Παντού υπάρχουν κουφάρια. Τεράστιος ο κίνδυνος σοβαρών μολύνσεων
Παραμένει υπαρκτό το εφιαλτικό σενάριο να προκύψουν κατά κύματα σοβαρές μολύνσεις για τον πληθυσμό από τα χιλιάδες νεκρά ζώα που κείτονται μέσα στα λασπόνερα, τα οποία πνίγουν τις πληγείσες περιοχές.
Από όταν απέκτησαν πρόσβαση στους χώρους όπου είχαν τα ζώα τους οι κτηνοτρόφοι αντικρίζουν παντού κουφάρια. Η ενημέρωση για το τι θα κάνουν… χάθηκε μεταξύ αρμοδίων και πολλοί άρχισαν να μαζεύουν τα νεκρά ζώα με τα χέρια τους και να τα συγκεντρώνουν σε στοίβες με τα τρακτέρ τους. Μέχρι όμως να αποφασιστεί ποιος θα τα περισυλλέξει και πού θα καταλήξουν είχαν ήδη σχηματιστεί τεράστια βουνά υγειονομικής απειλής για κάθε είδους μεταδοτικές ασθένειες.
Χθες στην ενημέρωση που έκανε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύσης Σταμενίτης είπε πως έχει αναπτυχθεί ένα σχέδιο δράσης για τη συλλογή και την ταφή των νεκρών ζώων, που απαιτεί μεγάλες δυνάμεις. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια, που έχει τον πρώτο βαθμό ευθύνης, και σύμφωνα με τις υποδείξεις του υπ. Υγείας, έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο.
Ο ίδιος ανέφερε τα παρακάτω δεδομένα: «Μέχρι σήμερα το πρωί ο αριθμός που έχει δοθεί για τα νεκρά αιγοπρόβατα στον ΕΛΓΑ είναι 38.000. Μέχρι τώρα έχουμε διαχειριστεί 15.750 νεκρά ζώα. Για τους χοίρους έχουν δηλωθεί 7.000 νεκρά ζώα και μέχρι στιγμής έχουμε διαχειριστεί 3.600 νεκρά ζώα. Οσον αφορά τα αιγοπρόβατα που βρίσκονται σε κλειστούς χώρους, η διαδικασία θα επιταχυνθεί, καθώς τα νερά υποχωρούν και οι δυνάμεις θα μπορέσουν να επιχειρήσουν πιο αποτελεσματικά».
Η πραγματικότητα, όμως, είναι πολύ διαφορετική: Με γυμνά χεριά και χωρίς καμιά προφύλαξη οι κτηνοτρόφοι συνεχίζουν να μεταφέρουν μόνοι τους τις σορούς των ζώων τους. Ενδεικτικά, όπως και σε όλα τα χωριά στον Κοσκινά Καρδίτσας, οι κτηνοτρόφοι μετέφεραν με τις καρότσες των φορτηγών τους τα κουφάρια, τα οποία, όπως είπαν, είχαν διασκορπιστεί σε ακτίνα χιλιομέτρων.
Το σχέδιο προβλέπει ότι θα ζώα θα μεταφερθούν με φορτηγά ψυγεία σε αποτεφρωτήρια στην Ημαθία, στην Κοζάνη και την Αρκαδία. Ομως ο χρόνος είναι εχθρός και ήδη έχουν καταγραφεί σκηνές με ζώα και πτηνά να τρώνε τα κουφάρια, ενισχύοντας την πιθανότητα να ξεπηδήσει κάποια επιδημία στην περιοχή.