Απίστευτο φιάσκο: Οι 17 Καζάκοι έφυγαν σαν κύριοι

Ενώ ο καπετάνιος και τα 12 μέλη του πληρώματος κρατούνται, οι τουρίστες της θαλαμηγού στην Υδρα αναχώρησαν ανενόχλητοι αεροπορικώς για τη χώρα τους!

Σε φιάσκο εξελίσσεται για την κυβέρνηση η υπόθεση της φωτιάς στην Υδρα, καθώς το Λιμενικό και η Πυροσβεστική άφησαν να φύγουν ανενόχλητοι οι 17 Καζάκοι τουρίστες που επέβαιναν στην υπό σημαία Μάλτας θαλαμηγό «Περσεφόνη», προτού αυτή καταπλεύσει στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά και συλληφθεί το πλήρωμα.

Αν και οι λιμενικοί και οι πυροσβέστες γνώριζαν από την πρώτη στιγμή πως το συγκεκριμένο ναυλωμένο σκάφος αναψυχής ήταν ύποπτο για τη φωτιά σε 300 στρέμματα πευκοδάσους, άφησαν το πλήρωμα να κατευθυνθεί από την Υδρα στη μαρίνα Βουλιαγμένης, όπου αποβίβασε τους τουρίστες, οι οποίοι λίγες ώρες αργότερα επέστρεψαν στην πατρίδα τους «κάτω από τη μύτη» των Αρχών. Οπως φαίνεται, υπήρξε ασυνεννοησία ανάμεσα στους πυροσβέστες που είχαν αναλάβει την προανάκριση, την εισαγγελική Αρχή Πειραιά και το Λιμενικό Σώμα, ώστε να ακινητοποιηθεί η θαλαμηγός είτε μεσοπέλαγα είτε στο πρώτο λιμάνι όπου θα κατέπλεε.

Το αποτέλεσμα ήταν οι Καζάκοι να αναχωρήσουν λίγες ώρες αργότερα αεροπορικώς, χωρίς να ασκηθεί εις βάρος τους ποινική δίωξη ή να ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία, όπως με τα 13 μέλη του πληρώματος, που συνελήφθησαν λίγες ώρες αργότερα, το απόγευμα του Σαββάτου, στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά όπου έδεσε το γιοτ, το οποίο δεσμεύτηκε προσωρινά από την εισαγγελική Αρχή Πειραιά. Το απίστευτο φιάσκο προσπάθησε να… ωραιοποιήσει ο καθ’ ύλην υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ρίχνοντας το μπαλάκι των ευθυνών στην Πυροσβεστική. «Η ΔΑΕ θα κάνει τη δουλειά της και σε αυτήν την περίπτωση» δήλωσε, χωρίς να πει λέξη για το γιατί δεν συνελήφθησαν οι τουρίστες που ήταν πάνω στη θαλαμηγό.

Κακούργημα

Την ίδια ώρα, ο καπετάνιος και τα 12 μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού, που κρατούνται για να απολογηθούν αύριο στην ανακρίτρια Πειραιά, αρνούνται ότι έχουν σχέση με τη φωτιά που έκαψε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής τα 300 στρέμματα πευκοδάσους. Εναντίον τους έχει ασκηθεί κακουργηματική δίωξη για εμπρησμό δασικής έκτασης από ενδεχόμενο δόλο, με βάση τον νέο Ποινικό Κώδικα, καθώς εκείνη την ημέρα υπήρχε συναγερμός επιπέδου 4 για την Αττική, λόγω των θυελλωδών ανέμων, με αποτέλεσμα να απαγορευτεί οποιαδήποτε χρήση πυρός, σύμφωνα με πυροσβεστική διάταξη.

Για την κακουργηματική πρόκληση οικολογικής καταστροφής χωρίς θάνατο προβλέπεται ποινή κάθειρξης έως και 20 έτη, καθώς και πρόστιμο μέχρι 200.000 ευρώ. Οι κατηγορούμενοι απέφυγαν να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση προχθές στα δικαστήρια του Πειραιά κατά την προσαγωγή τους στην εισαγγελέα για την απαγγελία της εις βάρος τους δίωξης. Ούτε οι δικηγόροι τους έκαναν οποιαδήποτε δήλωση. Το μόνο που ανέφερε ο συνήγορος υπεράσπισης κάποιων από τους κατηγορουμένους Δημήτρης Γεωργακόπουλος στους δημοσιογράφους είναι πως οι εντολείς του αρνούνται την κατηγορία. Η θαλαμηγός, μήκους 53,8 μέτρων, ανήκει στην εταιρία Salaminia Yachting LTD και ναυλωνόταν από την εταιρία Emperio Yachting Alliance PC σε λάτρεις των γιοτ. Οι λιμενικοί έφτασαν στα ίχνη της θαλαμηγού «Περσεφόνη» έπειτα από καταγγελία καπετάνιου άλλου σκάφους σε διπλανό όρμο στην Υδρα, ο οποίος ανέφερε πως στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά άκουσε έναν κρότο και είδε μια λάμψη, αφήνοντας να εννοηθεί πως προήλθαν από την επίμαχη θαλαμηγό, βάσει του στίγματός της. Ομως δεν είδε να εκτοξεύονται πυροτεχνήματα από κάποιο σκάφος.

Ο μάρτυρας δεν παρουσιάστηκε αυτοβούλως στις Αρχές, αλλά κλήθηκε έπειτα από έρευνα των λιμενικών για τα σκάφη που έπλεαν κοντά στο σημείο εκδήλωσης της φωτιάς. Ακολούθησε ο εντοπισμός της θαλαμηγού από τους λιμενικούς, οι οποίοι δεν βρήκαν ίχνη πυρίτιδας ή κάποιο άλλο επιβαρυντικό στοιχείο πάνω στο σκάφος. Είναι άγνωστο αν στο μεσοδιάστημα το πλήρωμα του σκάφους είχε προλάβει να το «καθαρίσει», πετώντας στη θάλασσα τυχόν ενοχοποιητικά στοιχεία.

Οι φωτοβολίδες

Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο -με βάση άλλες μαρτυρίες- η θαλαμηγός να άφησε τα άτομα με φουσκωτό στην ακτή και από εκεί να έγινε η εκτόξευση βεγγαλικών – και όχι ναυτικής φωτοβολίδας που διαθέτουν όλα τα σκάφη αναψυχής σε περίπτωση κινδύνου. Πάντως, το κουτί με τις ναυτικές φωτοβολίδες που πρέπει να έχει κάθε σκάφος αναψυχής ήταν άθικτο. Η Πυροσβεστική συνέλεξε βίντεο που «καίει» το πλήρωμα της θαλαμηγού, καθώς ήταν το μοναδικό σκάφος σε απόσταση αναπνοής από τη δασική έκταση όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά.


«Οταν ξέσπασε η φωτιά, ήμουν στην καμπίνα» λέει ο καπετάνιος

«Με έχουν μπλέξει σε ένα ζήτημα για το οποίο δεν έχουμε ευθύνη» ήταν τα πρώτα λόγια του καπετάνιου της θαλαμηγού «Περσεφόνη», μιλώντας στον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Πληρωμάτων Ιδιωτικών και Επαγγελματικών Θαλαμηγών (ΠΕΠΙΕΘ) Γιώργο Βάλλη σχετικά με τις κατηγορίες σε βάρος του, καθώς και των 12 μελών του πληρώματος του σκάφους, για τη φωτιά σε δύσβατη δασική περιοχή της Υδρας.

«Την ώρα που ξέσπασε η φωτιά, ήμουν στην καμπίνα. Πήρα τηλέφωνο αμέσως όλες τις αρμόδιες Αρχές. Ανέφερα το συμβάν. Ωστόσο δεν γνωρίζω τίποτα σχετικά με το ποιος το προκάλεσε. Δεν έχω εμπλακεί σε τίποτα και νομίζω ότι έμπλεξα σε ένα θέμα για το οποίο δεν έχω καμία ευθύνη» ανέφερε ο πλοίαρχος της θαλαμηγου, όπως μετέφερε χθες ο κ. Βάλλης μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Ο καπετάνιος βρισκόταν σε μία τρέλα» ανέφερε ο συνομιλητής του πλοιάρχου της θαλαμηγού «Περσεφόνη». «Μπορώ να καταλάβω την αυτοδίκαιη ποινική ευθύνη του πλοιάρχου, αλλά γιατί απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε ανθρώπους, π.χ., που ασκούσαν τις ειδικότητες του μάγειρα ή του καμαρότου;» διερωτήθηκε ο κ. Βάλλης. Στο μεταξύ, εξοργισμένοι είναι οι κάτοικοι της Υδρας για τους υπευθύνους της θαλαμηγού που φέρεται ότι πέταξαν πυροτεχνήματα, με αποτέλεσμα να καούν 300 στρέμματα πευκοδάσους.

«Βιώσαμε τρομερή βλάβη, ψυχική οδύνη και τρομοκρατήθηκαν κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού. Είναι αδιανόητο ότι τέθηκε σε τέτοιον κίνδυνο σε ημέρα κόκκινου συναγερμού, σε απομονωμένη δασική έκταση, στην οποία δεν είχαμε άμεση πεζή πρόσβαση για πυροσβεστική παρέμβαση» δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού Γιώργος Κακουδάκης, ο οποίος ευχαρίστησε το πυροσβεστικό κλιμάκιο και τα στελέχη των έξι εναέριων μέσων που συμμετείχαν στην κατάσβεση. «Αν δεν είχε παρέμβει έγκαιρα η Πυροσβεστική, το δάσος θα είχε καεί και θα είχε απειληθεί ανοιχτά ο ίδιος ο οικισμός της Υδρας» πρόσθεσε. Ο δήμαρχος Υδρας ζήτησε πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, προαναγγέλλοντας πως ο δήμος θα προσφύγει σε βάρος των υπευθύνων στη Δικαιοσύνη για την καταβολή αποζημίωσης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα