Αντίστροφη μέτρηση για τα μη κρατικά ΑΕΙ!

Στην τελική ευθεία η ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή. Ποιο το πλαίσιο λειτουργίας τους και πώς θα γίνονται οι εισαγωγές φοιτητών

Στην τελική ευθεία για ψήφιση στη Βουλή είναι το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, παρά τις αντιδράσεις της συντριπτικής πλειονότητας της ακαδημαϊκής και φοιτητικής κοινότητας που υπεραμύνεται του άρθρου 16 του Συντάγματος, με το οποίο απαγορεύεται η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας, τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα δημιουργούνται με απόφαση του υπουργού Παιδείας, κατόπιν έγκρισης της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Eκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) και γνώμης του Εθνικού Oργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ). Οι παρεχόμενοι τίτλοι σπουδών θα φέρουν τη σφραγίδα του υπουργείου Παιδείας και θα αναγνωρίζονται αυτομάτως από τον ΔΟΑΤΑΠ (Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης). Στον φάκελο της αίτησης που θα αξιολογείται από την ΕΘΑΑΕ θα πρέπει να αναφέρονται το ύψος των διδάκτρων και κατάλογος των διδασκόντων με πιστοποιητικά των ακαδημαϊκών και επαγγελματικών προσόντων τους.

Κάθε μη κρατικό πανεπιστήμιο θα πρέπει να διαθέτει ένα αυτοτελές κτίριο ή κτιριακό συγκρότημα αποκλειστικής χρήσης, σύγχρονη βιβλιοθήκη, υλικοτεχνικό εξοπλισμό και εργαστήρια, ανάλογα με τις ειδικότητες που θα παρέχει. Για κάθε ιδιωτική σχολή θα κατατίθεται εγγυητική επιστολή 500.000 ευρώ και παράβολο 500.000 ευρώ για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας. Οι φοιτητές των μη κρατικών ΑΕΙ θα πρέπει να είναι κάτοχοι διεθνούς απολυτηρίου (International Baccalaureate-IB) ή να έχουν δώσει πανελλαδικές εξετάσεις και να έχουν πιάσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) του επιστημονικού πεδίου στο οποίο θέλουν να σπουδάσουν.

Αυτό σημαίνει ότι ο πήχης μπαίνει αρκετά χαμηλά σε σχέση με τους φοιτητές των δημόσιων πανεπιστημίων. Ενας νέος που θέλει να εισαχθεί σε μη κρατικό ΑΕΙ θα πρέπει να συγκεντρώσει μόλις 9.420 μόρια για τις σχολές ανθρωπιστικών επιστημών, 9.870 μόρια για τις σχολές θετικών επιστημών, 9.310 για τις σχολές επιστημών υγείας και 8.340 για τις σχολές οικονομίας και διοίκησης. Με απλά λόγια, για να μπει κάποιος νέος σε περιζήτητη σχολή, όπως ιατρική, νομική ή ηλεκτρονικών υπολογιστών, αρκεί να έχει μέση επίδοση στις πανελλαδικές εξετάσεις μόλις 10, 11 ή 12, ενώ στα δημόσια πανεπιστήμια σε κάποιες σχολές οι υποψήφιοι φτάνουν σχεδόν στο άριστα…

Απαντώντας στις επικρίσεις για τον χαμηλό πήχη των υποψήφιων φοιτητών μη κρατικών πανεπιστημίων, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης υποστηρίζει ότι πρόκειται για ένα «ελάχιστο όριο» και ότι η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης θα θέτει τα δικά της κλιμακούμενα κριτήρια, «όπως επίσης μπορεί να έχει θέσει αυστηρά κριτήρια εισαγωγής και το μη κερδοσκοπικό ΑΕΙ».


Πανεπιστήμια: Αλλάζει ο τρόπος χρηματοδότησης

Αλλάζει ο τρόπος χρηματοδότησης των δημόσιων πανεπιστημίων, σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι αντιδράσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας για το νομοσχέδιο που αφορά τα μη κρατικά ΑΕΙ. Στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που αφορούν και τα δημόσια ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ειδικότερα, ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα ως προς την κρατική χρηματοδότηση.

Ενώ έως τώρα το 80% της κρατικής χρηματοδότησης δινόταν στα δημόσια ΑΕΙ με βάση αντικειμενικούς δείκτες (π.χ. αριθμός σχολών, φοιτητών, προσωπικού) και το 20% με ποιοτικά χαρακτηριστικά που έχει ορίσει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, η ποσοστιαία αντιστοιχία διαμορφώνεται πλέον σε 70%-30%. Στο ίδιο σχέδιο νόμου θεσμοθετείται η δυνατότητα εγγραφής ξένων φοιτητών στα ελληνόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα με δίδακτρα, αλλά και μετεγγραφής στα ξενόγλωσσα προγράμματα.

Επίσης, ρυθμίζεται το θέμα της εκλογής πρύτανη από το Συμβούλιο Διοίκησης. Με τροπολογία προβλέπεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας εκλογής πρύτανη ακόμη και αν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία μεταξύ των έξι μελών του συμβουλίου. Αυτό θα γίνεται με την προσμέτρηση διπλής ψήφου του πανεπιστημιακού που εξελέγη πρώτος κατά τις εκλογές.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα