Σε στάχτη μετατράπηκε παρθένο πευκοδάσος

Στο Σοφικό Κορινθίας η φωτιά άρχισε να «καταπίνει» τη βλάστηση, με τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις να δίνουν αγώνα με τις φλόγες

Δραματικές στιγμές εκτυλίχθηκαν χθες στο Σοφικό Κορινθίας, όπου ξέσπασε δασική πυρκαγιά, η οποία σύντομα τέθηκε εκτός ελέγχου, μετατρέποντας σε στάχτη το παρθένο πευκοδάσος. Οι πύρινες γλώσσες άρχισαν να «καταπίνουν» την πυκνή βλάστηση νωρίς το μεσημέρι, με εκατοντάδες πυροσβέστες να ρίχνονται στη μάχη της κατάσβεσης, υπό τον φόβο της εξάπλωσης. Μάλιστα, τρεις από αυτούς κινδύνευσαν και μεταφέρθηκαν με τραύματα και ελαφρά εγκαύματα στο νοσοκομείο.

Οι πρώτες φλόγες εκδηλώθηκαν λίγο πριν από τις 12, δίπλα στην εθνική οδό Επιδαύρου – Κορίνθου, σημαίνοντας συναγερμό στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Λίγο αργότερα εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του Σοφικού, ζητώντας τους να βρίσκονται σε ετοιμότητα, αφού η φωτιά κατευθύνθηκε προς Δήμαινα και Κόρφο Κορινθίας, ενώ συνέχισε προς Αργολίδα και Επίδαυρο, καλύπτοντας μέτωπο 4-5 χιλιομέτρων, με συνέπεια οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής σύντομα να ενισχυθούν. Ως και αργά χθες το απόγευμα στο σημείο επιχειρούσαν 140 πυροσβέστες, με έξι ομάδες πεζοπόρων, 37 οχήματα, δέκα αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα.

«Είναι μια δύσκολη φωτιά, σε περιοχή με πυκνή βλάστηση. Δεν έχει ελεγχθεί η πυρκαγιά, παραμένει σε εξέλιξη, όλες οι δυνάμεις είναι στο σημείο. Ανοίγουν συνεχώς αντιπυρικές ζώνες από τα μηχανήματα έργου, μαζί με μηχανήματα που έχει διαθέσει το ΓΕΕΘΑ. Εχει περιοριστεί το μέτωπο, αλλά έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε. Ειδικά το πρώτο μισάωρο οι φλόγες πέρασαν σε ύψος τα 20-25 μέτρα» δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης και συνέχισε: «Εχει ενεργοποιηθεί το Ανακριτικό Τμήμα του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και αξιωματικοί από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού. Εχουμε δει ήδη στο σημείο και διερευνούν τα αίτια της πυρκαγιάς».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κορίνθου Νίκος Σταυρέλης έκανε χθες έκκληση για περισσότερα εναέρια μέσα. «Δεν υπάρχει κίνδυνος για τον οικισμό ή για κατασκηνώσεις στο Σοφικό. Τα εναέρια μέσα δεν είναι επαρκή. Ο Θεός να βάλει το χέρι Του. Δυστυχώς, ακόμα δεν ελέγχεται η φωτιά στο Σοφικό και ο αέρας είναι δυνατός. Το περίφημο δάσος της Σολυγείας εκπέμπει SOS. Ζητάμε επιπλέον αεροσκάφη Canadair. Συγκινητική είναι η προσφορά των εθελοντών και της Πυροσβεστικής» τόνισε.

Συναγερμός σήμανε χθες για φωτιά και στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, κινητοποιώντας άμεσα τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Οι πρώτες φλόγες εκδηλώθηκαν σε εξωτερικό χώρο στην πίσω πλευρά του κτιρίου, όπου πραγματοποιούνταν εργασίες ανακαίνισης και μέσα σε μερικά λεπτά εκκενώθηκαν τα δωμάτια των ασθενών. Παράλληλα, πληροφορίες έκαναν λόγο και για εκρήξεις, που φαίνεται πως προέρχονταν από μπουκάλια σπρέι. Τελικά λίγο αργότερα οι πυροσβέστες κατάφεραν να ελέγξουν την πυρκαγιά και οι ασθενείς επέστρεψαν την ίδια ημέρα στις κλίνες τους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα