Φιάσκο στην Υδρα: Oύτε τα κινητά δεν κατέσχεσαν!

Αφού άφησαν τους ολιγάρχες από το Καζακστάν να φύγουν, τώρα δεν μπορούν να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα στοιχεία για τη δικογραφία

Συνεχίστηκε χθες το «ναυάγιο» της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού Σώματος και του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας του Βασίλη Κικίλια για τη φωτιά σε 300 στρέμματα δασικής έκτασης στην Υδρα, για την οποία διώκονται τα 13 μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού «Περσεφόνη», ενώ αφέθηκαν ανενόχλητοι οι ολιγάρχες από το Καζακστάν με τις οικογένειές τους.

Αν και χθες είχαν περάσει πέντε ημέρες από τη φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, οι υπεύθυνοι της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού δεν είχαν συγκεντρώσει τα απαιτούμενα στοιχεία στη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του κυβερνήτη και των 12 μελών του πληρώματος για τον δασικό εμπρησμό με ενδεχόμενο δόλο σε βαθμό κακουργήματος. Μεταξύ άλλων, οι υπεύθυνοι της Πυροσβεστικής που είχαν αναλάβει την προανάκριση δεν προχώρησαν στην κατάσχεση των κινητών τηλεφώνων των επιβαινόντων της θαλαμηγού, οι οποίοι πιθανολογείται πως θα είχαν καταγράψει με τα κινητά τους τηλέφωνα την εκτόξευση βεγγαλικών πριν από την έναρξη της φωτιάς.

Αν είχαν κατασχέσει τα κινητά, τότε οι ειδικοί στα εργαστήρια της Αστυνομίας θα μπορούσαν να εντοπίσουν τα επίμαχα βίντεο, ακόμα και αν οι εμπλεκόμενοι τα είχαν διαγράψει… Το… φιάσκο των Αρχών είχε αρχίσει από τις πρώτες ώρες μετά τη φωτιά, καθώς πυροσβέστες και λιμενικοί επέτρεψαν στους επιβάτες από το Καζακστάν να αναχωρήσουν για την πατρίδα τους, χωρίς να δώσουν μαρτυρικές καταθέσεις ή να εξεταστούν τα κινητά τους τηλέφωνα. Οταν η δικογραφία εστάλη στην Εισαγγελία Πειραιά για την απαγγελία ποινικών διώξεων, οι 10 Καζάκοι επιβάτες της θαλαμηγού είχαν ήδη αναχωρήσει με ιδιωτικό αεροσκάφος, αν και θα μπορούσαν να είχαν συλληφθεί στο πλαίσιο του Αυτοφώρου…

Τα βεγγαλικά

Τα κενά της δικογραφίας προσπάθησε να καλύψει η ανακρίτρια, η οποία ζήτησε τη διενέργεια νέας αυτοψίας στον χώρο του σκάφους και στη δασική περιοχή της Υδρας, προκειμένου να εντοπιστούν ίχνη από την εκτόξευση των πυροτεχνημάτων. Η συμπληρωματική αυτοψία ζητήθηκε, καθώς η έκθεση της Πυροσβεστικής δεν δίνει επαρκείς απαντήσεις για τα αίτια της πυρκαγιάς. Οι πυροσβέστες που πραγματοποίησαν αυτοψία στον χώρο της πυρκαγιάς δεν εντόπισαν ούτε ηλεκτροφόρα καλώδια του ΑΔΜΗΕ, που θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει ανάφλεξη λόγω βλάβης, ούτε υπολείμματα από βεγγαλικά.

Ως αιτία της πυρκαγιάς αναφέρουν τη ρίψη κροτίδας ή βεγγαλικού ή άλλου αντικειμένου από το πολυτελές γιοτ που «προκάλεσε λάμψη ή κρότο», σύμφωνα με τις μαρτυρίες δύο μελών πληρώματος παραπλέοντος σκάφους. Την ίδια ώρα, οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων προσκόμισαν κατά τη χθεσινή διαδικασία των απολογιών τεχνική πραγματογνωμοσύνη, σύμφωνα με την οποία δεν βρέθηκε κάτι ύποπτο μέσα στο σκάφος, εκφράζοντας την εκτίμηση πως δεν θα μπορούσε να προκληθεί η δασική φωτιά από το «Περσεφόνη».

Στην πραγματογνωμοσύνη των τεχνικών συμβούλων των κατηγορουμένων υποστηρίζεται πως έπνεαν βόρειοι άνεμοι και δεν θα μπορούσε να προκληθεί η φωτιά από το σκάφος, αφού αυτή άρχισε στην κορυφή του βουνού. Κατά τη χθεσινή διαδικασία των απολογιών, βασικός κατηγορούμενος ήταν ο καπετάνιος της θαλαμηγού, ο οποίος εκ της θέσεώς του είναι υπεύθυνος για ό,τι συμβαίνει στο σκάφος αναψυχής. Η απολογία του διήρκεσε πάνω από τέσσερις ώρες.

Ο καπετάνιος υποστηρίζει πως δεν εκτοξεύτηκε ούτε ένα βεγγαλικό από το σκάφος και στο απολογητικό του υπόμνημα διαψεύδει ότι έγινε πάρτι στη θαλαμηγό, αλλά αντίθετα παρακολουθούσαν ποδοσφαιρικό αγώνα. «Ουδεμία εορτή επιβατών ή μελών του πληρώματος λάμβανε χώρα. Οι επιβάτες είχαν δειπνήσει στην Υδρα νωρίτερα, είχαν επιστρέψει στο πλοίο και βρίσκονταν άπαντες επ’ αυτού, έχοντας ολοκληρώσει την κρουαζιέρα τους στα νησιά των Κυκλάδων και του Αργοσαρωνικού, η οποία είχε ξεκινήσει προ εβδομάδος» ανέφερε. Η διαδικασία των απολογιών συνεχιζόταν έως αργά χθες το βράδυ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα