που τα έδιωχνα με τα χέρια» δήλωσε. «Ενιωσα την απόλυτη μοναξιά. Δεν κάηκα στο σπίτι μου, γιατί έφυγα, αλλά εκεί που κάηκα ήμουν εντελώς μόνη και δεν θα μπορούσαν να με βρουν κιόλας, αν καιγόμουν πραγματικά» πρόσθεσε η κυρία Πηνελόπη, η οποία εξακολουθεί και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, έχοντας νοσηλευτεί επί 17 μήνες.

«Τρεις φορές ήρθα στο χείλος του θανάτου» σημείωσε συγκινημένη, τονίζοντας: «Η φύση θέλησε να ζήσω. Το είδα σαν μια δεύτερη ευκαιρία ζωής και σκέφτηκα ότι με όσες αναπηρίες κι αν έχω, ξαναγράφω το βιβλίο της ζωής μου από την αρχή». «Αυτό που συνέβη ήταν πρωτόγνωρο για εμάς. Δεν είχε ξανασυμβεί ποτέ. Εγώ προσωπικά βρήκα άνθρωπο καμένο στην άκρη του δρόμου, σε ένα μονοπάτι που οδηγεί στη θάλασσα, και ήταν καρβουνιασμένος» διηγήθηκε κάτοικος της περιοχής, με τις μνήμες του να παραμένουν ζωντανές έξι χρόνια μετά την τραγωδία.

Τα τραγικά γεγονότα που της σημάδεψαν τη ζωή θυμήθηκε η πυρόπληκτη Κατερίνα Μαλλά. «Με υπομονή θυμάσαι ξανά και οργίζεσαι, ειδικά όταν ακούς ότι τα εύσημα τα παίρνουν τα όργανα και όχι τα στελέχη. Οργίζεσαι ακόμη περισσότερο, διότι ξέρεις πως τα παλικάρια της ΔΙΑΣ καθάρισαν τις αμαρτίες του επιτελικού κράτους εκείνης της περιόδου» περιέγραψε. «Σας εύχομαι, όταν συμβεί κάτι σε εσάς, να βρεθεί δίπλα σας ένας καθαρός τρελός, να σώσετε τα παιδιά σας» συμπλήρωσε.

Εκδηλώσεις μνήμης

Χθες πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις μνήμης για την 6η επέτειο από την τραγωδία στο Μάτι. Το πρωί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη, στον Νέο Βουτζά, και Αρχιερατικό Μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου, στο Κόκκινο Λιμανάκι, χοροστατούντος του σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Μεσογαίας κ. Νικολάου. Στις 6.30 το απόγευμα τελέστηκε τρισάγιο στο Μνημείο των Θυμάτων στον Νέο Βουτζά, ενώ ακολούθησε το προσκλητήριο των 104 νεκρών. Στη συνέχεια έγινε πορεία προς το Μάτι από τις οδούς Αλεξάνδρου, Διαγόρα, Εκάβης, Ισμήνης, με διέλευση από τη λεωφόρο Μαραθώνος, Κυανής Ακτής και Ποσειδώνος.

Στις 8 το βράδυ διεξήχθησαν η κύρια εκδήλωση και το τρισάγιο στον Ναυτικό Αθλητικό Ομιλο στο Μάτι και μία ώρα αργότερα οι συγκεντρωμένοι περπάτησαν μέσω Ποσειδώνος μέχρι την Αργυρά Ακτή, στην ένωση των δύο δήμων, Μαραθώνος και Ραφήνας – Πικερμίου. Εκεί διοργανώθηκε δρώμενο που ξεκίνησε με την κόρη ενός θύματος και 104 πλωτά φαναράκια να αφήνονται στη θάλασσα για να ταξιδέψουν στη μνήμη των ανθρώπων που πνίγηκαν ή περίμεναν στο νερό με καμένες τις σάρκες τους για μια βοήθεια που ήρθε πολύ αργά…


Σε εξέλιξη η δίκη σε δεύτερο βαθμό για τη φονική φωτιά με τους 104 νεκρούς

Σε εξέλιξη είναι η δίκη σε δεύτερο βαθμό για τη φονική φωτιά στο Μάτι, με συνολικά 21 κατηγορουμένους να κάθονται στο εδώλιο, αν και πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί μόλις έξι εμπλεκόμενοι. Προχθές, μία ημέρα πριν από τη συμπλήρωση έξι ετών από την εθνική τραγωδία, διεξήχθη η έκτη συνεδρίαση του δικαστηρίου, μετά την εισαγγελική έφεση που ασκήθηκε για την πρωτόδικη απόφαση.

Η δίκη γίνεται από μηδενική βάση και για τους 21 κατηγορουμένους, αν και πρωτόδικα είχαν απαλλαγεί οι 15 από αυτούς. Η προχθεσινή, έκτη συνεδρίαση του Εφετείου αναλώθηκε στις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης επί του παραδεκτού της εισαγγελικής έφεσης που ασκήθηκε για την πρωτόδικη απόφαση από την Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας.

Υπενθυμίζεται πως το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε καταδικάσει πέντε πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής και τον ηλικιωμένο που άναψε φωτιά για να κάψει ξερά χόρτα στο Νταού Πεντέλης. Οι ποινές που τους επιβλήθηκαν ήταν από 3 έως 111 χρόνια φυλάκιση, που μετατράπηκαν σε χρηματικές ποινές προς 10 ευρώ ημερησίως για όλους. Η απόφαση προκάλεσε την οργή συγγενών θυμάτων και πυρόπληκτων, που αισθάνθηκαν πως δεν δικαιώθηκαν από τη Δικαιοσύνη. «Καταραμένοι, να καείτε στην κόλαση, όπως τα παιδιά μας» ακούστηκε μέσα στη δικαστική αίθουσα στο άκουσμα της απόφασης. Ορισμένοι κινήθηκαν προς την έδρα και τους κατηγορουμένους, άλλοι πέταξαν καρέκλες, άλλοι φώναξαν «ντροπή», άλλοι έκλαιγαν…

Μετά τις αντιδράσεις για την πρωτόδικη απόφαση και τις ποινές-χάδι η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών άσκησε έφεση και η υπόθεση εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό και για τους 21 κατηγορουμένους. Η δίκη θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος παραγραφής της υπόθεσης, αν δεν κριθεί αμετάκλητα από τον Αρειο Πάγο έως τον Ιούλιο του 2026.

«Εξευτελιστικές» χαρακτήρισε χθες τις χρηματικές ποινές στους έξι καταδικασθέντες από το πρωτόδικο δικαστήριο ο Αριστείδης Χερουβείμ, συγγενής τεσσάρων θυμάτων, ο οποίος υπογράμμισε: «Εξι χρόνια τώρα η υπόθεσή μας έχει μείνει στα τυπικά. Για τυπικούς λόγους δεν αναβαθμίστηκε ποτέ σε κακούργημα, για τυπικούς λόγους δεν είναι εδώ όσοι θα έπρεπε να είναι κατηγορούμενοι».

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα