Αθώοι για τους θανάτους Covid

Οι ιθύνοντες του οίκου ευγηρίας «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι δικάστηκαν για τον θάνατο 28 ηλικιωμένων τον Αύγουστο του 2020, εν μέσω πανδημίας κορονοϊού

Την απαλλαγή των υπευθύνων του γηροκομείου «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι για τον θάνατο 28 ηλικιωμένων, τον Αύγουστο του 2020, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, πρότεινε χθες η εισαγγελέας της έδρας του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης όπου εκδικάζεται η πολύκροτη υπόθεση.

Στο εδώλιο κάθονται τα αδέλφια, διευθύνοντες σύμβουλοι του οίκου ευγηρίας, ο ένας ως υπεύθυνος σε επιστημονικά θέματα και η δεύτερη ως υπεύθυνη για διοικητικά ζητήματα. Η κατηγορία που τους βαρύνει είναι η παραβίαση των μέτρων πρόληψης ασθενειών που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο μεγάλου αριθμού ανθρώπων. Υστερα από πολυήμερη ακροαματική διαδικασία που ξεκίνησε στις 14 Μαΐου, στην αγόρευσή της η εισαγγελέας της έδρας κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν ευθύνονται οι κατηγορούμενοι για τη συρροή κρουσμάτων Covid-19.

«Ουδεμία ευθύνη φέρουν για τους θανάτους και πρέπει να κριθούν αθώοι» ανέφερε η εισαγγελέας, επισημαίνοντας πως «έγινε προσπάθεια από τους κατηγορουμένους να λάβουν κάθε πρόσφορο μέτρο για την αποτροπή μετάδοσης του κορονοϊού». Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα που στηρίζεται στα συμπεράσματα έρευνας επιθεωρητών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, στον οίκο ευγηρίας είχε διαπιστωθεί σειρά παραβιάσεων των μέτρων πρόληψης κατά της διασποράς του κορονοϊού, όπως υπεράριθμοι τρόφιμοι (156 αντί για 88), μη τήρηση των αποστάσεων στα δωμάτια φιλοξενίας των ηλικιωμένων και στους κοινόχρηστους χώρους, μη διενέργεια προληπτικών τεστ μοριακής ανίχνευσης του ιού για την έγκαιρη ανίχνευση κρουσμάτων και μη διαχωρισμός αποβλήτων.

Η εισαγγελική λειτουργός κατέρριψε το κατηγορητήριο, αναφέροντας πως τα τρία από τα μέτρα δεν ήταν σε ισχύ με βάση τις αποφάσεις των αρμόδιων υγειονομικών Αρχών. Για τα υπόλοιπα δύο μέτρα παρατήρησε ότι το ένα εφαρμόστηκε και το άλλο τηρήθηκε ημιτελώς, αλλά δεν ευθύνεται για την εξάπλωση του ιού. Στην απολογία τους, οι δύο κατηγορούμενοι υποστήριξαν ότι εφήρμοσαν τα μέτρα αποφυγής και περιορισμού διάδοσης του κορονοϊού, ενώ επικαλέστηκαν κοινωνικούς λόγους για την υπέρβαση του αριθμού των περιθαλπομένων. Καθοριστικό ρόλο στην πρόταση για την απαλλαγή των κατηγορουμένων έπαιξαν μαρτυρικές καταθέσεις, μεταξύ των οποίων του Συμεώνος Μεταλλίδη, υπευθύνου του Κέντρου Αναφοράς Covid-19 στη Βόρεια Ελλάδα και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ο οποίος είχε επισκεφθεί μαζί με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα τον οίκο ευγηρίας μετά την εκδήλωση των πρώτων κρουσμάτων. Ο κ. Μεταλλίδης κατέθεσε ότι δεν διαπίστωσε κάτι μεμπτό όσον αφορά τις ευθύνες των δύο κατηγορουμένων, τονίζοντας ότι ακολούθησαν όλες τις οδηγίες του ΕΟΔΥ μετά την εκδήλωση των κρουσμάτων.

Ο μάρτυρας, που συνέταξε πραγματογνωμοσύνη για λογαριασμό των κατηγορουμένων, κατέθεσε ότι η μετάδοση του ιού έγινε από πέντε άτομα του προσωπικού, που «κόλλησαν χωρίς κανένα σύμπτωμα». Η μετάδοση έγινε με γεωμετρική πρόοδο, ήταν αναπόφευκτη μέσα στα δωμάτια. «Οι ηλικιωμένοι δεν φορούσαν μάσκες και δεν ήταν υποχρεωμένοι να φορούν» παρατήρησε. Επίσης, σημείωσε πως οι αρχικές οδηγίες των Αρχών για εισαγωγή στα νοσοκομεία αναφοράς όλων των κρουσμάτων «ήταν λάθος τακτική», διότι επιβάρυναν την υγεία των νοσηλευομένων. Η δίκη διακόπηκε και θα συνεχιστεί με τις αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα