Δεν έχει τέλος η πύρινη τραγωδία

Ενας 45χρονος νεκρός από ανακοπή. Εκτός ελέγχου τα μέτωπα σε Σταμάτα και Κερατέα, κατέστρεψαν σπίτια, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα και στρέμματα δασικής έκτασης που τυλίχτηκαν στις φλόγες

Αντιμέτωποι με την πύρινη κόλαση βρέθηκαν χθες οι κάτοικοι της Αττικής, από τη μια άκρη ως την άλλη, με έναν νέο άνθρωπο να χάνει τη ζωή του και με αμέτρητα σπίτια και επιχειρήσεις να μετατρέπονται σε στάχτες και αποκαΐδια. Στο ίδιο έργο θεατές, οι κάτοικοι έτρεχαν με κουβάδες και λάστιχα να σώσουν τις περιουσίες τους, την ώρα που οι λυσσασμένοι άνεμοι έθεταν τα μέτωπα σε Σταμάτα και Κερατέα εκτός ελέγχου, με τις πύρινες γλώσσες να εξαπλώνονται με φρενήρεις ρυθμούς.

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και ομάδες εθελοντών ρίχτηκαν στη μάχη της κατάσβεσης, η οποία όμως αποδείχτηκε άνιση, αφού σπίτια, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα και στρέμματα δασικής έκτασης τυλίχτηκαν στις φλόγες, μετατρέποντας τη χθεσινή μέρα σε εφιάλτη που θα μείνει χαραγμένος στη μνήμη όλων. «Η σημερινή ημέρα είναι η δυσκολότερη που αντιμετωπίζει το Πυροσβεστικό Σώμα τη φετινή αντιπυρική περίοδο. Μόνο στην Αττική έχουν ξεσπάσει δύο μεγάλες και εξαιρετικά επικίνδυνες πυρκαγιές» επιβεβαίωσε χθες ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλειος Βαθρακογιάννης.

Θρήνος

Στη Σταμάτα η κατάσταση ως και νωρίς χθες το βράδυ ήταν ανεξέλεγκτη, με την πύρινη λαίλαπα να «καταπίνει» τα πάντα στο πέρασμά της. Ενας άνδρας, ηλικίας 45 ετών, υπέστη ανακοπή και τελικά λίγη ώρα αργότερα κατέληξε, «παγώνοντας» το πανελλήνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σημείο είχε σπεύσει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και οι διασώστες κατάφεραν να τον επαναφέρουν, όμως λίγη ώρα αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή στο Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου, βυθίζοντας στον θρήνο την οικογένειά του. Την ίδια ώρα, ένας άνδρας, που πάλευε με τις φλόγες, οι οποίες απειλούσαν την αυλή του σπιτιού του, τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε με εγκαύματα στο Νοσοκομείο ΚΑΤ.

Νωρίτερα, το μεσημέρι της Κυριακής, το 112 ήχησε στα κινητά των κατοίκων της Γαλήνης, της Αμυγδαλέζας και της Ροδόπολης, προτρέποντάς τους να απομακρυνθούν μέσω της Λεωφόρου Σταμάτας προς Δροσιά. Σύντομα η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου και οι μανιασμένοι άνεμοι είχαν ως αποτέλεσμα την τάχιστη εξάπλωση της πυρκαγιάς. Επικράτησαν στιγμές πανικού, με δεκάδες πολίτες να παραμένουν πίσω ώστε να σώσουν ό,τι μπορούν. Ορισμένοι είδαν, σε κατάσταση σοκ, τους κόπους μιας ζωής να «πνίγονται» στους πυκνούς καπνούς, ανήμποροι να σταματήσουν τις πύρινες γλώσσες.

Στην περιοχή επιχειρούσαν ως αργά χθες το απόγευμα 121 πυροσβέστες με 29 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 12 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα. Τιτάνια μάχη έδιναν στο πλάι τους και οι ομάδες εθελοντών, με αίσθημα αλληλεγγύης και αυταπάρνησης, ενώ άνδρες της Αστυνομίας βρίσκονταν στο σημείο, προχωρώντας σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, με σκοπό την ασφάλεια των πολιτών.

Eναέρια μέσα

Σε πύρινο κλοιό βρέθηκε χθες και η Κερατέα, με τις λυσσασμένες φλόγες να «καταπίνουν» τα πάντα στο πέρασμά τους. Ηταν λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι όταν ξέσπασε η φωτιά και σύντομα ήχησε στα κινητά των κατοίκων μήνυμα από το 112 προτρέποντας όσους μένουν στις περιοχές Παλαιοκαμάριζα, Μαρκάτι, Πλάκα και Πανόραμα να εκκενώσουν προς το Λαύριο. Αργότερα, η Πολιτική Προστασία απέστειλε μήνυμα για εκκένωση και στους κατοίκους του Αγίου Γεωργίου Θωρικού, αλλά και του Αγίου Κωνσταντίνου Λαυρίου.

Ως αργά το μεσημέρι το μέτωπο είχε λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με τις πύρινες γλώσσες να «γλείφουν» τα πρώτα σπίτια, στον οικισμό Πλάκα, την ώρα που ο αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής Αθανάσιος Μακροδημήτρης απηύθυνε έκκληση για περισσότερα εναέρια μέσα. Παράλληλα, οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποίησαν δεκάδες απεγκλωβισμούς ατόμων, ενώ σε βίντεο έχουν καταγραφεί ένστολοι να απομακρύνουν ζευγάρι ηλικιωμένων που έδινε μάχη με τις φλόγες στην αυλή του σπιτιού του. Σε άλλη περίπτωση αστυνομικοί σήκωσαν στα χέρια μία γυναίκα προκειμένου να την απομακρύνουν και παράλληλα κουβαλούσαν φιάλες υγραερίου από σπίτι που είχε παραδοθεί στις φλόγες. Στο σημείο επιχειρούσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, με περισσότερους από 100 άνδρες, ενώ συνέδραμαν και εναέρια μέσα, μέχρι νωρίς το βράδυ.

Η χθεσινή μέρα ήταν αναμφίβολα η πιο δύσκολη κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο για την Πυροσβεστική. Συναγερμός για φωτιά σήμανε και στο Αγγελόκαστρο Αιτωλοακαρνανίας, στο Ορφάνιο Καβάλας, σε εργοστάσιο με χημικά στη Ριτσώνα, στην Καμηλόβρυση Λαμίας, στην Ανδρο κ.α.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα