Ξέπλεναν χρήματα από ναρκωτικά στις φυλακές Ιωαννίνων

Στο «δόκανο» των «αδιάφθορων» ο Αλβανός κακοποιός «Μόντι», ο υποδιευθυντής, ο αρχιφύλακας, η λογίστρια και η διαχειρίστρια του σωφρονιστικού καταστήματος, όπως και ένας αστυνομικός

Σε «πλυντήριο» για το ξέπλυμα χρημάτων από αγοραπωλησίες ναρκωτικών είχαν μετατραπεί οι φυλακές Ιωαννίνων, με τη συμμετοχή του υποδιευθυντή, του αρχιφύλακα, της λογίστριας και της διαχειρίστριας του σωφρονιστικού καταστήματος, αλλά και ενός αστυνομικού, που πουλούσαν εκδούλευση στον Αλβανό έμπορο ναρκωτικών «Μόντι». Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας ύστερα από επιχείρηση προχθές τα ξημερώματα στις φυλακές, με άνδρες των ΕΚΑΜ, των ΜΑΤ και της ΟΠΚΕ να κάνουν «φύλλο και φτερό» τους χώρους του σωφρονιστικού καταστήματος, όπου κατασχέθηκαν αυτοσχέδια όπλα, ναρκωτικά, κινητά, χρήματα και άλλα αντικείμενα.

Χειροπέδες πέρασαν σε οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων ο υποδιευθυντής του σωφρονιστικού καταστήματος, δύο διοικητικοί υπάλληλοι των φυλακών (η λογίστρια και η διαχειρίστρια), δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι, ένας αστυνομικός, ένας κρατούμενος και η σύντροφος του βαρυποινίτη με το παρατσούκλι «Μόντι» που εξέτιε ποινή για ανθρωποκτονία, ληστεία και διακίνηση ναρκωτικών. Αυτή ήταν η μεταφορέας των χρημάτων που περνούσαν σε λογαριασμούς του βαρυποινίτη, χάρη στη βοήθεια των επίορκων υπαλλήλων των φυλακών. Οι «αδιάφθοροι» των Εσωτερικών Υποθέσεων είχαν πληροφορίες από τον περασμένο Ιανουάριο για έναν έγκλειστο που εισήγαγε στις φυλακές Ιωαννίνων, με τη βοήθεια αστυνομικών και υπαλλήλων της φυλακής, ναρκωτικά, κινητά και χρήματα που προέρχονταν από πώληση ναρκωτικών. Από την έρευνα προέκυψε ότι η οργάνωση δρούσε τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2023 και «ειδικευόταν» στη διακίνηση ναρκωτικών και τη νομιμοποίηση των εσόδων από την πώλησή τους.

Μάλιστα, για να αποφύγουν το ενδεχόμενο παρακολούθησης από την Αστυνομία χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες φράσεις και λέξεις στις μεταξύ τους συνομιλίες με κινητά αλλοδαπών-φαντασμάτων (ghostphones).

Μεταξύ άλλων, χρησιμοποιούσαν τις ακόλουθες λέξεις-κλειδιά:

• «εκείνα»= ναρκωτικές ουσίες

• «βαριά ντόπα»= κοκαΐνη

• «παρνί»= ηρωίνη ή κάνναβη

• «φτιάχνω»= προμηθεύω κάποιον με ναρκωτικά

• «άσπρα»= χρήματα

• «κασέρι»= χρηματικό ωφέλημα.

Οι φυλακές Ιωαννίνων είχαν μετατραπεί σε… έδρα της οργάνωσης του Αλβανού εμπόρου ναρκωτικών «Μόντι». Τα μέλη της πουλούσαν τα ναρκωτικά, λάμβαναν τα χρήματα και στη συνέχεια τα παρέδιδαν μέσω ενός συνεργάτη του ή της συντρόφου του είτε απευθείας στον αρχηγό της οργάνωσης είτε στο λογιστήριο των φυλακών, προκειμένου να κατατεθούν στον ατομικό του τραπεζικό λογαριασμό.

Ο υποδιευθυντής και η λογίστρια φέρεται ότι αναλάμβαναν να εγγράψουν τα ποσά στις λογιστικές καταστάσεις κατά παράβαση των καθηκόντων τους, αν και γνώριζαν ότι πρόκειται για χρήματα που προέρχονται από πώληση ναρκωτικών. Οι επίορκοι υπάλληλοι των φυλακών κατέγραφαν ψευδώς τα στοιχεία των καταθετών, ώστε να προσδώσουν νομιμοφάνεια στις ψευδείς εγγραφές, ή κατέγραφαν ψευδώς το ύψος του κατατεθέντος ποσού, δημιουργώντας ένα «μαύρο ταμείο». Σε άλλες περιπτώσεις απέφευγαν να αναγράψουν τα στοιχεία ταυτότητας του καταθέτη, για να μην αποκαλυφθεί η δράση των μελών της οργάνωσης.

Αφού περνούσαν τα χρήματα στον ατομικό λογαριασμό του κρατουμένου, με τη βοήθεια του «πλυντηρίου» τού Γραφείου Διαχείρισης των φυλακών, ο ναρκέμπορος τα παραλάμβανε «καθαρά» και τα ξόδευε σε καταναλώσεις προϊόντων, απολαμβάνοντας πολυτελή διαβίωση μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα, θυμίζοντας ήρωα καρτέλ της Λατινικής Αμερικής. Από τις 20 Απριλίου 2023 μέχρι και τις 3 Ιουνίου 2024 είχαν καταγραφεί καταθέσεις ύψους 50.000 ευρώ στο όνομα του «Μόντι». Από την έρευνα προέκυψε πως ο υποδιευθυντής των φυλακών επέτρεπε τη χρήση κινητών τηλεφώνων και ειδοποιούσε τον Αλβανό κρατούμενο για επικείμενους ελέγχους στο κελί του. Ο αστυνομικός που είχε γνωρίσει τον σκληρό κακοποιό όταν υπηρετούσε στο Μεταγωγών τού πήγαινε τα χρήματα, όπως επίσης η σύντροφός του, ενώ συνελήφθη και ένας Ρομά, μέλος του κυκλώματος, για τη διακίνηση ναρκωτικών σε Κέρκυρα και Ηγουμενίτσα.


Διώξεις κατά της εγκληματικής οργάνωσης

Οι οκτώ συλληφθέντες, εκ των οποίων τρεις γυναίκες (οι δύο διοικητικοί υπάλληλοι των φυλακών και η σύντροφος του έγκλειστου αρχηγού της οργάνωσης), οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Ιωαννίνων για την απαγγελία ποινικών διώξεων κατά περίπτωση για εγκληματική οργάνωση, ναρκωτικά, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, όπλα, δωροληψία-δωροδοκία υπαλλήλου, ψευδή βεβαίωση, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, παράβαση καθήκοντος και παραβιάσεις των νομοθεσιών περί μετανάστευσης και περί εισαγωγή κινητών τηλεφώνων σε σωφρονιστικά καταστήματα, ενώ έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν σε ανακριτή.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα