Οι πύρινες γλώσσες προκάλεσαν ζημιές στο μοναστήρι της Βοιωτίας. Στο κενό η επιχείρηση συγκάλυψης από το υπουργείο Πολιτισμού
Δεν βγήκε αλώβητη από την πύρινη πολιορκία η ιστορική και αρχαία Μονή του Οσίου Λουκά του 10ου αιώνα στη Βοιωτία, που είναι το μεγαλύτερο και καλύτερα διατηρημένο μοναστηριακό συγκρότημα των μεσοβυζαντινών χρόνων στον ελληνικό χώρο και ένα από τα τρία που είναι εγγεγραμμένα στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Παρά τον καθησυχασμό που επιχείρησε το υπουργείο Πολιτισμού στη σχετική ανακοίνωση, η φωτιά στην περιοχή Διστόμου, Αράχοβας και Αντίκυρας Βοιωτίας προκάλεσε ζημιές, όπως αποδεικνύουν οι φωτογραφίες. Η φωτιά της Τετάρτης περικύκλωση τη μονή, που, εκτός από θρησκευτικό μνημείο, είναι και αρχαιολογικό. Παρά τη συγκινητική μάχη των πυροσβεστών, οι φλόγες κατέστρεψαν τη στέγη του κελιού του μοναχού Ιωασάφ, με αποτέλεσμα την κατάρρευση του κτιρίου, που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πτέρυγας της μονής, και δεν ήταν επισκέψιμο, ενώ προκάλεσε και σημαντικές βλάβες στους χώρους υγιεινής των επισκεπτών. Χάρη στην τιτάνια προσπάθεια των πυροσβεστών, που με αυτοθυσία ήρθαν κρατώντας τις μάνικες σε απόσταση αναπνοής με τις φλόγες, γλίτωσαν τα υπόλοιπα κτίσματα, ενώ απομακρύνθηκαν έγκαιρα οι επισκέπτες.
Ο μητροπολίτης Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος Γεώργιος ήταν από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο της φωτιάς στη Βοιωτία και προσπαθούσε μαζί με τους πυροσβέστες και τους εθελοντές να σώσει το ιστορικό μοναστήρι. «Γύρω γύρω δεν θυμίζει τίποτα τον Οσιο Λουκά που ξέρουμε. Θυμίζει ένα καμένο τοπίο, χιλιάδες πυρσοί μέσα στη μαυρίλα. Μεγάλα καντήλια φώτιζαν, καίγονταν οι κορμοί και όλες οι εγκαταστάσεις. Πρέπει να ξεκινήσουμε από το άλφα. Δόξα τω Θεώ, σώθηκαν οι ναοί.
Κάηκε ένα παλιό κτίριο δίπλα στον ναό, κάηκαν οι αποθήκες και τουαλέτα στη βόρεια πύλη, αγροτικές αποθήκες. Δεν έχει νερό και ρεύμα» είπε συγκινημένος. Το εξοργιστικό είναι ότι ποτέ δεν υλοποιήθηκε η μελέτη πυρόσβεσης για τη μονή, που ξεχάστηκε προφανώς σε κάποιο συρτάρι.