Κάηκαν σπίτια, σκάφη και επιχειρήσεις

Μεγάλη φωτιά στη λεωφόρο Βάρης – Κορωπίου εκδηλώθηκε σε πάρκινγκ σκαφών πλησίον της Σχολής Ευελπίδων

Δραματικές εικόνες εκτυλίχθηκαν χθες, κοντά στη λεωφόρο Βάρης – Κορωπίου, όταν ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά, σημαίνοντας συναγερμό στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, αλλά και στην Πολιτική Προστασία. Σπίτια, σκάφη και επιχειρήσεις παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ κάτοικοι έτρεχαν να γλιτώσουν, ξυπνώντας στο πανελλήνιο «μαύρες» μνήμες από τις δασικές πυρκαγιές που μετέτρεψαν το 2023 αμέτρητα στρέμματα γης σε στάχτη. Την ίδια ώρα, στο μικροσκόπιο των Αρχών είχε μπει ένα βίντεο που κατέγραψε εμπρηστή να ανάβει την αρχική εστία.

Οι πρώτες φλόγες εμφανίστηκαν σε πάρκινγκ σκαφών πλησίον της Σχολής Ευελπίδων, στο ύψος του Κορωπίου, όμως, λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, σύντομα επεκτάθηκαν και δεν άργησαν να φτάσουν ως τις αυλές σπιτιών. Παράλληλα, το 112 έστειλε μήνυμα στους κατοίκους των περιοχών Λαμπρικά και Κίτσι να απομακρυνθούν προς λεωφόρο Αγίας Μαρίνας και Βάρη, αντίστοιχα. «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Λαμπρικά, απομακρυνθείτε προς λεωφόρο Αγίας Μαρίνας» ανέφερε το πρώτο μήνυμα και, λίγα λεπτά αργότερα, ακολούθησε και δεύτερο: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Κίτσι Κορωπίου, απομακρυνθείτε προς Βάρη».

Σε κατάσταση πανικού, οι κάτοικοι έσπευσαν να εκκενώσουν την περιοχή, την ώρα που οι πύρινες γλώσσες πλησίαζαν τις περιουσίες τους. «Το σπίτι μας κάηκε, πάει» δήλωσε απεγνωσμένα ένας πολίτης, ενώ πανικόβλητα έτρεχαν να σωθούν και τα μέλη τριών summer camps που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή. Ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος δήλωσε χθες το μεσημέρι πως η περιοχή είναι μεν αραιοκατοικημένη, αλλά η φωτιά δεν άργησε να φτάσει σε εξοχικές κατοικίες και αγροικίες, με δύο από αυτές να παραδίδονται τελικά στις φλόγες. Εξήγησε ότι πρόκειται για περιοχή που ανήκει στον Δήμο Κρωπίας, ενώ έκανε λόγο για μεγάλη μάχη από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, υπογραμμίζοντας πως η φωτιά επεκτάθηκε ταχύτατα λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή και έφταναν τα 8 μποφόρ. Από την πλευρά του, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε χθεσινή έκτακτη ενημέρωση έκανε λόγο για εμπρησμό, τονίζοντας πως έχει βρεθεί ένα μπιτόνι με βενζίνη στο σημείο όπου ξέσπασε η πυρκαγιά. «Η φωτιά επεκτάθηκε με αστραπιαία ταχύτητα, αλλά υπάρχουν τεκμηριωμένες ενδείξεις ότι η αιτία δεν ήταν μόνο οι καιρικές συνθήκες. Οι ανακριτικές Αρχές έχουν στη διάθεσή τους οπτικό υλικό που δείχνει ξεκάθαρα εμπρηστή να βάζει φωτιά σε ξερά χόρτα στη Βάρης – Κορωπίου, ενώ λίγο πιο κάτω εντοπίστηκε και μπιτόνι με πετρέλαιο και στουπί» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ως αργά χθες το απόγευμα επιχειρούσαν στην περιοχή 145 πυροσβέστες με 45 οχήματα, τέσσερα πεζοπόρα τμήματα δασοκομάντος, έξι αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα, ένα εκ των οποίων του ΓΕΕΘΑ, για συντονισμό των πυροσβεστικών δυνάμεων.


Πυροσβεστική: Αντιμετώπισε «κόλαση πυρός» σε πολλά μέρη της Ελλάδας

Ενώ ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής ρίχτηκαν χθες με αυταπάρνηση στη μάχη με τις φλόγες στον οικισμό Κίτσι, στη Λεωφόρο Βάρης – Κορωπίου, συναγερμός σήμανε για πυρκαγιές και σε άλλες αγροτοδασικές εκτάσεις ανά την επικράτεια.

Συγκεκριμένα, πυροσβεστικές δυνάμεις κλήθηκαν να επιχειρήσουν στην Αγιά Λάρισας, στη Βόλβη Θεσσαλονίκης, στην Ερμιονίδα Αργολίδος, στον Αγιο Γεώργιο Πρέβεζας, στον Αλμυρό Βόλου και στη Μόρια της Λέσβου. Ειδικότερα, στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Αετόλοφος, στην Αγιά Λάρισας, επιχειρούσαν μέχρι αργά χθες το απόγευμα 34 πυροσβέστες, 15 οχήματα, τρία αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Την ίδια ώρα, στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Προφήτης, στη Βόλβη Θεσσαλονίκης, έσπευσαν 40 πυροσβέστες, με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 11 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούσαν δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Αγώνα για να αντιμετωπίσουν τις πύρινες γλώσσες έδωσαν χθες στην περιοχή Ηλιόκαστρο, στην Ερμιονίδα Αργολίδας, 73 πυροσβέστες, με τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 23 οχήματα, δύο αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα. Παράλληλα, φωτιά ξέσπασε και στην περιοχή Αγιος Γεώργιος, Πρέβεζας, με συνέπεια να κινητοποιηθούν 28 πυροσβέστες, με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, επτά οχήματα και δύο αεροσκάφη, ενώ στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη Γαβριανή Βόλου επιχείρησαν 50 πυροσβέστες, με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 19 οχήματα, τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Τέλος, συναγερμός σήμανε χθες το μεσημέρι και στη Μόρια της Λέσβου, με 21 πυροσβέστες να σπεύδουν στο σημείο. Από αέρος συνέδραμαν ένα αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα