Ζητούν την απομάκρυνση υπηρεσιακών παραγόντων των εμπλεκόμενων φορέων που είναι ελεγχόμενοι για την τραγωδία
Την απομάκρυνση των υπηρεσιακών παραγόντων των εμπλεκόμενων φορέων που είναι ελεγχόμενοι στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών ζητούν συγγενείς 26 θυμάτων, απευθυνόμενοι στην κυβέρνηση και στις αρμόδιες Αρχές, κατηγορώντας τους για ολιγωρία.
«Τι άλλο θα πρέπει να κάνουμε πλέον εμείς οι συγγενείς των θυμάτων προκειμένου να πράξουν τα αυτονόητα οι απανταχού θεματοφύλακες της νομιμότητας» διερωτώνται στην επιστολή που έδωσαν χθες στη δημοσιότητα, επισημαίνοντας πως έχει κατ’ επανάληψη διατυπωθεί «η εύλογη απορία πώς είναι δυνατόν 15 μήνες μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα/έγκλημα των Τεμπών να παραμένουν ακόμη στις θέσεις τους οι κατηγορούμενοι υπηρεσιακοί παράγοντες και υπάλληλοι των εμπλεκόμενων φορέων. Η συγκεκριμένη απορία/ένσταση έχει απευθυνθεί προς κάθε κατεύθυνση και κάθε θεσμό που ασχολείται με την διερεύνηση της υπόθεσης, χωρίς όμως να υπάρξει μέχρι στιγμής η παραμικρή αντίδραση».
Στην ανακοίνωση που υπογράφουν οι συγγενείς 26 θυμάτων της τραγωδίας, με πρώτο τον Νίκο Πλακιά, που έχασε στο σιδηροδρομικό δυστύχημα τις δίδυμες κόρες του, αναφέρουν ότι «το ερώτημα μετατρέπεται πια σε οργή και αγανάκτηση μετά τα πρόσφατα δημοσιεύματα έγκυρων ειδησεογραφικών μέσων, τα οποία κατονομάζουν τα πρόσωπα που εμπλέκονται όχι μόνο στη διερεύνηση της υπόθεσης ως ελεγχόμενοι που οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις, αλλά και στην επείγουσα σύσκεψη για ταχύτατη “ανάπλαση” του χώρου του τραγικού δυστυχήματος, με το πρόσχημα την άμεση απόδοση του σιδηροδρομικού δικτύου στην κυκλοφορία, ενώ στην πραγματικότητα μεθόδευσαν και εκτέλεσαν το μπάζωμα του χώρου με στόχο τη συγκάλυψη των συνθηκών και των ευθυνών όσων εμπλέκονται σε αυτό».
Φωτογραφίζουν πρόσωπα
Στην επιστολή «φωτογραφίζουν» κάποια από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα. «Ορισμένα άτομα εξ αυτών, μάλιστα, κατέθεσαν ως μάρτυρες στην Εξεταστική Επιτροπή για να “διαφωτίσουν” την υπόθεση και αρκετά πρόσωπα εξ αυτών “προσπαθούν ακόμη να διαφωτίσουν” τις συνθήκες που οδήγησαν στην εθνική αυτή τραγωδία, καθώς ερωτώνται και δίνουν απαντήσεις επί καίριων και ουσιαστικών ζητημάτων που θέτουν οι ανακριτικές Αρχές, παρά το ασυμβίβαστο που λογικά δημιουργεί η εμπλοκή τους εκ της θέσεώς τους στους ελεγχόμενους φορείς. Προφανώς στην Ελλάδα να καλείται να δίνει υπεύθυνες, έγκυρες και πλήρεις απαντήσεις το ίδιο άτομο, που ταυτόχρονα ελέγχεται για τις ενέργειες που έκανε ή παρέλειψε να κάνει κατά το διάστημα πριν από το τραγικό συμβάν, είναι απολύτως νόμιμο, λογικό και θεμιτό. Αυτό, όμως, αναδεικνύει το πρόβλημα της αναποτελεσματικότητας της εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας, εξουσίες οι οποίες, δυστυχώς, σε αρκετές περιπτώσεις δείχνουν αδυναμία ή και απροθυμία να υπηρετήσουν τον ρόλο τους» σημειώνουν στην επιστολή.
Οι συγγενείς 26 θυμάτων της τραγωδίας αναφέρονται στο χαμένο βιντεοληπτικό υλικό της εμπορικής αμαξοστοιχίας, στην αδράνεια να επιληφθούν αυτεπαγγέλτως οι αρμόδιες Αρχές για την «τακτοποίηση» του τόπου τού δυστυχήματος, την παράδοση ηχητικού υλικού σε «δόσεις», και την ημιτελή προσκόμιση δεδομένων από καταγραφές GPS και βιβλίων κυκλοφορίας, με σβησμένα και ξαναγραμμένα χωρία.
Κλείνοντας, καλούν τους αρμοδίους να απομακρύνουν από τις θέσεις τους τα εμπλεκόμενα πρόσωπα. «Εμπρός, λοιπόν, κύριοι, αρχίστε άμεσα να απομακρύνετε πρόσωπα που βρίσκονταν και συνεχίζουν να βρίσκονται σε θέσεις “κλειδιά” σε όλους τους εμπλεκόμενους και ελεγχόμενους φορείς του δυστυχήματος/εγκλήματος των Τεμπών. Τους γνωρίζετε και οφείλετε να το πράξετε άμεσα, και κυρίως όλοι εσείς που μετέχετε στα Δ.Σ. των νομικών προσώπων που αυτοί υπηρετούν, τα οποία φέρουν ακέραια την ευθύνη για τη διατήρηση/παραμονή αυτών στις θέσεις τους (ειδικά όσων έχουν ήδη την ιδιότητα του κατηγορουμένου), κατά παράβαση των διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα περί κίνησης της πειθαρχικής διαδικασίας και της θέσης τους σε αργία» καταλήγει η επιστολή.