Κενό το 50% των θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού στο «Αγλαΐα Κυριακού»

Νοσηλευτές και γιατροί των παιδιατρικών νοσοκομείων της Αττικής διαμαρτυρήθηκαν για την τεράστια υποστελέχωση του ΕΣΥ

Εκατοντάδες εργαζόμενοι από τον χώρο της υγείας ανταποκρίθηκαν στην παναττική στάση εργασίας και τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας χθες το πρωί στην είσοδο του Παιδιατρικού Νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού» στου Γουδή, με αφορμή το πρόβλημα που έχει ανακύψει από την παύση πραγματοποίησης τακτικών χειρουργείων, λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων.

  • Από τον Πάνο Κατσαχνιά

Κόντρα στη «γραμμή» που δίνεται παρασκηνιακά από την ηγεσία της ΕΙΝΑΠ για αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στο νοσηλευτικό προσωπικό και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με παραινέσεις προς τους εργαζομένους του Τύπου «σταματήστε να τραβάτε άλλο το σκοινί…», νοσηλευτές και γιατροί τόσο από το όμορο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» όσο και από το Πεντέλης και ακόμα πολλά γενικά νοσοκομεία της Αττικής, καθώς και συνδικαλιστικοί εκπρόσωποί τους διαμαρτυρήθηκαν για το πρόβλημα της τεράστιας υποστελέχωσης των δημόσιων νοσοκομείων του ΕΣΥ.

«Τέλος στα παιχνίδια του Αδωνη Γεωργιάδη με την υγεία των παιδιών του κόσμου» ήταν η μόνιμη επωδός της πλειονότητας των ομιλητών στους σύντομους χαιρετισμούς τους, κατηγορώντας ευθέως τον υπουργό και συνολικά την κυβέρνηση για την πολιτική απαξίωσης του ΕΣΥ, που τα τελευταία δύο χρόνια οδηγεί τη δημόσια υγεία σε καταστάσεις μη αναστρέψιμες. Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, σε όλα τα τμήματα, σε όλα τα παιδιατρικά νοσοκομεία, έχουν φτάσει σε άνευ προηγουμένου επίπεδα. Γι’ αυτό και οι τραγικές ελλείψεις σε παιδοαναισθησιολόγους μόνο στα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία παίδων, «Αγλαΐα Κυριακού» και « Αγία Σοφία», έχουν δημιουργήσει μια λίστα με τουλάχιστον 3.000 βρέφη και παιδιά που περιμένουν να χειρουργηθούν.

Η αντίδραση του αρμόδιου υπουργού από τη στιγμή που το πρόβλημα έρχεται στη δημοσιότητα είναι διπλή:

• Σε επικοινωνιακό επίπεδο, απαξιώνει το προσωπικό που εναντιώνεται στα σχέδιά του, μέσω της συκοφάντησής του. Οπως επισημαίνει η ΟΕΝΓΕ, ο Αδωνις Γεωργιάδης «εξαπολύει καθημερινά ύβρεις ενάντια στους παιδοαναισθησιολόγους, ενάντια στην ΕΙΝΑΠ, ενάντια στην ΟΕΝΓΕ, μιλώντας για “ακροαριστεροκρατούμενους φιλοτρομοκρατικούς πυρήνες” και “στημένες προεκλογικές αντιδράσεις”, και απειλεί τους υγειονομικούς με τη φράση “τα βάζουν με λάθος άνθρωπο”».

• Σε πρακτικό επίπεδο, η προσπάθεια αντιμετώπισης κάθε φορά των προβλημάτων εξαντλείται με… μπαλώματα. Δηλαδή, με πρόσκαιρες μετακινήσεις προσωπικού από το ένα νοσοκομείο στο άλλο ή και εσωτερικά ακόμη, από τη μια κλινική στην άλλη, έως ότου πέσει το πρόβλημα στην ατζέντα της επικαιρότητας ή, όπως στην τωρινή χρονική συγκυρία, όταν περάσουν οι ευρωεκλογές. Οι νοσοκομειακοί γιατροί επισημαίνουν ότι εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια προειδοποιούν για την εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται στα νοσοκομεία Παίδων, ενώ Γεωργιάδης και κυβέρνηση μετακινούν, «για να βουλώσουν “τρύπες”, αναισθησιολόγους ενηλίκων, που δεν έχουν την αναγκαία εξειδίκευση στην Παιδιατρική Αναισθησία» -και, άρα, δεν μπορούν να είναι μόνοι τους χωρίς παιδοαναισθησιολόγο σ’ ένα χειρουργείο, ακυρώνοντας έτσι στην πράξη την παρουσία τους σε αυτά-, ενώ παράλληλα σέρνουν τους γιατρούς στα δικαστήρια και ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση και τα αιτήματα για ενίσχυση του ΕΣΥ.

Ετσι και τώρα, προκειμένου να αρχίσουν πάλι τα τακτικά χειρουργεία από σήμερα στο «Αγλαΐα Κυριακού», μετακινήθηκε μια αναισθησιολόγος από το Παίδων Πεντέλης -για 1,5 μήνα έως τα μέσα Ιουλίου-, για να συνδράμει τους έξι μόνιμους, συν ακόμα μία σε προσωποπαγή θέση, έναν που ήρθε από το Νοσοκομείο Κορίνθου τον Μάρτιο κι έναν από το Τζάνειο, χωρίς εμπειρία σε παιδιατρικούς ασθενείς.

Η Κατερίνα Ντουζέπη, επιμελήτρια α’, αναισθησιολόγος – εντατικολόγος και πρόεδρος των εργαζομένων στο «Αγλαΐα Κυριακού», μιλώντας στη «δημοκρατία» ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το τριτοβάθμιο παιδιατρικό από το 2018 λειτουργεί τρεις παιδιατρικές χειρουργικές αίθουσες από τις οκτώ. Γι’ αυτό και η λίστα αναμονής για τα 1.100 παιδιά σ’ εμάς αυτή τη στιγμή φτάνει τους 14 μήνες. Αν δεν προσληφθεί άμεσα μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, η κατάσταση αυτή δεν πρόκειται ποτέ ν’ αλλάξει.

Μας λείπουν ωτορινολαρυγγολόγοι, μικροβιολόγοι, καρδιολόγοι -που αυτή τη στιγμή με δύο μόνο δεν μπορούμε να καλύψουμε με επάρκεια και ασφάλεια τη γενική εφημερία-, ενώ το 50% των θέσεων του νοσηλευτικού προσωπικού είναι κενό. Στην τελευταία προκήρυξη έχουν βγάλει μόνο… τρεις θέσεις. Αρα, δεν ενδιαφέρονται να καλυφθούν τα κενά αυτά, ώστε να ενδυναμώσουν το ΕΣΥ, απλά θέλουν να βάλουν και τους ιδιώτες μέσα».


«Ενας νοσηλευτής για 17 παιδιά στην εφημερία»

Ο Βαγγέλης Νίκου, νοσηλευτής χειρουργείων στο Νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού», μιλώντας στη «δημοκρατία» υπογράμμισε πως «και αύριο ακόμη να συμπληρώνονταν οι προβλεπόμενες θέσεις αναισθησιολόγων, πάλι δεν θα λειτουργούσαν και οι οκτώ αίθουσες, καθώς δεν υπάρχει το απαιτούμενο νοσηλευτικό προσωπικό. Συνάδελφος στη χθεσινή (2/6) εφημερία ήταν μονοβάρδια με 17 παιδιά στο τμήμα της».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα