Αρχίζει η δίκη για τον θάνατο Βαλυράκη

Κατηγορούμενοι είναι δύο αδέλφια ψαράδες, που φέρεται ότι χτύπησαν το θύμα με ένα κοντάρι και να το έριξαν από το φουσκωτό του, με αποτέλεσμα να βρει φρικτό θάνατο από την προπέλα

Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας θα καθίσουν σήμερα τα δυο αδέρφια ψαράδες που κατηγορούνται ότι δολοφόνησαν, τον Ιανουάριο του 2021, τον 78χρονο Σήφη Βαλυράκη, ρίχνοντάς τον από το φουσκωτό του, με αποτέλεσμα να βρει φρικτό θάνατο από την προπέλα του σκάφους του σε θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας.

Ο άτυχος πολιτικός είχε πάει για υποβρύχιο ψάρεμα στην περιοχή Πεζονήσι, όταν φαίνεται πως βρέθηκε δίπλα στο αλιευτικό σκάφος όπου επέβαιναν οι δύο κατηγορούμενοι. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, διαπληκτίστηκαν έντονα με το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και τον πέταξαν στο θάλασσα με ένα κοντάρι, όπως προκύπτει και από όσα κατέθεσε αυτόπτης μάρτυρας που παρακολούθησε τον διαπληκτισμό τους σε κοντινή απόσταση. «Περί ώρα 12.15 αντιλήφθηκε ένα φουσκωτό σκάφος κόκκινου χρώματος αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για το σκάφος του θανόντος.

Εμφανίστηκε ένα ξύλινο σκάφος αλιευτικό και αντιλήφθηκε ότι έλαβε χώρα διαπληκτισμός μεταξύ του επιβαίνοντος στο αλιευτικό σκάφος και του Σήφη Βαλυράκη, με τον πρώτο να απευθύνεται στον δεύτερο, λέγοντάς του πως θα καλέσει το Λιμεναρχείο και τον δεύτερο να του απαντά “θα μου ***”» περιέγραψε ο μάρτυρας, εξηγώντας πως στη συνέχεια το αλιευτικό ανέβασε ταχύτητα και άρχισε να «κυκλώνει» το φουσκωτό του Σήφη Βαλυράκη. Ο μάρτυρας εκτίμησε πως τα άτομα στο αλιευτικό σκάφος ήταν δύο, αφού τη στιγμή που έκαναν κύκλους γύρω από το φουσκωτό του Βαλυράκη το άτομο που διαπληκτίστηκε με τον πρώην υπουργό παρέμεινε στη θέση του, ενώ οδηγούσε το ψαροκάικο δεύτερο άτομο.

Δεύτερη μαρτυρία

Ακολούθησε η μαρτυρία δεύτερου αυτόπτη μάρτυρα, που κατονόμασε τους δύο ψαράδες, καταγγέλλοντας ότι διαπληκτίστηκαν και ο ένας από αυτούς χτύπησε τον Βαλυράκη στο κεφάλι με ένα κοντάρι, με αποτέλεσμα να πέσει από το φουσκωτό του στη θάλασσα και να χάσει τη ζωή του από χτυπήματα στην προπέλα. Στις μαρτυρίες αυτές είχαν προστεθεί οι καταθέσεις πραγματογνωμόνων εκ μέρους της οικογένειας του θύματος, μεταξύ των οποίων της ιατροδικαστού, καθηγήτριας Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χαράς Σπηλιοπούλου, που κατέγραψε κακώσεις στο μέτωπο του Σήφη Βαλυράκη που δεν προέρχονταν από την προπέλα του σκάφους του, αλλά από κάποιο αντικείμενο μικρότερου μεγέθους…

Αρχικά ο τότε εισαγγελέας Πρωτοδικών Χαλκίδας είχε προτείνει να οδηγηθεί η υπόθεση στο αρχείο ελλείψει στοιχείων, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για θαλάσσιο ατύχημα. Τελικά, με ενέργειες της οικογένειας του πολιτικού παρενέβη η εισαγγελέας Εφετών Χαλκίδας, με αποτέλεσμα να ασκηθούν διώξεις σε βάρος των δύο ψαράδων και να διενεργηθεί συμπληρωματική ανάκριση. Μάλιστα, μετά τις απολογίες τους οι δύο κατηγορούμενοι είχαν προφυλακιστεί για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Οι δύο ψαράδες, που αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση από κοινού σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, αρνούνται τις σε βάρος τους κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν με τη βάρκα τους στο σημείο όπου έχασε τη ζωή του ο Σήφης Βαλυράκης. Στις απολογίες τους υποστήριξαν ότι τη μοιραία ημέρα δεν είχαν πάει για ψάρεμα, αλλά η βάρκα τους ήταν δεμένη στο λιμάνι και οι ίδιοι είχαν μείνει στο σπίτι τους.

Η υπόθεση θα εκδικαζόταν στα κατά τόπο αρμόδια δικαστήρια της Χαλκίδας. Ομως, η εισαγγελέας Εφετών ζήτησε και η ηγεσία του Αρείου Πάγου αποφάσισε να γίνει η δίκη στην Αθήνα για λόγους ασφαλείας και μπροστά στον κίνδυνο επεισοδίων. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε η συγκέντρωση πλήθους έξω από το δικαστικό μέγαρο Χαλκίδας κατά τη διάρκεια της απολογίας των κατηγορουμένων, αντιδρώντας στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος τους.

Αίτηση για τη διεξαγωγή της δίκης στην Αθήνα είχε υποβάλει και η οικογένεια του αείμνηστου Σήφη Βαλυράκη, επικαλούμενη περιστατικό απειλών σε βάρος της. Μεταξύ άλλων είχαν προκληθεί φθορές από αγνώστους στο αρχιτεκτονικό γραφείο του αδελφού της χήρας Βαλυράκη, ο οποίος είναι μάρτυρας στην υπόθεση, ενώ άγνωστοι δηλητηρίασαν κατοικίδιο σκύλο της οικογένειας στην εξοχική κατοικία στην Ερέτρια. Η δίκη είχε προγραμματιστεί για τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά αναβλήθηκε λόγω αποχής των δικηγόρων από την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα