Δεμένο σε ακατάλληλο σημείο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, το ιστορικό αντιτορπιλικό λόγω του υψηλού κυματισμού χτύπησε στον τσιμεντένιο ντόκο με την πρύμνη του, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ρήγμα
Το ιστορικό αντιτορπιλικό «Βέλος» γλίτωσε, εδώ και 80 χρόνια από τη ναυπήγησή του, από πολέμους, ενώ ο αείμνηστος κυβερνήτης του Νίκος Παππάς και άλλοι στρατιωτικοί «αναμετρήθηκαν» με τη χούντα, αλλά προχθές κινδύνεψε από τους ανέμους, αφού ήταν δεμένο σε ακατάλληλο σημείο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.
Αν και ήταν γνωστά τα προβλήματα ελλιμενισμού του, οι αρμόδιοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας αδιαφόρησαν για την ασφάλεια αυτού του ζωντανού θρύλου του Πολεμικού Ναυτικού μας και συμβόλου του αντιδικτατορικού αγώνα.
Κατά τη διάρκεια των θυελλωδών ανέμων και του υψηλού κυματισμού, έσπασαν προχθές οι κάβοι, με αποτέλεσμα το «Βέλος» να χτυπήσει στον τσιμεντένιο ντόκο με την πρύμνη του και να δημιουργηθεί ρήγμα, ευτυχώς πάνω από την ίσαλο γραμμή και την επιφάνεια της θάλασσας.
Αμέσως σήμανε συναγερμός και στο σημείο έσπευσαν το ρυμουλκό «Dionysos Z» αλλά και γερανός για την ανύψωση του πλοίου στο σημείο του ρήγματος. Ο γερανός επανατοποθέτησε τα προστατευτικά μπαλόνια ανάμεσα από το πλοίο και τον ντόκο, προκειμένου να μη συνεχιστούν τα χτυπήματα του αγκυροβολημένου πλοίου. Παράλληλα, αφαιρέθηκε κομμάτι της πρύμνης του πλοίου που είχε υποστεί φθορές και είχε αποκολληθεί από το χτύπημα πάνω στο τσιμεντένιο κρηπίδωμα.
Στον ΟΛΘ
Υστερα από επιχείρηση ωρών, χθες το απόγευμα το αντιτορπιλικό ρυμουλκήθηκε μέσα στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, όπου δένουν επιβατικά πλοία και κρουαζιερόπλοια. Μετά την απάντληση των νερών από το πολεμικό πλοίο και την αποκατάσταση των ζημιών που έχει υποστεί, θα αποφασιστεί πού θα μεταφερθεί το αντιτορπιλικό, που βρίσκεται από τον Σεπτέμβριο του 2019 στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης ως πλωτό μουσείο.
Μετά το ρήγμα που υπέστη το πλοίο, ο Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974 εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητεί την ασφαλή επιστροφή του αντιτορπιλικού στην προβλεπόμενη θέση του, στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης, στο Παλαιό Φάληρο, καταγγέλλοντας πως είναι ακατάλληλος ο χώρος ελλιμενισμού στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης
«Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας προς την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, γιατί εξακολουθεί να κωφεύει στα διαβήματά μας -και τις σχετικές ερωτήσεις βουλευτών- που προειδοποιούσαν ότι η κατάσταση του πλοίου είναι άκρως ανησυχητική κι επισφαλής, καθώς στον χώρο της Νέας Παραλίας στη Θεσσαλονίκη όπου μεταφέρθηκε το πλοίο δεν πληρούνται οι διεθνείς προβλέψεις ασφαλείας κατά τον ISPS Code και, επιπλέον, γιατί ως πολεμικό πλοίο δεν έχει την κατάλληλη προστασία, δεδομένου ότι ο χώρος αυτός είναι επισφαλής και δεν συνιστά ασφαλές λιμάνι. Αντιθέτως, είναι ανοιχτός στους ανέμους (κυρίως βαρδάρης) και στη θάλασσα, με αποτέλεσμα το μνημείο να είναι απολύτως απροστάτευτο από τα καιρικά φαινόμενα. Για ένα πλοίο 80 ετών, που χρειάζεται συστηματική και ιδιαίτερη συντήρηση, οι συνθήκες αυτές είναι καταστροφικές» αναφέρει η ανακοίνωση των αντιστασιακών.
Ο τομεάρχης Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελος Αποστολάκης ζητεί να διερευνηθούν οι λόγοι εξαιτίας των οποίων τέθηκε το αντιτορπιλικό «Βέλος» σε κίνδυνο και να διασφαλιστεί η προστασία του ιστορικού πλοίου. «Είναι αναγκαίο να διερευνηθούν τα αίτια και οι συνθήκες υπό τις οποίες το πλοίο για δεύτερη φορά βρέθηκε σε κίνδυνο» αναφέρει ο ναύαρχος εν αποστρατεία, τονίζοντας ότι «είναι υποχρέωση της Πολιτείας να διαφυλάξει το ιστορικό αυτό πλοίο, σύμβολο του αγώνα ενάντια στη δικτατορία, και να μεριμνήσει για τη μεταφορά του στη θέση όπου ανήκει, δηλαδή στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης».