Ο «νόμος της σιωπής» στα κρητικά βοσκοτόπια

Εγκληματικές οργανώσεις εκβίαζαν και ξυλοκοπούσαν ιδιοκτήτες αγροτικών εκτάσεων της Κισσάμου Χανίων

Η μαφία των βοσκοτόπων είχε επιβάλει τον νόμο της σιωπής τα τελευταία πέντε χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της Κισσάμου Χανίων και εκμεταλλευόταν τεράστιες εκτάσεις όπου βοσκούσαν τα ζώα τους χωρίς ενοίκιο, κερδίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά από ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Πρόκειται για τέσσερις οικογένειες που είχαν συγκροτήσει ισάριθμες εγκληματικές οργανώσεις και εκβίαζαν ιδιοκτήτες αγροτικών εκτάσεων, φτάνοντας στο σημείο να ξυλοφορτώνουν όσους αντιδρούσαν. Οι τέσσερις οικογένειες που συνδέονταν με συγγενικούς δεσμούς, είχαν μοιράσει από το 2019 χορτολιβαδικές εκτάσεις που δεν τους ανήκουν σε περιοχές των Δήμων Κισσάμου Σελίνου-Κανδάνου και Πλατανιά. Είχαν επιβάλει καθεστώς τρομοκρατίας, εκβιάζοντας ιδιοκτήτες γης, με χρήση βίας, απειλές, σωματικές βλάβες, φθορές ξένης ιδιοκτησίας, χρήση πυροβόλων όπλων και άλλες πράξεις. Μεταξύ άλλων μέλη της σπείρας των βοσκοτόπων συμμετείχαν σε ληστεία σε βάρος αλλοδαπού στις 3 Φεβρουαρίου 2024 σε περιοχή του Δήμου Χανίων και πρόκληση σωματικών βλαβών σε βάρος ημεδαπού στις 13 Μαρτίου σε περιοχή του Δήμου Κισσάμου.

Ζημία

Η υπολογιζόμενη οικονομική ζημία που είχαν προκαλέσει στους ιδιοκτήτες των αγροτεμαχίων υπερβαίνει τα 1.565.000 ευρώ. Επειτα από δεκάδες καταγγελίες θυμάτων τους, οργανώθηκε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης. Στην επιχείρηση συμμετείχαν δεκάδες αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Κρήτης, όπως του Τμήματος Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας Κρήτης, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων, του Αστυνομικού Τμήματος Κισσάμου, των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου, των Τμημάτων Τροχαίας Χανίων και Ηρακλείου, των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος Χανίων, Ρεθύμνης και Ηρακλείου και του Τμήματος Μεταγωγών Δικαστηρίων Ηρακλείου. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε σπίτια και ποιμνιοστάσια μελών των εγκληματικών ομάδων.

Συνελήφθησαν συνολικά 16 ημεδαποί, ενώ αναζητούνται ακόμα έξι, μεταξύ των οποίων και δύο ανήλικοι. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κατά περίπτωση για εγκληματική οργάνωση, εκβίαση, πρόκληση σωματικών βλαβών, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, βία κατά των υπαλλήλων και για παράβαση των νόμου για τα όπλα, καθώς και για παραβάσεις της Αστυνομικής Διάταξης περί Ζωοκλοπής. Στο πλαίσιο των ερευνών κατασχέθηκαν 200 ανεπιτήρητα προβατοειδή, ενώ εντοπίστηκαν 14 σκυλιά για τα οποία δεν τηρούνταν από τους ιδιοκτήτες τους οι προβλεπόμενοι κανόνες ευζωίας και βεβαιώθηκαν διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 31.600 ευρώ. Επιπρόσθετα εξιχνιάστηκε περίπτωση θανάτωσης σκύλου στις 2 Μαΐου σε περιοχή του Δήμου Κισσάμου για την οποία επιβλήθηκε το διοικητικό πρόστιμο των 30.000 ευρώ. Επίσης, σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ Χανίων εκτελέστηκαν εκκρεμείς εντολές διακοπής ρευματοδότησης σε συνολικά επτά παροχές των δραστών. Τέλος, ακινητοποιήθηκαν 12 Ι.Χ. φορτηγά, βεβαιώθηκαν 24 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 2.580 ευρώ.

Συλληφθέντες

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες το μεσημέρι στην Εισαγγελική Αρχή Χανίων, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Μετά την απαγγελία των σε βάρος τους ποινικών διώξεων οι κατηγορούμενοι ζήτησαν τριήμερη προθεσμία για να προετοιμάσουν την απολογία τους. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται πάνω από 60 καταθέσεις πολιτών που ζούσαν επί σειρά μηνών το κλίμα τρομοκρατίας, με αποτέλεσμα τα μέλη των τεσσάρων οικογενειών να λυμαίνονται αγροτικές τους εκτάσεις χωρίς να πληρώνουν κάποιο ενοίκιο. Η προανάκριση συνεχίζεται από το Τμήμα Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης, ενώ έχει ζητηθεί συνεργασία με τον Οργανισμό Πληρωμών των Κοινοτικών Ενισχύσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) που εποπτεύεται από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς εκτιμάται πως οι εμπλεκόμενοι καρπώθηκαν σημαντικά ποσά από κοινοτικές ενισχύσεις, εκμεταλλευόμενοι μεγάλες εκτάσεις βοσκοτόπων, χωρίς να πληρώνουν ενοίκιο στους ιδιοκτήτες των εκτάσεων.

Στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν μεταβεί στην Κρήτη για να κάνουν τις απαιτούμενες διασταυρώσεις δηλώσεων κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Από τις έρευνες των Αρχών αναμένεται να προκύψουν και άλλοι εμπλεκόμενοι και άλλα αδικήματα, που θα αξιολογηθούν στο πλαίσιο της ανάκρισης που θα διενεργηθεί από τον ανακριτή Χανίων που θα χειριστεί την πολύκροτη υπόθεση.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα