Ελεύθεροι αφέθηκαν σχεδόν όλοι οι χούλιγκαν

Παρά τη βαρύτατη ποινική δίωξη που είχε ασκηθεί στο σύνολο των συλληφθέντων, τους επιβλήθηκαν μόνο περιοριστικοί όροι

Ελεύθεροι χωρίς χειροπέδες στα χέρια αναχωρούσαν μέχρι αργά χθες τα απόγευμα οι περισσότεροι εκ των 74 συλληφθέντων για τα αιματηρά επεισόδια έξω από το γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου. Παρά τη βαρύτατη ποινική δίωξη που είχε ασκηθεί στο σύνολο των συλληφθέντων, κατά περίπτωση για πέντε κακουργήματα και σωρεία πλημμελημάτων, τουλάχιστον 60 από τους συλληφθέντες είχαν αφεθεί ελεύθεροι μέχρι χθες το απόγευμα μετά τις απολογίες τους στους αρμόδιους ανακριτές.

Αντί προσωρινής κράτησής τους επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι, όπως παρουσία δύο φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους και απαγόρευση προσέγγισης σε αθλητικούς χώρους και σε συνδέσμους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κατηγορούμενοι ενώπιον των ανακριτών υποστήριξαν ότι δεν έχουν καμία σχέση με όσα τους καταλογίζονται, αναφέροντας πως βρέθηκαν στη λεωφόρο Αλεξάνδρας για να παρακολουθήσουν τον αγώνα του Παναθηναϊκού. Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και πέντε ανήλικοι, οι οποίοι έχουν απολογηθεί σε ανακριτή Ανηλίκων και αμέσως μετά αφέθηκαν ελεύθεροι με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εισόδου σε αθλητικές διοργανώσεις, ενώ σε έναν επιβλήθηκε επιπλέον και ο όρος της εμφάνισης μία φορά τον μήνα στο οικείο του αστυνομικό τμήμα.

Η διαδικασία των απολογιών των κατηγορουμένων ήταν μαραθώνια, καθώς άρχισε το πρωί της περασμένης Τετάρτης και μέχρι αργά χθες το απόγευμα δεν είχε ολοκληρωθεί, αφού το κατώφλι του γραφείου της 10ης τακτικής ανακρίτριας περνούσαν και οι τελευταίοι κατηγορούμενοι προκειμένου να δώσουν τις εξηγήσεις τους. Ενδεικτικά, οι κατηγορούμενοι απολογήθηκαν για κακουργήματα, όπως συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, απόπειρα για ανθρωποκτονία κατά συναυτουργία και κατά συρροή, κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών, ηθική αυτουργία σε κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών και κατοχή εκρηκτικών.

Ακόμη αντιμετωπίζουν και σωρεία πλημμελημάτων, όπως επικίνδυνη σωματική βλάβη, διατάραξη κοινής ειρήνης, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, βιαιοπραγία, παράνομη κατοχή βεγγαλικών και κροτίδων, παράνομη οπλοφορία κ.ά. Τα επεισόδια στη λεωφόρο Αλεξάνδρας άρχισαν το περασμένο Σάββατο, όταν μέλη αντίπαλων συνδέσμων οργανωμένων οπαδών του Παναθηναϊκού από διαφορετικές περιοχές της Αττικής συνεπλάκησαν με πυροβολισμούς και μαχαιρώματα, με αποτέλεσμα των τραυματισμό τριών ατόμων. Το πλέον αξιοσημείωτο όμως είναι ότι τέσσερις από τους 74 κατηγορουμένους της συγκεκριμένης δικογραφίας που αφορά οπαδική βία εμπλέκονται και στη δικογραφία για το κύκλωμα με τους 14 συλληφθέντες, το οποίο, σύμφωνα με τις Αρχές, επιδιδόταν σε εκβιασμούς καταστηματαρχών, εκρήξεις, εμπρησμούς, ξυλοδαρμούς, καθώς και αγοραπωλησίες ναρκωτικών σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Πρόκειται για δικογραφία που αφορά εγκληματική οργάνωση, με τα μέλη της να παρέχουν κατά βάση «προστασία» σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και να εισπράττουν εκβιαστικά από τους ιδιοκτήτες τους διάφορα χρηματικά ποσά σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση. Σύμφωνα μάλιστα με τις αστυνομικές Αρχές, τα μέλη της συγκεκριμένης οργάνωσης είχαν εκβιάσει τουλάχιστον 70 καταστηματάρχες. Στο πλαίσιο των ερευνών εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν χειροβομβίδες, καλάσνικοφ και χρηματικό ποσό μεγαλύτερο των 200.000 ευρώ. Η συγκεκριμένη δικογραφία αξιολογείται ως ιδιαιτέρως σοβαρή από τις Αρχές, καθώς, όπως όλα δείχνουν, τα μέλη του κυκλώματος μάλλον βρίσκονταν ένα βήμα προτού διαπράξουν και ανθρωποκτονίες.

Ενδεικτική είναι καταγεγραμμένη συνομιλία που εμπεριέχεται στην εν λόγω δικογραφία, στην οποία 36χρονος χούλιγκαν που συνελήφθη για τα επεισόδια στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και κατηγορείται για τη συμμετοχή του στην οργάνωση περιγράφει τον ξυλοδαρμό δύο ανδρών σε παραλιακό κατάστημα όπου εκτελούσε χρέη φύλακα. «Με γάντια. Τον έναν τον έστειλα, πήγε νοσοκομείο, μου είπε. Ρε, αφήστε με, ρε, να πάω να τα κάνω κομμάτια, να τα διαλύσω. Να τα ξεκολλήσω τα κεφάλια τους από τους ώμους» ακούγεται να λέει ο 36χρονος κατηγορούμενος, με τις πληροφορίες να αναφέρουν μάλιστα πως τα μέλη του συγκεκριμένου κυκλώματος είχαν λάβει αμοιβή ακόμα και από αντιδήμαρχο σε περιοχή της Αττικής το 2023, για να έχουν φυσική παρουσία σε εκλογικά κέντρα.

Χαρακτηριστικός είναι ο παρακάτω διάλογος:

32χρονος κατηγορούμενος: Καμία φάπα θα ρίξουμε;

Αντιδήμαρχος: Γιατί χρειάζεται; Εσείς τώρα εκεί δέκα είστε;

32χρονος: Δέκα, δέκα, δέκα.

Αντιδήμαρχος: Με τι είστε;

32χρονος: Εδώ αράζουμε, καθόμαστε.

Αντιδήμαρχος: Με μηχανάκια;

32χρονος: Εχουμε αμάξι, έχουμε τα πάντα, εεε… και μηχανάκια και αμάξι, ό,τι θέλεις.

Αντιδήμαρχος: Εντάξει, εντάξει, ΟΚ, καθίστε εκεί.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα