Το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας τρέχει να προλάβει φαινόμενα τύπου Θεσσαλίας! Κήρυξε 24 δήμους σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης
Το πάθημα στη Θεσσαλία φαίνεται πως έγινε μάθημα, με την κυβέρνηση και συνολικά 24 δήμους να «τρέχουν» να προλάβουν έκτακτα καιρικά φαινόμενα και υπερχείλιση του Κηφισού.
Το ποτάμι που διασχίζει μεγάλη περιοχή της Αττικής και είχε πλημμυρίσει κατά το παρελθόν είναι ο νέος «πονοκέφαλος» του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, μετά την καταστροφική φωτιά στον Εβρο και το κυβερνητικό φιάσκο με τις πλημμύρες στη Θεσσαλία.
Να καθαρίσουν την κοίτη
Σε μια προσπάθεια να μην τριτώσει το κακό, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προωθεί την κινητοποίηση των καθ’ ύλην αρμόδιων δήμων, προκειμένου να καθαρίσουν την κοίτη και τα ρέματα του Κηφισού, όπου υπάρχουν μπάζα που φράζουν σε πολλά σημεία τη ροή του ποταμού, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος υπερχείλισης ύστερα από έντονη βροχόπτωση.
Για τον λόγο αυτόν ανακοινώθηκε πως συνολικά 24 δήμοι της Περιφέρειας Αττικής, οι οποίοι συνδέονται με την κύρια κοίτη του Κηφισού και με τα ρέματα Ποδονίφτη και Εσχατιάς, κηρύσσονται σε «κατάσταση ειδικής κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας», με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Η απόφαση έχει στόχο η Περιφέρεια Αττικής και οι αρμόδιοι δήμοι να προχωρήσουν άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση στη διενέργεια έργων καθαρισμού και αποκατάστασης των ρεμάτων και της κοίτης του Κηφισού, μπροστά στον επαπειλούμενο κίνδυνο εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων.
Αναλυτικά, σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας κηρύσσονται:
- Για τον Κηφισό οι Δήμοι Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Μεταμόρφωσης, Αγίων Αναργύρων, Αιγάλεω, Περιστερίου, Αθηναίων, Φιλαδέλφειας, Μοσχάτου, Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη και Πειραιά.
- Για το ρέμα του Ποδονίφτη οι Δήμοι Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Χαλανδρίου, Νέας Ιωνίας, Πεντέλης, Φιλοθέης – Ψυχικού, Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνος και Αθηναίων.
- Για το ρέμα της Εσχατιάς οι Δήμοι Φυλής, Ιλίου, Αχαρνών και Αγίων Αναργύρων.
«Το πόρισμα του επιτόπιου ελέγχου που κάναμε στον Κηφισό για τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων μάς υποχρεώνει να προχωρήσουμε -με την έγκριση της Προεδρίας της Κυβέρνησης- σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας, βάσει του νόμου 4662. Αφορά όλους τους δήμους που διασχίζουν τα ρέματα του Ποδονίφτη και της Εσχατιάς, όπως και τον Κηφισό από το Κρυονέρι έως το Μοσχάτο. Ετσι, η Περιφέρεια Αττικής και οι δήμοι μπορούν να προχωρήσουν χωρίς καμία πλέον καθυστέρηση στη δημοπράτηση των έργων καθαρισμού και αποκατάστασης της κοίτης των ρεμάτων και του Κηφισού» δήλωσε σχετικά ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.
Το μπαλάκι των ευθυνών
«Ξεκαθαρίζω ότι το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δεν έχει καμία αρμοδιότητα σχεδιασμού και υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων, αλλά έχει ιερή υποχρέωση να προστατέψει τους πολίτες. Και αυτό θα κάνει» συμπλήρωσε, ρίχνοντας το… μπαλάκι των πολιτικών και ποινικών ευθυνών στους αρμόδιους δημάρχους για τυχόν πλημμυρικά φαινόμενα στον Κηφισό.
Υπενθυμίζεται πως ο Ποδονίφτης, που πηγάζει από το Πεντελικό όρος, διασχίζει το Χαλάνδρι και τη Φιλοθέη, ενώ μέσω του ρέματος Πολύδροσου συνεχίζει στην Καλογρέζα, στη Νέα Ιωνία και τη Νέα Φιλαδέλφεια. Από εκεί εκβάλλει στον Κηφισό ποταμό μαζί με άλλα ρέματα.
Ο Ποδονίφτης είχε υπερχειλίσει στις 21 Οκτωβρίου 1994, σε μία από τις μεγαλύτερες πλημμύρες στην Αττική, όταν έχασαν τη ζωή τους 17 άτομα και προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, αλλά και στα κεντρικά γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό, όπου καταστράφηκε από τα νερά μεγάλο τμήμα του ιστορικού αρχείου του κόμματος.
Το ρέμα της Εσχατιάς, που έχει τις πηγές του στην Πάρνηθα, επίσης καταλήγει στον Κηφισό, περνώντας από Αχαρνές, Φυλή, Αγίους Αναργύρους, Καματερό και Ιλιον. Σύμφωνα με τον Δήμο Φυλής, το νότιο τμήμα του ρέματος της Εσχατιάς έχει υποστεί σοβαρή διάβρωση, με αποτέλεσμα ανά διαστήματα να προκαλούνται πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή.