Oι μοναχοί Εσφιγμένου ξανά σε θέση μάχης

Οι Ζηλωτές αντιδρούν στην απόφαση να μπει η Ελληνική Αστυνομία στο Αγιο Ορος για να εκτελέσει την έξωσή τους

Εντονος προβληματισμός επικρατεί στο Αγιο Ορος για τις εντάσεις που υπήρξαν την Κυριακή, 21 Ιουλίου, στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής, αφού ομάδα υποστηρικτών της παλιάς αδελφότητας της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου συγκεντρώθηκε εκεί, ώστε να εκφράσει την αντίθεσή της στην απόφαση της Αστυνομίας να προχωρήσει σε έξοδο των μοναχών από το μοναστήρι.

Συγκεκριμένα, με επίσημο έγγραφο της Αστυνομίας, με ημερομηνία 16 Ιουλίου, ζητείται η στήριξη και η συνδρομή των πατέρων του Ορους, καθώς και η φιλοξενία και η μετακίνηση ικανού αριθμού ανδρών και βαρέων οχημάτων, ώστε να μπουν μέσα στο Περιβόλι της Παναγιάς και να ανταποκριθούν άμεσα και με επιχειρησιακή ακρίβεια στο αίτημα που υπέβαλε ο δικαστικός επιμελητής για την εκτέλεση έξωσης από χώρους του Αγίου Ορους. Το εν λόγω έγγραφο εστάλη στην Ιερά Επιστασία, στην Ιερά Κοινότητα αλλά και σε όλα τα μοναστήρια, και κοινοποιήθηκε στην πολιτική διοίκηση του Αγίου Ορους, στο αστυνομικό τμήμα και το τμήμα ασφαλείας του Αθωνα. Εντούτοις, δεν αναφέρει πουθενά πόσοι αστυνομικοί θα μπουν, τι είδους βαρέα οχήματα θα μεταφέρουν και -το κυριότερο- πότε θα συμβεί αυτό.

Αν και, λοιπόν, στο επίσημο έγγραφο δεν γίνεται λόγος για τη Μονή Εσφιγμένου, όλα τα βλέμματα στράφηκαν προς τα εκεί. Κι αυτό προκάλεσε την αντίδραση του γέροντα Μεθοδίου, των Εσφιγμενιτών μοναχών της παλαιάς αδελφότητας και των υποστηρικτών της. Αλλωστε, το μοναστήρι εδώ και πάνω από 50 χρόνια έχει καταληφθεί από Ζηλωτές μοναχούς και παρά την τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία είναι «αναγκαστικά εκτελεστή», δεν έχει αποδοθεί στη νόμιμη αδελφότητα.

Πρόκειται για γέροντες οι οποίοι από το 1972 κρατούν σκληρή στάση έναντι της ηγεσίας της Ορθοδοξίας και έκοψαν κάθε σύνδεση και κοινωνία με τη μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, διαφωνώντας για τις συναντήσεις με εκπροσώπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Από την περίοδο εκείνη στο μοναστήρι κυματίζει το λάβαρο «Ορθοδοξία ή θάνατος».

Η δημοσιοποίηση του εγγράφου της Αστυνομίας, λοιπόν, οδήγησε τους υποστηρικτές της αδελφότητας να συγκεντρωθούν την Κυριακή το πρωί στην Ουρανούπολη και να διαμαρτυρηθούν έντονα. Από την πλευρά του, ο γέροντας Μεθόδιος επανέλαβε τις γνωστές δηλώσεις του: «Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε το μοναστήρι μέχρι θανάτου, εδώ είναι η πνευματική μας πατρίδα. Εδώ γεννηθήκαμε πνευματικά και εδώ θα πεθάνουμε. Οι αστυνομικοί το μόνο που κάνουν είναι να είναι υπάλληλοι, δεν τους παρεξηγώ. Είναι υποχρεωμένοι να κάνουν αυτό που τους λένε».

Ωστόσο, σύμφωνα με απόφαση της Δικαιοσύνης, από το 2002 η παλιά αδελφότητα έχει κηρυχθεί παράνομη και οι μοναχοί της θεωρούνται «καταληψίες», ενώ τους ζητείται διαρκώς να αποχωρήσουν. Συνεπώς, όπως αναφέρει και η επίσημη ανακοίνωση της μονής, τα άτομα που κατοικούν στο κεντρικό κτιριακό συγκρότημα της μονής δεν είναι Αγιορείτες ή Εσφιγμενίτες, αλλά -δυστυχώς γι’ αυτούς- μόνο καταληψίες και σχισματικοί, τελούντες υπό απέλαση από το Αγιον Ορος. Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς είναι κατάδικοι για ποικίλα αδικήματα ποινικής φύσεως στην Ελλάδα.

Προνόμια

Επιπροσθέτως, έχουν αποκλειστεί από τους κρατικούς και τους ευρωπαϊκούς πόρους, ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας εδώ και σχεδόν 20 χρόνια αναγνωρίζει επίσημα ως νόμιμη τη νέα αδελφότητα της Εσφιγμένου, η οποία έχει έδρα τις Καρυές και ηγούμενο τον γέροντα Βαρθολομαίο, αφαιρώντας κάθε δικαίωμα ή προνόμιο από τα παλιά μέλη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Oρους συζητήθηκε το θέμα της Μονής Εσφιγμένου και υπήρξαν πολλές και διαφορετικές απόψεις για τον χειρισμό και την αντιμετώπισή του.

Εξάλλου, υπάρχουν και ορισμένες φωνές μέσα στον Αθωνα που είναι αντίθετες με την απόφαση να μπουν μέσα στο Περιβόλι της Παναγιάς αστυνομικές δυνάμεις, υπό τον φόβο να υπάρξουν επεισόδια και τραυματισμοί. Παράλληλα γεννάται το ερώτημα αν η Πολιτεία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει προβοκατόρικες συμπεριφορές και περιστατικά από ανθρώπους που είναι έτοιμοι να θυσιάσουν ακόμη και τη ζωή τους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα