Αντιμετωπίζουν «καμπάνες» και σοβαρές κατηγορίες για τους χειρισμούς τους στη δολοφονία της 28χρονης Κυριακής
Ολοκληρώνεται η Ενορκη Διοικητική Εξέταση για τον πειθαρχικό έλεγχο των αστυνομικών που ελέγχονται για τους χειρισμούς τους στο φιάσκο των Αγίων Αναργύρων, όπου η 28χρονη Κυριακή Γρίβα έπεσε νεκρή από τις μαχαιριές του πρώην συντρόφου της έξω από το αστυνομικό τμήμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις σημαντικότερες ευθύνες φέρεται ότι έχουν η 23χρονη αστυνομικός που εκτελούσε καθήκοντα αξιωματικού Υπηρεσίας και ο υπαρχιφύλακας (από ειδικός φρουρός) που βρισκόταν υπό απόταξη για άλλη υπόθεση και είχε βάρδια ως σκοπός του Τμήματος, καθώς προκύπτουν σε βάρος τους ενδείξεις της διάπραξης του αδικήματος της παράλειψης.
Οπως κατέθεσε η νεαρή αξιωματικός Υπηρεσίας, ο σκοπός του Τμήματος, όταν η ίδια κατέβηκε από το γραφείο της στον δρόμο, δεν είχε αφοπλίσει τον 39χρονο, και η ίδια του ζήτησε να του αποσπάσει το μαχαίρι που κρατούσε. Για τον 48χρονο σκοπό (υπαρχιφύλακας) προκύπτουν σαφείς ενδείξεις απραξίας, καθώς διαπιστώνεται στο πλαίσιο της προανακριτικής έρευνας ότι δεν ήταν στη θέση του στο κουβούκλιο και δεν ενήργησε άμεσα για να αποτρέψει τη δολοφονία της 28χρονης Κυριακής.
Αναφορικά με την υποδιοικήτρια του Α.Τ. Αγίων Αναργύρων, η οποία εκτελούσε χρέη επόπτριας του τομέα της Δυτικής Αττικής, και τον αστυφύλακα τηλεφωνητή της Αμεσης Δράσης, εξετάζεται η παράβαση καθήκοντος και για τους δύο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο η νεαρή αξιωματικός Υπηρεσίας όσο και ο τηλεφωνητής της Αμεσης Δράσης, ο οποίος συνομίλησε με την Κυριακή στιγμές πριν από τη δολοφονία της λέγοντας την προκλητική ατάκα ότι το «περιπολικό δεν είναι ταξί», έλαβαν παραπεμπτικό, εξετάστηκαν από την Υγειονομική Επιτροπή της ΕΛ.ΑΣ. και τους αφαιρέθηκε ο οπλισμός, καθώς βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσμενή ψυχολογική κατάσταση.
Κακή αξιολόγηση
Από όσα έχουν προκύψει στο πλαίσιο της πειθαρχικής έρευνας, τόσο η αξιωματικός και υποδιοικητής του Α.Τ. Αγίων Αναργύρων όσο και η αξιωματικός Υπηρεσίας, οι οποίες βρέθηκαν στο γραφείο ενώ η Κυριακή Γρίβα τούς ενημέρωνε για την ανησυχία της και για τον πρώην σύντροφό της, δεν αξιολόγησαν τα λεγόμενά της, ούτε ενήργησαν ώστε να αποσαφηνίσουν τυχόν κίνδυνο. Επίσης, δεν μερίμνησαν για τη μεταφορά της στο σπίτι της, σε απόσταση μόλις 700 μέτρων από το Τμήμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο διοικητής του Α.Τ. Αγίων Αναργύρων, ο οποίος μετακινήθηκε με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, προκύπτει από καταθέσεις ότι δεν είχε ενημέρωση για όσα ήταν σε εξέλιξη στο Τμήμα – ενημερώθηκε από την αξιωματικό Υπηρεσίας μετά την τραγική εξέλιξη.
Μετά το φιάσκο και τη δολοφονία που συγκλονίζει την κοινωνία, οι έξι αστυνομικοί απομακρύνθηκαν από τη θέση τους και μετακινήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες, με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας της Εισαγγελίας ερευνάται από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος καθώς και της παράλειψης που οδήγησε σε κίνδυνο ζωής. Με την ολοκλήρωση της ΕΔΕ, το πόρισμα της πειθαρχικής έρευνας διαβιβάζεται στην υπηρεσία, καθώς εξετάζονται και τυχόν ποινικές ευθύνες για τους αστυνομικούς.
Στο Τζάνειο ο 39χρονος σφαγέας
Ο εισαγγελέας έδωσε τη λύση στον γόρδιο δεσμό για το πού θα κρατηθεί ο 39χρονος δολοφόνος μετά το εξιτήριο που πήρε από το Αττικόν, όπου νοσηλευόταν έπειτα την απόπειρα αυτοκτονίας που έκανε. Αρχικά μετήχθη στο νοσοκομείο των Φυλακών Κορυδαλλού, ωστόσο δεν τον δέχτηκαν, λόγω αδυναμίας να παράσχουν νοσηλεία σε άτομο που λίγες ώρες νωρίτερα είχε βγει από την Εντατική. Ετσι επέστρεψε στο Αττικόν και τελικά με εντολή εισαγγελέα μεταφέρθηκε στο Τζάνειο, που έχει θάλαμο για κρατουμένους.