Ο ιδρυτής της «Κιβωτού του Κόσμου», εκτός από τους δικηγόρους και την πρεσβύτερα, είχε στο πλευρό του και παιδιά που υπήρξαν φιλοξενούμενα στη ΜΚΟ
Με αλλαγμένη εμφάνιση, που παρέπεμπε περισσότερο σε μοναχό παρά σε ιερέα, εμφανίστηκε χθες στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων ο πατέρας Αντώνιος, προκειμένου να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου και να δικαστεί για την υπόθεση της άγριας σωματικής κακοποίησης 14 παιδιών που φιλοξενούσε σε δομές της «Κιβωτού του Κόσμου».
Με μακριά πλέον μαλλιά και έχοντας δίπλα του την πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή, ο πατέρας Αντώνιος πέρασε από νωρίς την πύλη των δικαστηρίων για να παρασταθεί στη δίκη του, η οποία άρχισε με δίωρη καθυστέρηση λόγω στάσης εργασίας που πραγματοποιούν οι δικαστικοί υπάλληλοι. Οση ώρα μάλιστα περίμενε τους δικαστές να ανέβουν στην έδρα, ο ιερέας κάθισε σε μία από τις καφετέριες που βρίσκονται απέναντι από τα δικαστήρια. Εκεί, όμως, «πολιορκήθηκε» από τα τηλεοπτικά συνεργεία, τα οποία τον περίμεναν να βγει από το κατάστημα για να επιστρέψει στη δικαστική αίθουσα. Ο ιδρυτής της «Κιβωτού του Κόσμου», εκτός από την πρεσβύτερα και τους δικηγόρους του, είχε στο πλευρό του και πολλά νεαρά παιδιά που υπήρξαν φιλοξενούμενα στη ΜΚΟ και τα οποία υποστηρίζουν την αθωότητά του.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετά εξ αυτών κοιτούσαν επίμονα και απαξιωτικά τους μάρτυρες κατηγορίας. Οταν πια η στάση εργασίας των δικαστικών υπαλλήλων έληξε, ο πατέρας Αντώνιος βρέθηκε πάλι στην αίθουσα του ποινικού δικαστηρίου, όμως η εκδίκαση της υπόθεσής του διεκόπη για την ερχόμενη Πέμπτη λόγω προβλήματος υγείας ενός εκ των συνηγόρων του. Μάλιστα, η δικαστική αίθουσα όπου επρόκειτο να διεξαχθεί η δίκη ήταν κατάμεστη. Εκτός από τους υποστηρικτές του πατέρα Αντωνίου στο δικαστήριο βρέθηκαν και πολλά από τα θύματά του, όπως και πέντε εκ των επτά συγκατηγορουμένων του, πρώην συνεργατών του στην «Κιβωτό του Κόσμου».
Οταν ανακοινώθηκε η διακοπή της δίκης για την ερχόμενη Πέμπτη, ο ιερέας αποχώρησε από τα δικαστήρια χωρίς να μιλήσει. Το μόνο που αρκέστηκε να πει στους δημοσιογράφους ήταν «χρόνια πολλά». Από την πλευρά του ο εκ των δικηγόρων του Θρασύβουλος Κονταξής ανέφερε: «Εως τώρα ακούγατε τους εισαγγελάτους. Ελάτε μέσα να ακούσετε την αλήθεια. Δεν υπάρχει καν υπόθεση».
Οι κατηγορίες
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι συνολικά οκτώ κατηγορούμενοι της υπόθεσης κατά περίπτωση θα δικαστούν για βαριά σωματική βλάβη ανηλίκου, επικίνδυνη σωματική βλάβη ανηλίκου, απλή σωματική βλάβη ανηλίκου, απειλή σε βάρος ανηλίκου, συνέργεια σε απλή σωματική βλάβη, έκθεση, βαριά σωματική βλάβη ανηλίκων που δεν μπορούσαν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, ηθική αυτουργία κατά συρροή σε επικίνδυνη σωματική βλάβη ανηλίκου, ηθική αυτουργία κατά συρροή σε απλή σωματική βλάβη ανηλίκου και ηθική αυτουργία κατά συρροή σε απειλή σε βάρος ανηλίκου. Σε ό,τι αφορά τον πατέρα Αντώνιο, το κατηγορητήριο του αποδίδει τον ρόλο του ηθικού αυτουργού σε επικίνδυνες και απλές σωματικές βλάβες παιδιών, με τους πρώην συνεργάτες του και σήμερα συγκατηγορουμένους του να δρούσαν υπό τις εντολές του.
Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι σε δομή του Βόλου ανήλικος έμεινε, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, σε απομόνωση γα περίπου δύο μήνες για λόγους δήθεν σωφρονισμού. Το παιδί, όπως αναφέρει η δικογραφία, ήταν διαρκώς κλειδωμένο και μόνο του και αναγκαζόταν να πίνει νερό από την τουαλέτα του σπιτιού όπου το είχαν βάλει για… τιμωρία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπόθεση αυτή αφορά μία εκ των τριών ανοιχτών δικογραφιών που έχει συνολικά στη Δικαιοσύνη ο ιερέας. Υπενθυμίζεται ότι αναμένεται η έκδοση βουλεύματος για τις καταγγελίες σε βάρος του ιερέα περί σεξουαλικής κακοποίησης δύο νεαρών, ενώ στο στάδιο της ανάκρισης βρίσκεται η δικογραφία για τα οικονομικά της ΜΚΟ, με τον πατέρα Αντώνιο και την πρεσβυτέρα να αντιμετωπίζουν κατηγορίες για υπεξαίρεση και απιστία.