Πλοίο προσέκρουσε στη Φολέγανδρο

Το επιβατηγό-οχηματαγωγό «ΣΑΟΝΗΣΟΣ» λόγω των θυελλωδών ανέμων χτύπησε χθες τα ξημερώματα σε βράχια στον φάρο του λιμανιού

Νύχτα τρόμου για τους επιβάτες και το πλήρωμα του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «ΣΑΟΝΗΣΟΣ», το οποίο προσέκρουσε στις 3 χθες τα ξημερώματα σε βράχια στο φανάρι του λιμανιού της Φολεγάνδρου λόγω των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις ναυτικοί, δύο ταξιδιώτες και να σημειωθεί εισροή υδάτων. Το πλοίο εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο από τη Σύρο προς Πάρο – Νάξο – Ιο – Σίκινο – Φολέγανδρο – Θηρασιά – Σαντορίνη – Ανάφη, μεταφέροντας 24 επιβάτες, επτά αυτοκίνητα, ενώ επέβαιναν 29 μέλη του πληρώματος.

Κατά τον κατάπλου του πλοίου στη Φολέγανδρο παρασύρθηκε από τους ισχυρούς βόρειους ανέμους έντασης έως 8 μποφόρ και προσέκρουσε σε βραχώδες σημείο στο βορειοανατολικό άκρο της εισόδου του λιμανιού. Από την πρόσκρουση τραυματίστηκαν σοβαρά ο γ’ μηχανικός, ο δόκιμος μηχανής, ένας ναύτης και ελαφρύτερα δύο επιβάτες. Το «ΣΑΟΝΗΣΟΣ» έδεσε στη Φολέγανδρο και απαγορεύτηκε ο απόπλους του μέχρι την αποκατάσταση της ζημιάς και την προσκόμιση βεβαιωτικού διατήρησης κλάσης από τον νηογνώμονα που παρακολουθεί το πλοίο. Οι πέντε τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού για τις πρώτες βοήθειες με ασθενοφόρο, το οποίο οδηγούσε ο δήμαρχος του νησιού Κυριάκος Μαρινάκης, εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού!

«Τώρα είμαι εγώ ο οδηγός του ασθενοφόρου, αλλά επιτέλους από μεθαύριο καταφέραμε και μας ενέκριναν έναν οδηγό ασθενοφόρου για 12 μήνες. Πριν από δύο ημέρες πήρα την έγκριση από τη 2η ΔΥΠΕ. Τώρα μας έχει βοηθήσει το υπουργείο Υγείας, καθώς μας ενέκριναν και μετεγκατάσταση του αγροτικού ιατρείου σε μεγαλύτερο κτίριο και τώρα αναμένουμε τη βοήθειά τους να μας εγκρίνουν και νοσηλευτή και γιατρό ειδικότητας, που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα» δήλωσε ο κ. Μαρινάκης. Οι τρεις σοβαρότερα τραυματίες ναυτικοί παρελήφθησαν από ελικόπτερο Super Puma για να μεταφερθούν στη Σαντορίνη και από εκεί έγινε αεροδιακομιδή τους στην Αθήνα με αεροσκάφος C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας για να νοσηλευτούν στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Ο ένας από τους τραυματίες έχει υποστεί κάκωση ισχίου, ο δεύτερος στη σπονδυλική στήλη και ο τρίτος στον θώρακα. Το ελικόπτερο επέστρεψε μισή ώρα αργότερα και παρέλαβε τους υπόλοιπους δύο τραυματίες για να μεταφερθούν στο Nοσοκομείο Σαντορίνης για προληπτικούς λόγους.

Κατά δήλωση του πλοιάρχου του «ΣΑΟΝΗΣΟΣ» σημειώθηκε ελεγχόμενη εισροή υδάτων στο πρωραίο τμήμα του πλοίου, στο οποίο προκλήθηκε ρήγμα από την πρόσκρουση στο φανάρι του λιμανιού. Πάντως, μέχρι αργά χθες το απόγευμα δεν είχε παρατηρηθεί θαλάσσια ρύπανση. Το καράβι παρέμεινε χθες δεμένο στο νησί προκειμένου να επιθεωρηθεί από ελεγκτή του αρμόδιου νηογνώμονα για να διαπιστωθεί αν δύναται να συνεχίσει το δρομολόγιό του. Στο μεσοδιάστημα οι επιβάτες φιλοξενήθηκαν σε καταλύματα του νησιού.

«Το πλοίο είναι αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Φολεγάνδρου. Περιμένουμε νηογνώμονα για να το ελέγξει για να μπορέσει να φύγει το πλοίο. Εμείς σαν δήμος βοηθήσαμε στη μεταφορά των τραυματιών στο αγροτικό ιατρείο και να συντονίσουμε την όλη κατάσταση, να βρούμε δωμάτια στους υπόλοιπους για να κοιμηθούν το βράδυ» δήλωσε ο δήμαρχος. Οι επιβάτες θα προωθηθούν στον προορισμό τους με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρίας. Από την τοπική Λιμενική Αρχή Φολεγάνδρου διενεργείται προανάκριση σχετικά με τις συνθήκες και τα αίτια του ναυτικού ατυχήματος.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα