Ολα όσα προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση για κατοικίες και επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες
Εως τις 9 Οκτωβρίου θα πρέπει να υποβληθούν οι αιτήσεις από τα νοικοκυριά που επλήγησαν από την κακοκαιρία στη Θεσσαλία για την προκαταβολή της αποζημίωσης, που κυμαίνεται από 5.000 ευρώ έως 10.000 ευρώ για το ακίνητο και 6.600 ευρώ για την οικοσκευή και τις πρώτες ανάγκες.
Εως την ίδια ημερομηνία θα πρέπει να υποβληθούν και οι αντίστοιχες αιτήσεις από τις πληγείσες επιχειρήσεις (εκτός των αγροτικών εκμεταλλεύσεων), με τις προκαταβολές να κυμαίνονται από 7.000 ευρώ έως 14.000 ευρώ.
Η αποζημίωση για τον εξοπλισμό και το ενεργητικό αρχίζει από τα 2.000 ευρώ και φτάνει έως τα 4.000 ευρώ, ενώ από 5.000 ευρώ έως 10.000 ευρώ κυμαίνονται οι προκαταβολές αποζημιώσεων για τα επαγγελματικά ακίνητα.
Επιχειρήσεις
Τα παραπάνω ορίζει Κοινή Υπουργική Απόφαση, που αναφέρει αναλυτικά τα ποσά και τους δικαιούχους. Ειδικότερα: Το ύψος της ενίσχυσης καθορίζεται στα 4.000 ευρώ ανά επιχείρηση ή φορέα του οποίου τα στοιχεία ενεργητικού έχουν υποστεί πολύ σοβαρές υλικές ζημιές ή στα 2.000 ευρώ ανά επιχείρηση ή φορέα του οποίου τα στοιχεία ενεργητικού έχουν υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές.
Η ενίσχυση πρώτης αρωγής είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων. Οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν την έδρα τους ή υποκατάστημα στις πληγείσες περιοχές και να έχουν υποστεί υλικές ζημιές από τις πλημμύρες σε εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, καθώς και αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης και μέσα παραγωγής.
Κατά την αίτηση, ο αιτών δηλώνει:
•ότι λειτουργεί νόμιμα και έχει την έδρα του ή υποκατάστημα σε περιοχή που έχει πληγεί από τις πλημμύρες και για την οποία έχει εκδοθεί απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας για την κήρυξή της σε κατάσταση έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας,
•ότι έχει υποστεί υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από τις ως άνω πλημμύρες σε στοιχεία ενεργητικού, όπως εξοπλισμός, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, καθώς και αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης, μέσα παραγωγής, τα οποία θα καταγραφούν ως κατεστραμμένα από τις αρμόδιες επιτροπές κρατικής αρωγής,
•αν τα στοιχεία ενεργητικού έχουν υποστεί σοβαρές ή πολύ σοβαρές υλικές ζημιές και αν ανήκουν στην επιχείρηση ή στον φορέα που επλήγη και όχι σε τρίτους,
•ότι πληροί τις προϋποθέσεις για την επιχορήγηση για την αντιμετώπιση ζημιών,
•ότι πληροί τις προϋποθέσεις έκδοσης πιστοποιητικού φερεγγυότητας.
Για την καταβολή της ενίσχυσης διασταυρώνονται τα στοιχεία των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στη διαδικτυακή πύλη arogi.gov.gr με τις αιτήσεις που υποβάλλονται στην οικεία περιφέρεια για την καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών από τις επιτροπές κρατικής αρωγής.
Γι’ αυτό τον σκοπό η Περιφέρεια αποστέλλει στη Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης αναλυτική κατάσταση των επιχειρήσεων και φορέων που έχουν υποβάλει αίτηση στην Περιφέρεια και βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές, στην οποία περιλαμβάνονται κατ’ ελάχιστον η επωνυμία, το ονοματεπώνυμο και πατρώνυμο, σε περίπτωση ατομικών επιχειρήσεων, το ΑΦΜ και η διεύθυνση δραστηριότητας της επιχείρησης ή του φορέα.
Κτιριακές εγκαταστάσεις
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, είτε αυτά είναι επαγγελματικά είτε είναι σπίτια/νοικοκυριά, δικαιούνται 10.000 ευρώ για κτιριακές εγκαταστάσεις που είτε έχουν υποστεί βαριές βλάβες που τις καθιστούν επικίνδυνες για χρήση είτε είναι επικινδύνως ετοιμόρροπες ή ολοσχερώς κατεστραμμένες και 5.000 ευρώ για κτιριακές εγκαταστάσεις που έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες που τις καθιστούν προσωρινά ακατάλληλες για χρήση. Η ενίσχυση χορηγείται τόσο για την κύρια όσο και για δευτερεύουσες κατοικίες.
Η ενίσχυση πρώτης αρωγής αποτελεί έναντι της στεγαστικής συνδρομής για ανακατασκευή ή επισκευή βλαβών σε κτίρια η οποία χορηγείται για την οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών και τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής. Δικαιούχοι είναι ιδιοκτήτες, κατά πλήρη ή ψιλή κυριότητα, κτιριακών επαγγελματικών εγκαταστάσεων, κατοικιών και λοιπών μη επαγγελματικής χρήσης κτιρίων που υπέστησαν βλάβες από τις πλημμύρες. Τα σπίτια δεν πρέπει να έχουν εμφανή στοιχεία εγκατάλειψης που προϋπήρχαν των πλημμυρών και οφείλονται σε απόλυτη εγκατάλειψη. Το κτίριο πρέπει να έχει ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών και να έχει κριθεί επικίνδυνο για χρήση («κόκκινο») ή προσωρινά ακατάλληλο για χρήση («κίτρινο»).
Κατατίθεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός 1 δισ. ευρώ
Μετά το «ναι μεν, αλλά…» των Ευρωπαίων για τον χρόνο εκταμίευσης των κονδυλίων για τη στήριξη των πλημμυροπαθών στην Ελλάδα, το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, προκειμένου να δοθούν όσο πιο άμεσα γίνεται οι αποζημιώσεις σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες. Σύμφωνα με πληροφορίες, βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται πλέον η κατάθεση ενός ακόμα συμπληρωματικού προϋπολογισμού, που θα αγγίξει το 1 δισ. ευρώ.
Μετά το ραντεβού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Στρασβούργο, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης θα βρεθεί μεθαύριο στο Eurogroup. Εκεί θα ενημερώσει τους ομολόγους του για το μέγεθος της καταστροφής από την κακοκαιρία «Daniel», το σχέδιο για την αποκατάσταση των ζημιών, αλλά και το αν θα επηρεαστούν οι ελληνικοί στόχοι για το πλεόνασμα και την ανάπτυξη.
Οσον αφορά τις οικοσκευές και τις πρώτες ανάγκες, χορηγείται επίσης εφάπαξ οικονομική ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος για την αντιμετώπιση πρώτων βιοτικών αναγκών και απλών επισκευαστικών εργασιών των κύριων και των δευτερευουσών κατοικιών που επλήγησαν ή/και την αντικατάσταση οικοσκευής. Είτε το σπίτι – κατοικία (νοικοκυριό) είναι κόκκινο είτε είναι κίτρινο το επίδομα είναι ίδιο, δηλαδή 600 ευρώ ανά κατοικία για την αντιμετώπιση πρώτων βιοτικών αναγκών και 6.000 ευρώ ανά κατοικία για την οικοσκευή.