Εικόνες ντροπής επικρατούν στις εγκαταστάσεις και σοβαρό πρόβλημα με τη στατική επάρκειά του
Σε σοβαρή καταγγελία προέβησαν οι εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς, περιγράφοντας τις εικόνες ντροπής που επικρατούν στις εγκαταστάσεις του και ιδίως το σοβαρό πρόβλημα με τη στατική επάρκεια των κτιρίων. Παμπάλαια κτίρια, κακοσυντηρημένα και ετοιμόρροπα, θάλαμοι όπου πέφτουν οι σοβάδες και ρωγμές στους τοίχους συνθέτουν ένα σκηνικό που δημιουργεί αισθήματα ανασφάλειας και φόβου.
Στην επιστολή που έστειλε το διοικητικό συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς προς τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αναφέρει ότι οι πτώσεις των σοβάδων είναι αλλεπάλληλες, οι ρωγμές στους τοίχους επεκτείνονται και η ανησυχία των εργαζομένων και των ασθενών εντείνεται, καθώς φοβούνται ότι υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης. Παράλληλα, επικαλούνται σχετική μελέτη ιδιώτη πολιτικού μηχανικού, η οποία έγινε πριν από λίγα χρόνια και περιέγραφε την επικίνδυνη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι εγκαταστάσεις του νοσοκομείου, και τονίζουν ότι, παρόλο που έχουν θίξει ξανά αυτά τα προβλήματα στο παρελθόν, κανένας δεν έχει ασχοληθεί.
Κίνδυνοι
Οπως αναφέρεται αρχικά στην επιστολή, «το διοικητικό συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων αποφάσισε κατά πλειοψηφία διά της παρούσης να καταγγείλει τα σοβαρά κτιριακά προβλήματα του Νοσοκομείου Κιλκίς, τα οποία παρά τους κινδύνους που εγκυμονούν δυστυχώς δεν έτυχαν της δέουσας προσοχής από τις εκάστοτε διοικήσεις».
Στη συνέχεια αναφέρονται σε μελέτη στατικής επάρκειας του κτιρίου των διοικητικών υπηρεσιών, που διενήργησε ιδιώτης πολιτικός μηχανικός πριν από λίγα χρόνια (αριθμ. Συμβ. 98/04-11-2016), από την οποία προέκυψε μεταξύ άλλων ότι «οι βλάβες στο δάπεδο και στις τοιχοπληρώσεις του ισογείου οφείλονται στην υποχώρηση της εσωτερικής επίχωσης επί της οποίας ήταν απλά εδραζόμενο, μη δυνάμενου να φέρει τα φορτία λειτουργίας του και αυτά των τοιχοπληρώσεων μετά τη δημιουργία κενού λόγω καθίζησης των επιχώσεων».
Επιπλέον, αποκαλύπτουν ότι στη συγκεκριμένη μελέτη προτεινόταν μια σειρά επεμβάσεων, προκειμένου να γίνουν όλες οι εργασίες αποκατάστασης – επισκευών και ενισχύσεων, όπως «καθαίρεση των ρηγματωμένων τοιχοποιιών, καθαίρεση του δαπέδου στα σημεία που υποδεικνύονται, απομάκρυνση της εσωτερικής επίχωσης, κατασκευή νέας συνδετήριας δοκού, τοποθέτηση του οπλισμού πλακών και βληστρώσεις οπλισμού στα υφιστάμενα δάπεδα, έγχυση σκυροδέματος πάχους 18 εκ. για την κατασκευή νέου δαπέδου στα σημεία που αυτό καθαιρέθηκε, κατασκευή νέου οργανισμού πλήρωσης στα σημεία των τοιχοπληρώσεων που καθαιρέθηκαν», έργα τα οποία δεν έγιναν ποτέ, όπως τονίζουν.
Σημειώνουν μάλιστα ότι οι βλάβες δεν περιορίζονται στο κτίριο των διοικητικών υπηρεσιών, αλλά και σε άλλα, καθώς «λόγω της παλαιότητας και της διάβρωσης των κτιρίων, παρατηρείται πτώση σοβάδων στα μπαλκόνια της Α΄ πτέρυγας (κατασκευής 1935), καθώς και σε θαλάμους ασθενών περιοδικά, ενώ ίδια φαινόμενα, μικρότερης κλίμακας, παρατηρούνται και στη Β΄ πτέρυγα (κατασκευής 1952)».
Τέλος, το διοικητικό συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων ζητεί να διαταχθεί άμεσα η εκκένωση του κτιρίου των διοικητικών υπηρεσιών του Νοσοκομείου Κιλκίς, καθώς και να παρθούν μέτρα για την επίλυση του ζητήματος.