Θεσσαλία: «Είμαστε σε πόλεμο» λένε οι κτηνοτρόφοι για την πανώλη

Μέχρι στιγμής 2.500 ζώα έχουν οδηγηθεί στη σφαγή και στην υγειονομική ταφή

Σε κατάσταση συναγερμού εξακολουθούν να βρίσκονται οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι μετά την εμφάνιση του ιού της πανώλης σε εννέα κτηνοτροφικές μονάδες σε Καλαμπάκα και Ελασσόνα. Μέχρι στιγμής 2.500 ζώα έχουν οδηγηθεί στη σφαγή και στην υγειονομική ταφή, με τους ντόπιους να αναμένουν τα αποτελέσματα των κτηνιάτρων.

Το πρωί της Δευτέρας περισσότεροι από 100 κτηνίατροι από όλοι τη χώρα άρχισαν ελέγχους στις 400 κτηνοτροφικές μονάδες της Θεσσαλίας, με τον συντονισμό της Περιφέρειας και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και στόχο την επιδημιολογική επιτήρηση των κτηνοτροφικών μονάδων της περιοχής της Λάρισας. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, οι έλεγχοι θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή, με τα δείγματα να στέλνονται καθημερινά σε εργαστήριο στην Αθήνα. 

«Δυστυχώς, ήρθε αυτός ο ιός στην καρδιά της παραγωγής, στην πιο παραγωγική περιφέρεια της χώρας. Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε σε πόλεμο. Καλούμε καθημερινά όλους τους κτηνοτρόφους να δείξουν επαγγελματισμό, συνέπεια, να συνεργαστούν με τους φορείς, τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και να τηρούν τα μέτρα βιοασφάλειας για να τελειώνουμε με όλο αυτό με το μικρότερο δυνατό κόστος για τον κλάδο» δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Δημήτρης Μπαλούκας, και συνέχισε:

«Τη Δευτέρα ανακοίνωσε επίσημα η Ρουμανία -η οποία είναι μια μεγάλη χώρα παραγωγής κρέατος- κρούσματα του ιού σε μια μεγάλη μονάδα με 50.000 πρόβατα. Στη Θεσσαλία δραστηριοποιούνται πολλά παχυντήρια εισαγόμενων αρνιών. Γίνεται ιχνηλάτηση και περιμένουμε τις επόμενες ημέρες απαντήσεις. 

Ο ίδιος κατέστησε σαφές πως προτεραιότητα των κτηνοτρόφων είναι να περιορίσουν τη διασπορά και αργότερα να αναζητήσουν ευθύνες, ενώ έκανε αναφορά και στο ενδεχόμενο αυξήσεων των τιμών στο κρέας, στο γάλα και το τυρί. «Αυτό θα εξαρτηθεί από τον χρόνο που θα διαρκέσουν τα μέτρα και από τη διασπορά του ιού» κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Θανάσης Τσακνάκης, ένας από τους κτηνοτρόφους της Ελασσόνας στη μονάδα του οποίου εντοπίστηκε κρούσμα της πανώλης, με αποτέλεσμα να οδηγήσει στη σφαγή περίπου 400 ζώα, είπε: «Ζούμε με την αγωνία, περιμένουμε να δούμε τις απαντήσεις από το κτηνιατρείο. Ελπίζω η κατάσταση να περιοριστεί και να μην έχουμε άλλες απώλειες».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα