Απίστευτη καταγγελία του προέδρου της κοινότητας Βλοχού Καρδίτσας κατά της Περιφέρειας! «Από τα οκτώ χιλιόμετρα αναχωμάτων, ενισχύθηκαν μόνο 680 μέτρα»
Μία εβδομάδα μετά το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel», που μετέτρεψε σε απέραντο λασπότοπο τον θεσσαλικό κάμπο, πολλοί κάτοικοι περιοχών που επλήγησαν σκληρά δεν μπορούν να επιστρέψουν στα χωριά τους, περιμένοντας να κινητοποιηθεί -έστω και αργά- ο κρατικός μηχανισμός!
Μιλώντας για την ανεπανόρθωτη καταστροφή που υπέστησαν από τις πλημμύρες που προκάλεσε το φονικό κύμα κακοκαιρίας, ο πρόεδρος της κοινότητας Βλοχού, στην Καρδίτσα, Γιάννης Κούκας αποκάλυψε πως πολλοί κάτοικοι του χωριού περιμένουν σε μία εκκλησία, πάνω σε έναν λόφο, να φτάσει η πολυπόθητη στιγμή που θα μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους: «Δεν έχει αλλάξει και κάτι, είμαστε στην εκκλησία, σε έναν λόφο.
Είμαστε τώρα κοντά στα 35-37 άτομα. Δεν θα κατέβουμε στο χωριό. Για να φύγουν τα νερά θέλει χρόνο, χθες πήγαμε με βάρκα στο χωριό. Τα νερά ήταν στα 1,80 με 2 μέτρα. Περιμένουμε να φύγουν τα νερά, αλλά και ανθρώπους να έρθουν.
Από την Περιφέρεια δεν περιμένουμε να έρθει κάποιο συνεργείο. Από την Περιφέρεια δεν είδαμε ανθρώπους και μετά τον “Ιανό” να κάνουν αντιπλημμυρικά έργα. Πάντα θα αναφέρομαι στην απουσία αντιπλημμυρικών έργων. Τι να δούμε συνεργείο να βοηθήσει;» αναρωτήθηκε αρχικά ο κ. Κούκας και αμέσως μετά πρόσθεσε ότι οι κτηνοτρόφοι είναι σε απόγνωση, αφού δεν μπορούν να προσεγγίσουν τις μονάδες τους για να περισυλλέξουν τα νεκρά ζώα τους.
Αποκάλυψη
«Με τον περιφερειάρχη έχω επικοινωνήσει, αλλά πώς να μας βοηθήσουν; Οι κτηνοτρόφοι δεν ξέρουν τι να κάνουν με τα νεκρά ζώα τους, δεν έχουν κάποια οδηγία. Το δικό μας το χωριό αλλά και η Μεταμόρφωση είναι τα τελευταία χωριά, και τα χωριά που φεύγουν τα νερά. Τα δικά μας τα νερά θα φύγουν Παρασκευή με Σάββατο».
Ο ίδιος ανέφερε σχετικά με τα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν γίνει: «Κάθε φορά πηγαίναμε και κάναμε αιτήσεις, μαζί και με τον κ. Κοντογιάννη, και κάποια στιγμή στην Τεχνική Υπηρεσία είχαν μετρήσει τα αναχώματα και πίστευα ότι κάτι θα γίνει. Από τα οκτώ χιλιόμετρα αναχωμάτων, που έχω εγώ, ενισχύθηκαν μόνο 680 μέτρα, στο ένα μου ανάχωμα. Μου είπαν: “Διάλεξε ένα από τα τέσσερα που θα κάνουμε τώρα και θα δούμε στο άλλο”. Ο κ. Αγοραστός νομίζει ότι είναι κυβερνήτης στο κρατίδιο Θεσσαλία».
Ο πρόεδρος της κοινότητας Μεταμόρφωσης Πέτρος Κοντογιάννης, με τη σειρά του, δήλωσε απογοητευμένος με την κατάσταση που επικρατεί στο χωριό του. «Οπως τα είπε και ο κ. Γιάννης, είμαστε τα δύο τελευταία χωριά που θα περάσει το νερό όταν φύγει. Ναι μεν πέφτει το νερό, αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό. Ισως την Παρασκευή να μπούμε στο χωριό μας, αλλά όχι μόνοι μας, πρέπει να έρθει ο Στρατός, να έρθουν μπουλντόζες, πρέπει να κινηθεί το υγειονομικό σύστημα» είπε.
Αναφερόμενος στην επικοινωνία που έχει με τους αρμοδίους από την Περιφέρεια, είπε ότι έχει κουραστεί να τους τηλεφωνεί ο ίδιος. «Εχουμε μιλήσει, αλλά νομίζω ότι πρέπει να τους βρίσκουμε εμείς. Πρέπει να μας παίρνουν αυτοί τηλέφωνο να μας ρωτήσουν τι χρειαζόμαστε. Θα επικοινωνήσω σήμερα να τους πω τι χρειάζομαι. Δεν είμαι επιεικής, είμαι κουρασμένος, δεν έχω δυνάμεις» εξήγησε ο κ. Κοντογιάννης και πρόσθεσε για τα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν γίνει στην κοινότητά του: «Θα υπάρξει και χειρότερη κατάσταση. Θα πρέπει να βρεθεί μια λύση από τους ειδικούς. Είναι η τρίτη φορά που έχει ξαναγίνει».
Τέλος, επισήμανε ότι η περιοχή παράγει σημαντικά προϊόντα και η Πολιτεία θα πρέπει να στηρίξει έμπρακτα τους παραγωγούς και τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από την καταστροφική κακοκαιρία.
«Στο χωριό μου είχαμε 600 ζώα και είμαστε 300 κάτοικοι. Πέντε έξι κτηνοτρόφοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Δεν θέλουμε να μείνουμε στο χωριό με αυτήν την κατάσταση, θέλουμε να ακούσουμε τις προτάσεις του κράτους. Πήραν αποζημίωση για τον “Ιανό” για τα σπαρτά τους, και όλοι να την πήραν, δεν αρκεί» κατέληξε ο πρόεδρος της κοινότητας Μεταμόρφωσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τη σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, στη Λάρισα, από τα 21 χωριά της Θεσσαλίας, που επλήγησαν από την κακοκαιρία, τα επτά παραμένουν αποκλεισμένα, καθώς δεν έχει υποχωρήσει η στάθμη των υδάτων.
Πρόκειται για την Πηνειάδα, το Κεραμίδι, τον Βλοχό, τη Μεταμόρφωση, τον Μάραθο, την Κόρδα και τον Κοσκινά. Προβληματική είναι, επίσης, η πρόσβαση σε πολλές περιοχές μεταξύ Λάρισας, Βόλου και Καρδίτσας, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες οδικές αρτηρίες, πέραν του άξονα Τρικάλων – Λάρισας, είναι ανοιχτές.
Στον άξονα αυτό επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για τα οχήματα παροχής βοήθειας, καθώς και για τα μηχανήματα που εκτελούν εργασίες για να ανοίξει ο δρόμος και να δοθεί κανονικά στην κυκλοφορία.
Υγειονομική «βόμβα» έτοιμη να σκάσει τα λιμνάζοντα νερά
«Υγειονομική βόμβα» έτοιμη να εκραγεί αποτελούν τα λιμνάζοντα νερά για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, καθώς κρούσματα γαστρεντερίτιδας και δερματικές παθήσεις αρχίζουν και κάνουν την εμφάνισή τους, ανησυχώντας κατοίκους και επιστήμονες.
Με τα πρώτα περιστατικά μολύνσεων να εκδηλώνονται στις πληγείσες περιοχές, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη σε ενημέρωση για τα υγειονομικά θέματα δήλωσε: «Οι υγειονομικές υπηρεσίες εστιάζουν σε δύο βασικά προβλήματα: Τα μολυσμένα νερά και τα νεκρά ζώα. Το νερό από τις πλημμύρες έχει μέσα νεκρά ζώα. Εχουμε ερπετά, τρωκτικά, νεκρά πτηνά, ζώα εκτροφής. Ολα αυτά έχουν παρασυρθεί μαζί με φερτά υλικά, λιπάσματα, φυτοφάρμακα. Γι’ αυτό οι πολίτες πρέπει να προσέχουν να μην έρχονται σε επαφή με τα νερά. Τα αντιμετωπίζουμε σαν να είναι δυνητικά μολυσματικά». Συμπλήρωσε ότι μέχρι χθες το απόγευμα τα διαγνωσμένα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Θεσσαλία ανέρχονταν σε 46, με έξι άτομα να νοσηλεύονται.
Σαλμονέλα σε βρέφος
Παράλληλα, ανέφερε ότι βρέθηκε σαλμονέλα σε βρέφος λίγων ημερών, το οποίο ωστόσο νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση και η κλινική του εικόνα δεν εμπνέει κάποια ανησυχία. Επιπλέον, είπε πως εντοπίστηκε περιστατικό ροταϊού σε ενήλικα, ενώ καταγράφηκαν και 24 περιστατικά λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού. Με αυτά τα δεδομένα, η κυρία Αγαπηδάκη εκτίμησε ότι «η κατάσταση σε επίπεδο επιδημιολογικής επιτήρησης δεν εμπνέει ανησυχία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει και λόγος εφησυχασμού», ενώ συνέστησε στους πολίτες που εμφανίζουν εμπύρετη γαστρεντερίτιδα, απλό πυρετό ή δερματικά εξανθήματα να επισκέπτονται τις κατά τόπους υπηρεσίες υγείας.
Τέλος, όσον αφορά τα κουνούπια και τον κίνδυνο που υπάρχει από τη μετάδοση ασθενειών, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου, είπε ότι αυτές τις μέρες έχει προγραμματιστεί η τοποθέτηση επιπλέον 20 παγίδων και αναμένονται άλλες 50.
Ακατάλληλο προς πόση
Προληπτικά μη πόσιμο κηρύχθηκε το νερό στα Φάρσαλα, με ανακοίνωση της ΔΕΥΑ Φαρσάλων, μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενοι εργαστηριακοί έλεγχοι στο υδρευτικό δίκτυο. Σημειώνεται ότι ήδη έχουν αποσταλεί δείγματα του νερού προς εξέταση και μέχρι να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα συστήνεται προληπτικά η μη πόση του.