Οι ποινές επιβάλλονται ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης, φτάνοντας μέχρι και την αυτόφωρη διαδικασία για τους υπευθύνους των επιχειρήσεων
Σε πλήρη εξέλιξη είναι το «σαφάρι» των ελέγχων στις παραλίες για παραβιάσεις και αυθαιρεσίες, την ώρα που το «κίνημα της πετσέτας» λαμβάνει συνεχώς μεγαλύτερες διαστάσεις. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μέσα σε μόλις 20 μέρες έγιναν 918 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 336 παραβάσεις από επιχειρηματίες.
Μόνο χθες έγιναν οκτώ συλλήψεις σε Ψαθόπυργο και δυτική Αχαΐα για κατάληψη αιγιαλού και παραλίας, ενώ στη Θάσο υπήρξαν κινητοποιήσεις για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες. Συγκεκριμένα, στην περιοχή του Ρίου συνελήφθησαν έξι άτομα που λειτουργούσαν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, διότι, σύμφωνα με την Αστυνομία, έπειτα από ελέγχους διαπιστώθηκε ότι είχαν τοποθετήσει κατά περίπτωση τραπεζοκαθίσματα, ανάκλιντρα, πουφ και ομπρέλες, καταλαμβάνοντας παράνομα έκταση του αιγιαλού, χωρίς να έχουν άδεια.
Ακόμη, σε παραλιακή περιοχή της δυτικής Αχαΐας συνελήφθησαν άλλα δύο άτομα που λειτουργούσαν κατάστημα και καντίνα, διότι διαπιστώθηκε ότι ο πρώτος συλληφθείς είχε τοποθετήσει ξαπλώστρες με ομπρέλες σε κοινόχρηστο τμήμα του αιγιαλού χωρίς να κατέχει άδεια, ενώ ο δεύτερος είχε τοποθετήσει ξύλινο στέγαστρο στον αιγιαλό χωρίς την απαιτούμενη άδεια.
Την ίδια ώρα, πολίτες που διεκδικούν την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία πραγματοποίησαν χθες κινητοποίηση στις Μαριές Θάσου. Το «Κίνημα ελεύθερης παραλίας Θάσου» μετρά ήδη 620 μέλη, τα οποία στην πρώτη τους συνάντηση αποφάσισαν να αρχίσουν τη δράση τους στην παραλία της Σκάλας Μαριών, η οποία έχει καταληφθεί εξ ολοκλήρου από ξαπλώστρες και ομπρέλες. Τα μέλη του κινήματος ανέφεραν πως παράνομη κατάληψη από επιχειρηματίες και αυθαιρεσίες διαχείρισης παρατηρούνται και σε άλλες περιοχές του νησιού, και καλούν τις κρατικές υπηρεσίες να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Κτηματικές Υπηρεσίες
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που ήρθαν στο φως ως και την Τρίτη, από τις 21 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 918 επιχειρήσεις και ιδιώτες, σε 39 περιφερειακές ενότητες, με έμφαση στις τουριστικές περιοχές. Ενδεικτικά, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 85 επιχειρήσεις στην Κρήτη, σε 110 στις Κυκλάδες, σε 178 στο Ιόνιο, σε 35 στη Χαλκιδική. Σε αυτούς διαπιστώθηκαν 336 παραβάσεις που αφορούν υπέρβαση κατάληψης έκτασης πέραν της μισθωμένης και σε κάποιες περιπτώσεις κατάληψη αιγιαλού χωρίς να υπάρχει μίσθωση.
Οι ποινές που επιβάλλονται ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης από τις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες περιλαμβάνουν πρόστιμα, απομάκρυνση των ομπρελοκαθισμάτων, κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών εντός της κοινόχρηστης ζώνης αιγιαλού και παραλίας, αποβολή των μισθωτών, έως και αυτόφωρη διαδικασία για τους υπευθύνους των επιχειρήσεων.
Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από τις Κτηματικές Υπηρεσίες αυτεπάγγελτα ή ύστερα από καταγγελίες που υποβάλλουν οι πολίτες. Οι αυτοψίες σε όλη τη χώρα, ιδίως σε παραλίες σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου, προκειμένου να γίνονται σεβαστοί οι όροι των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τις επιχειρήσεις, να διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες σύμφωνα με τους κανόνες του Συντάγματος και να προστατεύεται η εικόνα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.